Αλέξης Πολίτης: Είναι κάτι αναμενόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο μετά τις γιορτές / Πιστεύω ότι και ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας λοιμώξεων / Η πνευμονία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της γρίπης
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι το τελευταίο διάστημα η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία της Καβάλας, λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο γνωστός πνευμονολόγος της Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον φετινό χειμώνα επικρατεί σε συντριπτικό ποσοστό η γρίπη τύπου Α, με τον κορωνοϊό να παρουσιάζει σημαντικά μικρότερη δραστηριότητα.
«Είναι κάτι αναμενόμενο, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο μέσα στον Ιανουάριο μετά τις γιορτές…»
Αναφερόμενος αρχικά στα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι αυτά είναι ο υψηλός πυρετός, τα μυοσκελετικά άλγη, το ρίγος, η καταρροή, ο ξηρός βήχας, η κόπωση, η διάρροια, οι εμετοί, η ναυτία, ο πονόλαιμος, καθώς και ο πονοκέφαλος.
«Υπάρχει όντως μεγάλη προσέλευση ασθενών και στις ιδιωτικές δομές, αλλά και στα νοσοκομεία μας σαφώς. Είναι κάτι αναμενόμενο, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο μέσα στον Ιανουάριο μετά τις γιορτές. Το γεγονός που παίζει σίγουρα ρόλο έχει να κάνει με την μεγάλη κινητικότητα που αναπτύσσουμε όλοι στις γιορτές σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, οπότε η μετάδοση των ιών είναι πιο εύκολη», ανέφερε σχετικά ο κ. Πολίτης.
«Πιστεύω ότι σίγουρα και ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας λοιμώξεων, τις οποίες ευνοεί φυσικά και το κρύο…»
«Η γρίπη τύπου Α είναι αυτή που κυριαρχεί φέτος σε ποσοστό 90%, ενώ η τύπου Β εμφανίζεται σε ένα 10% των περιπτώσεων. Παράλληλα, υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού στην παρούσα περίοδο και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, διότι όπως ξέρουμε οι αναπνευστικές ιώσεις δρουν κάπως ανταγωνιστικά. Δηλαδή τη μία χρονιά κυριαρχεί η μια και υποχωρεί η άλλη κ.ο.κ. Αυτή τη στιγμή η γρίπη είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, χρειάζεται απλά ψυχραιμία. Πιστεύω ότι σίγουρα και ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας λοιμώξεων, τις οποίες ευνοεί φυσικά και το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από ‘κει και πέρα πάντα η γρηπική περίοδος αρχίζει να κάμπτεται στις αρχές Μαρτίου και μέχρι και τέλη του μήνα εκείνου, οπότε και θα τελειώσει αυτό το κύμα», σημείωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο Αλέξης Πολίτης.
«Το θετικό είναι ότι υπάρχουν αντιγριπικά σκευάσματα πολύ αποτελεσματικά, που υπάρχουν πολλά χρόνια και βοηθούν στην πιο γρήγορη ανάρρωση και με πολύ πιο ήπια συμπτώματα…»
Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, ενώ για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση ο κ. Πολίτης τόνισε ότι δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια.
Επίσης συμπλήρωσε ότι φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο είχε μικρότερη αποτελεσματικότητα, καθώς καλύπτει περίπου το 50% των περιπτώσεων.
«Το θετικό είναι ότι υπάρχουν αντιγριπικά σκευάσματα πολύ αποτελεσματικά, που υπάρχουν πολλά χρόνια και βοηθούν στην πιο γρήγορη ανάρρωση και με πολύ πιο ήπια συμπτώματα, διότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και διαφέρουν πολύ από αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε τα τελευταία χρόνια στα χέρια μας είναι τα self test, τα οποία ο καθένας μπορεί να κάνει και στο σπίτι του και να διαγνώσει τη γρίπη, τον κορωνοϊό ή τον RSV. Αν δεν μπορεί να το κάνει σωστά καλό είναι να το κάνει σ’ ένα ιατρείο ή σ’ ένα φαρμακείο, ώστε να βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές», επισήμανε σχετικά ο κ. Πολίτης.
«Η πνευμονία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της γρίπης, που καλό είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί μετά αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία και της θεραπείας και της αποθεραπείας…»
Αναφορικά τέλος με την πνευμονία, ο Αλέξης Πολίτης σημείωσε με έμφαση: «Η πνευμονία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της γρίπης, όπως και κάθε αναπνευστικής λοίμωξης, που καλό είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί μετά αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία και της θεραπείας και της αποθεραπείας. Είναι καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν και καλό είναι να προλαβαίνουμε καταστάσεις και να τις θεραπεύουμε εν τη γενέσει τους. Άρα με τα πρώτα συμπτώματα γρίπης καλό είναι να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, γιατί το «κοκτέιλ ιώσεων» είναι αρκετά πλούσιο φέτος. Οπότε για να γίνει μία σωστή διάγνωση, πρέπει να μιλά ο ασθενής με τον θεράποντα ιατρό του, να τον συμβουλεύεται. Η δια ζώσης εξέταση δεν αντικαθίσταται ποτέ από καμιά μία άλλη. Βέβαια και οι τηλεφωνικές οδηγίες πολλές φορές είναι χρήσιμες, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο, αλλά η δια ζώσης εξέταση είναι ανεκτίμητη».