Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Κανένας εφησυχασμός όσο χάνονται άνθρωποι

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

«Όσο βλέπω ανθρώπους να βρίσκονται στα νοσοκομεία με πνευμονία, να δίνουν μάχη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κάποιοι απ’ αυτούς να καταλήγουν, θα είμαι πάντα ανήσυχος και δεν θα εφησυχάζω ποτέ. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, μέχρι να δούμε να σταματούν όλα όσα προανέφερα».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και της διαρκούς τήρησης των υγειονομικών μέτρων από όλους.

«Αυτό που θα μας κάνει να ησυχάσουμε είναι η στιγμή που θα δούμε κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως είχαμε στα τέλη Ιουνίου φέτος ή τον Μάιο του 2020…»

 «Δεν δικαιολογείται ένας ιός να προκαλεί τόσους θανάτους και νοσηλείες. Δεν είναι φυσιολογικό, πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία μας να είναι μόνο για μια νόσο και να δημιουργούνται άλλες παθήσεις. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τα χρόνια προβλήματα υγείας που θα αφήσει σε κάποιους ο ιός. Γιατί λοιπόν να μην προστατέψουμε τον εαυτό μας, με όποιο μέσο μπορούμε και διαθέτουμε, όπως είναι τα εμβόλια και φυσικά η τήρηση των μέτρων; Όλα αυτά μαζί χρειάζονται για να προστατέψουμε την υγεία μας», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη σταθερότητα που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας τόνισε: «Ζούμε σε ένα παγκόσμιο «χωριό», μέσα σε αυτό είναι η Ελλάδα και φυσικά η Π.Ε. Καβάλας. Όλοι έχουμε πρόβλημα, άλλος σήμερα, άλλος τον άλλο μήνα κλπ. Ζούμε μια μεγάλη έξαρση σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχει σημασία να συγκρίνουμε την περιοχή μας, που στην παρούσα φάση έχει μια σταθερότητα, με άλλες γειτονικές που είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αυτό που θα μας κάνει να ησυχάσουμε είναι η στιγμή που θα δούμε κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως είχαμε στα τέλη Ιουνίου φέτος ή τον Μάιο του 2020».

«Είναι μεγάλο όπλο στη φαρέτρα μας η τρίτη δόση. Είναι αυτή που κρατά την ανοσία, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα αντισώματα για αρκετούς μήνες…»

Σε σχέση με την αύξηση των εμβολιασμών κι αν σε αυτό έπαιξε ρόλο το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60, αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η τρίτη δόση, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας σημείωσε: «Ο φόβος ενός προστίμου δεν είναι καλός για να κάνει κανείς το εμβόλιο αναγκαστικά. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό που κάνουν είναι για τον εαυτό τους, για να προστατέψουν την υγεία τους και φυσικά το σύνολο. Ακόμη και 20% προστασία να έδινε το εμβόλιο θα το έκανα. Κέρδος είναι. 100% κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να μας προστατέψει. Αλλά ο συνδυασμός τήρησης μέτρων, αποφυγής συγχρωτισμού και ο  εμβολιασμός, ειδικά για τους άνω των 50 ετών, θα μας κάνουν να έχουμε μια καλή πιθανότητα να το περάσουμε ελαφρά αν μολυνθούμε ή και να αποφύγουμε τη μόλυνση. Όσον αφορά την τρίτη δόση, όντως είναι πολύ σημαντική. Έγκριτοι επιστήμονες έλεγαν εξαρχής ότι θα έπρεπε οι δόσεις να είναι τρεις. Το ότι μεταλλάσσεται ο ιός το ξέραμε. Ότι και τα εμβόλια θα έπρεπε κάποια στιγμή να προσαρμοστούν κι αυτό το ξέραμε. Έχουμε μια μετάλλαξη «Δέλτα» αυτή τη στιγμή και πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Είναι μεγάλο όπλο στη φαρέτρα μας η τρίτη δόση. Είναι αυτή που κρατά την ανοσία, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα αντισώματα για αρκετούς μήνες».

