Σε τρεις άξονες θα βασιστεί το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.
Ο πρώτος άξονας είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ο δεύτερος η πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο τρίτος η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
«Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ. Εμείς πράξαμε τα δέοντα, το ίδιο πρέπει να κάνει και η κεντρική διοίκηση για να είμαστε πανέτοιμοι στο μέλλον…»
«Τρία πράγματα πρέπει να γίνουν για να τελειώσουμε μια και καλή με την πανδημία. Το πρώτο και κύριο είναι να γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Γι’ αυτό και πρέπει να παροτρύνουμε όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν, να σπεύσουν να το κάνουν. Το δεύτερο είναι η πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ποικιλοτρόπως. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. το έκανε ήδη όλο αυτό το διάστημα. Με αποφάσεις του περιφερειάρχη δόθηκαν περί τα 40 εκ. ευρώ σε δομές υγείας, πληρωμές προσωπικού κλπ. Εμείς πράξαμε τα δέοντα, το ίδιο πρέπει να κάνει και η κεντρική διοίκηση για να είμαστε πανέτοιμοι στο μέλλον όχι μόνο για τον χειμώνα και τη συγκεκριμένη πανδημία, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί. Το τρίτο κι επίσης σημαντικό είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η οποία, δυστυχώς, είναι πηγή πολλών δεινών. Αν τα καταφέρουμε σε αυτούς τους άξονες θα τελειώσουμε μια κι έξω από αυτήν την ιστορία», σημείωσε σχετικά ο Αλέξης Πολίτης.
«Στην Π.Ε. Καβάλας, όπως και πανελλαδικά, τα πράγματα πηγαίνουν πλέον πολύ καλύτερα. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, είναι σε ελεύθερη πτώση αυτή τη στιγμή. Οι μεταλλάξεις για την ώρα δεν προβληματίζουν»
Παράλληλα, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. στάθηκε στην καλή εικόνα που παρουσιάζει πλέον και στην περιοχή μας η πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας σχετικά: «Στην Π.Ε. Καβάλας, όπως και πανελλαδικά, τα πράγματα πηγαίνουν πλέον πολύ καλύτερα. Πέρα από τη βελτίωση του καιρού που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ας μη ξεχνάμε ότι ειδικά στην Π.Ε. Καβάλας έχουν εμβολιαστεί πάνω από 50.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 20.000 έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ αντίστοιχα πολλοί είναι και οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί στη Θάσο. Δεν έχουμε ακόμη το τείχος ανοσίας, αλλά θα λέγαμε ότι έχουμε ένα παράθυρο ανοσίας, που σιγά σιγά θα μας οδηγήσει και στη λύση του γρίφου. Η καλύτερη εικόνα φαίνεται πλέον και στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπως και στα ιδιωτικά ιατρεία της περιοχής μας. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι, οι νοσηλευόμενοι σε Μ.Ε.Θ., οι εισαγωγές, αλλά και τα κρούσματα, είναι σε ελεύθερη πτώση αυτή τη στιγμή. Οι μεταλλάξεις για την ώρα δεν προβληματίζουν, οπότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα».
«Κάποια στιγμή πρέπει να δει ξανά η κυβέρνηση, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, την άρση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους…»
Μάλιστα ο κ. Πολίτης δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να επαινέσει τους συμπολίτες μας για τη στάση τους όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες, σημειώνοντας: «Ήταν και είναι συγκινητική η προσπάθεια των πολιτών που κουράστηκαν μετά από 16 μήνες περιορισμών, μέτρων κλπ. Έχουν αποκτήσει υγειονομική συνείδηση και είναι άξιοι επαίνων».
Ερωτηθείς για το αν «βλέπει» κατάργηση της χρήσης μάσκας, σε εξωτερικούς αρχικά χώρους, στη διάρκεια του καλοκαιριού, απάντησε: «Κάποια στιγμή πρέπει να δει ξανά η κυβέρνηση, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, την άρση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι θα μπορούσε να εξεταστεί κι αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ίσως μέσα στον Ιούλιο να μπορέσει να γίνει πράξη. Βέβαια ο γρίφος της πανδημίας είναι πάντα δύσκολος, δεν μπορείς με μια οριζόντια απόφαση να κάνεις πολλά, οπότε χρειάζονται σταθμισμένες κινήσεις. Όπως και να έχει το φετινό καλοκαίρι θα θυμίζει περισσότερο αυτό του 2019, παρά του 2020. Αυτό θα αποτυπωθεί και στα υγειονομικά δεδομένα, αλλά κυρίως στα οικονομικά δεδομένα. Νομίζω θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, όσο φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες. Νομίζω ότι θα έχουμε πολλούς τουρίστες φέτος».
«Το 4ο κύμα, όταν κι αν θα έρθει, θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, δηλαδή έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων…»
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι πρέπει στην παρούσα φάση να γίνεται συζήτηση για ένα πιθανό πανδημικό κύμα από το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, απάντησε: «Το 4ο κύμα, όταν κι αν θα έρθει, θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, δηλαδή έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Είναι καλό να χτυπάει το καμπανάκι από τώρα. Δεν είναι κακό να βλέπουμε προς το μέλλον σαν μια εκτίμηση, στο πλαίσιο της λαϊκής ρήσης, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό μιλούσαμε για το 2ο κύμα που ήρθε τελικά και μας έπληξε βαριά. Δεν πρέπει να αγχώνουμε τον κόσμο, αλλά αν συμβεί πιστεύω ότι θα αφορά πολύ λιγότερους κι επαναλαμβάνω κυρίως τους ανεμβολίαστους».