Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Πάσχα και καλοκαίρι «φλερτάρουν» με την κανονικότητα

Ημέρα:

Πάσχα και καλοκαίρι πολύ κοντά στην κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε πριν από την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, «βλέπει» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, υπό την προϋπόθεση όμως να μην υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη πέραν της «’Όμικρον».

Στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σιγά σιγά θα εισέλθουμε σε μια φάση ενδημικότητας του ιού, ο οποίος θα συνεχίζει να είναι μαζί μας, προκαλώντας ωστόσο ήπιες νοσήσεις στην πλειονότητα των ανθρώπων.

«Τα δεδομένα με τον συγκεκριμένο ιό αλλάζουν διαρκώς και γι’ αυτό πολλές φορές βλέπουμε αποφάσεις που λαμβάνονταν παλιότερα να αναθεωρούνται…»

 «Είμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτήν που ήμασταν ακριβώς πριν δυο χρόνια όταν ξεκινούσε η πανδημία. Τα δεδομένα με τον συγκεκριμένο ιό αλλάζουν διαρκώς και γι’ αυτό πολλές φορές βλέπουμε αποφάσεις που λαμβάνονταν παλιότερα να αναθεωρούνται. Είναι φυσιολογικό όταν έχεις έναν ιό που μέχρι τώρα δεν γνώριζε η ανθρωπότητα και έπρεπε να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Πολλές φορές οι αντιδράσεις μας μπορεί να ήταν και υπερβολικές, όμως όταν έχει μια πρωτόγνωρη πανδημία, τονίζω και πάλι, αυτό είναι φυσιολογικό. Για παράδειγμα βλέπουμε τώρα το στέλεχος «Όμικρον» που είναι διαφορετικό στη συμπεριφορά του από τα αρχικά στελέχη. Είναι πιο μεταδοτικό, είναι πιο ήπιο και αλλάζει άρδην τα δεδομένα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αν μείνει αυτή η μετάλλαξη και δεν έχουμε κάτι χειρότερο με κάποια δυσάρεστη έκπληξη στο μέλλον, θα γυρίσουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν ιδιαίτερα»

 «Αυτό που διαπιστώνω σήμερα είναι ότι αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη μετάλλαξη και δεν προκύψει κάτι άλλο, τόσο με τις χιλιάδες νοσήσεις κάθε μέρα που δημιουργούν επιπλέον ανοσία, όσο και με τους εμβολιασμούς και τη βελτίωση του καιρού, νομίζω ότι θα περάσουμε σε μια φάση ενδημική. Ο ιός βέβαια θα είναι μαζί μας, θα μολυνόμαστε από αυτόν, αλλά θα έχουμε ήπιες νοσήσεις. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός δεν είναι ομοιογενής. Έχουμε παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, ανθρώπους με προβλήματα, άλλους χωρίς. Κάθε ιός είναι ήπιος σε κάποιους, για άλλους όμως δεν είναι. Αν μείνει λοιπόν αυτή η μετάλλαξη και δεν έχουμε κάτι χειρότερο με κάποια δυσάρεστη έκπληξη στο μέλλον, θα γυρίσουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν ιδιαίτερα», συμπλήρωσε ακολούθως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

«Με την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια και τις φυσικές νοσήσεις, θεωρώ ότι τα πράγματα θα ανοίξουν και το Πάσχα και το καλοκαίρι…»

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για το κατά πόσο εφικτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το Πάσχα και το καλοκαίρι, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Η αγωνία των πολιτών είναι το πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονική ζωή που είχαμε πριν από την πανδημία. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Από εκεί και μετά δεν μπορούν να δοθούν έτσι απλά απαντήσεις, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με τη φύση και τους ιούς γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Έτσι όπως είναι τα πράγματα πάντως με την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια και τις φυσικές νοσήσεις, θεωρώ ότι τα πράγματα θα ανοίξουν και το Πάσχα και το καλοκαίρι».

«Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει μια τέταρτη δόση, αλλά μια αναμνηστική ετήσια δόση…»

Αναφορικά με το αν θεωρεί πιθανή μια 4η δόση εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό της χώρας, ο Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Ο ιός σίγουρα θα παραμείνει μαζί μας και επειδή η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια, αλλά και αυτή από τη φυσική νόσηση δεν είναι ισόβια, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει μια τέταρτη δόση, αλλά μια αναμνηστική ετήσια δόση, σαν το εμβόλιο κατά της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο λίγο πριν τη χειμερινή περίοδο».

Άγνωστο το διάστημα που μεσολαβεί για να μολυνθεί εκ νέου κάποιος από τον ιό

Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο δυνατή είναι μια επαναμόλυνση από τον ιό και σε πόσο διάστημα μετά τη νόσηση μπορεί αυτή να υπάρξει, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Δεν το γνωρίζουμε γιατί ο κάθε οργανισμός δημιουργεί διαφορετική ανοσία. Υπάρχουν άνθρωποι, λίγοι βέβαια, που δεν κολλάνε καθόλου. Είναι θέμα πως λειτουργεί η άμυνα του κάθε οργανισμού. Συνήθως δεν κολλάει κάποιος την ίδια μετάλλαξη. Αν όμως ο ιός έχει παραλλαγές, κάτι που συμβαίνει, τότε ναι θα υπάρχουν επαναμολύνσεις. Ο ιός ξεγελά την ανοσία όμως οι επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες. Φαίνεται ότι ο οργανισμός θυμάται έστω κι ένα παρόμοιο στέλεχος και μπορεί να λειτουργήσει και να απαντήσει στο επόμενο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...