«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε σαφή εικόνα για το πόσο έντονη νόσηση μπορεί να προκαλέσει η «Όμικρον» κι αν τελικά την πιάνουν τα εμβόλια…»

Ερωτηθείς αναφορικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» και τι σημαίνει αυτή για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Το καλό με την «Όμικρον» είναι ότι κινητοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα η παγκόσμια κοινότητα, αν και πάντα πιάνουμε τις μεταλλάξεις όταν έχουν ήδη εξαπλωθεί. Πρέπει όμως να περιμένουμε για λίγο ακόμη, ώστε να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Νομίζω μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε σαφή εικόνα για το πόσο έντονη νόσηση μπορεί να προκαλέσει, αλλά και το πόσο μεταδίδεται, αν θα επικρατήσει της «Δέλτα» κι αν τελικά την πιάνουν τα εμβόλια. Όλα αυτά είναι υπό διερεύνηση. Ας μη βιαστούμε. Έχουμε ενδείξεις, αλλά καλό είναι να μη λέμε στους πολίτες πράγματα που μετά αναιρούμε. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η πανδημία είναι σε εξέλιξη, ότι δεν έχει τελειώσει. Τα πράγματα μεταβάλλονται καθημερινά. Καλώ τους πολίτες να μη δυσπιστούν απέναντι στην επιστήμη, αλλά να χαίρονται όταν προχωρά και ανακαλύπτει νέα πράγματα. Ξέρετε πόσα έχουν αναθεωρηθεί για πλήθος παθήσεων τα τελευταία χρόνια; Αυτό επιβάλλει η επιστήμη. Ναι, όλο αυτό που ζούμε είναι κάτι καινούργιο, αλλά δεν πρέπει να εστιάζουμε στο …άλλα είπατε πέρυσι κι άλλα φέτος. Εξελίσσεται όλο αυτό και πρέπει να βλέπουμε τα δεδομένα κάθε φορά. Κι εμείς οι επιστήμονες πρέπει βέβαια να είμαστε προσεκτικοί κι όταν λέμε κάτι να λέμε ότι όλα μπορεί να αλλάξουν. Γι’ αυτό δεν βιάζομαι να πω κάτι συγκεκριμένο για την «Όμικρον».

«Δεν θα είμαστε όπως το 2020 αν υπερισχύσει ένα κακό σενάριο με την «Όμικρον» – Δεν θα γυρίσουμε στο μηδέν…»

 Καταληκτικά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν επικρατήσουν τα χειρότερα σενάρια με τη μετάλλαξη «Όμικρον», σε καμιά περίπτωση δεν θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν του 2020, καθώς υπάρχει ήδη η γνώση στην παρασκευή και στην τροποποίηση των εμβολίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ γρήγορα εμβόλια. Δεν θα είμαστε όπως το 2020 αν υπερισχύσει ένα κακό σενάριο με την «Όμικρον». Όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης που παρασκευάζεται μέσα σε έναν με δυο μήνες για την επόμενη χρονιά, έτσι θα γίνει και πάλι. Δεν θα γυρίσουμε στο μηδέν! Τα εμβόλια της γρίπης δεν τα ανακαλύπτουμε κάθε χρόνο κάνοντας μακροχρόνιες μελέτες, αλλά όταν αλλάζει το στέλεχος του ιού το τροποποιούμε κι αυτό θα γίνει και τώρα, αν εν τέλει χρειαστεί. Πρέπει να έχουμε αισιοδοξία. Κάποτε θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό. Μπορεί ο ιός να μείνει, να κάνει μια εποχική λοίμωξη, να έχουμε λίγες νοσηλείες ή θανάτους, αλλά όχι αυτό που ζούμε σήμερα. Θα είναι κάτι αντιμετωπίσιμο γενικότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης:«Το Άγιο Φως οδηγός μας για ένα καλύτερο αύριο»

«Κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα συμβολίζει τη...

Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου ΦΝΘ Στεφάνου για την Ανάσταση του Χριστού

Να αντισταθούμε και να οδηγήσωμε τους εαυτούς μας στην...

Οι τιμές στα καύσιμα πέφτουν αλλά οι φόροι παραμένουν!!!

Φώτης Πούλος: Τις μειώσεις από την πτώση της τιμής...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της άρδευσης

Στη Χρυσούπολη βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη (17/4) ο αντιπεριφερειάρχης...

«Ζεσταίνεται» η αγορά της Καβάλας ενόψει Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την...

Κάθε μέρα Πασχαλιά;

Γράφει ο Παύλος Λεμοντζής Διότι τα παλιά τα χρόνια, εκείνα...

Μετά το Πάσχα οι εργασίες για τον κυκλικό κόμβο στην Κουντουριώτου

Αλέξης Γούλας: «Τα χρονικά περιθώρια για την πλατεία Καπνεργάτη...