Μάστιγα της σύγχρονης εποχής, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» τονίζει ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερο, λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.
«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εστιάζοντας στον ελληνικό χώρο είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, με την έννοια ότι η άσκοπη και αλόγιστη κατάχρηση των αντιβιοτικών από τους Έλληνες γιατρούς και τους πολίτες, έχει φτάσει στο σημείο να έχουμε σημαντικό πρόβλημα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.
Στο 57% το ποσοστό όσων παίρνουν αντιβιοτικά καθημερινά στα νοσοκομεία, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από το 30%!
«Είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση πολλών φαρμάκων της κατηγορίας της πενικιλίνης ή άλλων αντιβιοτικών, εκτός αλλά και εντός των νοσοκομείων, όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματικά υπερβαίνουμε τα όρια, χορηγώντας αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πρέπει. Σχετικά πρόσφατα μελέτη του πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι ενώ κάθε μέρα στα νοσοκομεία το ποσοστό των ασθενών που πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά πρέπει να είναι κάτω από 30% το ποσοστό αυτό έφτανε το 57%! Άρα τόσο έξω όσο και εντός των νοσοκομείων υπάρχει υπερκατανάλωση αντιβιοτικών των περισσότερων κατηγοριών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ξενοφών Κροκίδης.
Συνυπεύθυνοι όλοι μας, γιατροί, φαρμακοποιοί και πολίτες…
«Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 160 διαφορετικά αντιβιοτικά ταξινομημένα σε διάφορες κατηγορίες και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να απειλούνται συμπολίτες μας από μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. Αυτό είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση και γι’ αυτό η πολιτεία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αλλά και στα νοσοκομεία οι επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προσπαθούν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά. Συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι μας, οι γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, οι φαρμακοποιοί που σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά και οι πολίτες που στο πρώτο εμπύρετο νόσημα καταναλώνουμε άσκοπα αντιβιοτικά, ενώ πρόκειται για μια απλή ιογενή λοίμωξη», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεων του στον «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Σε αρκετά καλό επίπεδο το Γ.Ν.Κ. όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Ερωτηθείς αναφορικά με το που βρίσκεται το νοσοκομείο Καβάλας, σε σχέση με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ο κ. Κροκίδης απάντησε: «Είμαι μέλος της επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και μπορώ να πω ότι κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Τα αντικειμενικά αποτελέσματα που είναι επιβεβαιωμένα και από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο Γ.Ν.Κ. σε αρκετά καλό επίπεδο, αλλά ο αγώνας είναι μεγάλος».
Το Α και το Ω η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο εμβολιασμός
Τέλος, ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα των εμβολιασμών, ειδικά αυτό το διάστημα κατά της γρίπης, επισημαίνοντας: «Ένα από τα θέματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πέρα από την τήρηση της υγιεινής των χεριών για όλους τους επαγγελματίες υγείας, είναι και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία που έχουν σαν αποτέλεσμα οι λοιμώξεις να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να μεταδοθούν. Η κρίση αυξάνει αυτά τα φαινόμενα και γι’ αυτό χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας. Το Α και το Ω είναι η πρόληψη, που είναι η υγιεινή χεριών, αλλά και ο εμβολιασμός. Έκανα κι εγώ το εμβόλιο για τη γρίπη και το συστήνω σε όλους όσοι πρέπει να το κάνουν. Τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου».