Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025

ΥΓΕΙΑ: Τι μπορεί να πάθει ο άντρας από την έλλειψη ύπνου

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, δείχνει πως οι άνδρες μέσης ηλικίας, που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο ανά ημέρα, έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται 7-8 ώρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 798 άνδρες, ηλικίας 50 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 21 χρόνια. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό, τη μέση διάρκεια ύπνου, τη σωματική δραστηριότητα και τις συνήθειες καπνίσματος και χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τις ώρες που δήλωσαν ότι κοιμούνται κάθε βράδυ, στην έναρξη της μελέτης: 5 ή λιγότερες ώρες, 6 ώρες, 7-8 ώρες και πάνω από 8 ώρες.

Συνολικά, μετά από 21 χρόνια παρακολούθησης, η συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, χαμηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος και κακής ποιότητας ύπνου φάνηκε να είναι υψηλότερη στους άνδρες που είχαν δηλώσει ότι κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες ανά ημέρα, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνταν 7-8 ώρες. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν 5 ή λιγότερες ώρες φάνηκαν να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος στην ηλικία των 50 ετών είναι εξίσου επιβαρυντικός για την υγεία όσο το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος αν και φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πισώπλατο χτύπημα η κατάργηση της πρωινής πτήσης Αθήνας – Καβάλας

Θόδωρος Μουριάδης: Οι κάτοικοι της περιοχής μας νιώθουν ότι...

Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Open Καβάλας

Όλα είναι έτοιμα για τη διοργάνωση του 34ου Διεθνούς...

Η Ελευθερούπολη «φοράει τα καλά της» σήμερα το βράδυ

«Λευκή Νύχτα» με Πυξ Λαξ, Κάτια Ταραμπάνκο, προσφορές και...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι ύβρεις της αντιπολίτευσης θα βρουν μπροστά τους τον απλό Νεοδημοκράτη»

Δριμύ κατηγορώ κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε μελέτη για τα αεροπορικά δρομολόγια Καβάλας-Αθήνας»

Η διακοπή της πρωϊνής πτήσης του αεροπορικού δρομολογίου προς...

Φορείς της Καβάλας: Απαράδεκτη η απάντηση της Aegean Airlines

Με μια παντελώς απαράδεκτη επιστολή απάντησε σήμερα η Aegean...

Επικίνδυνοι… ακροβατισμοί στον δρόμο Καβάλας – Παληού

«Γίνονται εργασίες σε ημέρες και σε περιόδους που δεν...

AEGEAN: Διευκρινίσεις σχετικά με την τροποποίηση του δρομολογίου Αθήνα – Καβάλα

Από την AEGEAN εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά...