Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχούμε για να προστατευτούμε

Ημέρα:

«Σαφώς και πρέπει να ανησυχούμε, γιατί η ανησυχία μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε, να πάρουμε μέτρα πρόληψης και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, στο πλαίσιο πάντα της λογικής κι όχι της υπερβολής».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, αναφορικά με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, με δυο καταγεγραμμένα περιστατικά, ένα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας κι ένα δεύτερο στην όμορη περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, στον δήμο Τοπείρου.

«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας όπως αυτά περιγράφονται σε ατομικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο…»

Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης, τα δυο προαναφερθέντα κρούσματα εμφανίστηκαν σε μια περίοδο αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι, η πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου έγινε τον Μάιο.

«Ο ιός από το 2010 έκανε την εμφάνισή του με 260 και πλέον κρούσματα, εν συνεχεία καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα μέχρι το 2014 και επανεμφανίστηκε το 2017 με 48 καταγεγραμμένα κρούσματα. Επίσης, είχαμε μια ενδημία το 2018 με 316 κρούσματα. Το 2018 η πρώτη εμφάνιση κρούσματος στη χώρα ήταν πολύ νωρίτερα κι αυτό ήταν κάτι ανησυχητικό. Φέτος έχουμε δυο κρούσματα καταγεγραμμένα, αλλά εμφανίστηκαν σε μια λογική περίοδο βάσει της επιδημιολογίας και των στοιχείων, σε μια δηλαδή αναμενόμενη περίοδο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας όπως αυτά περιγράφονται σε ατομικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης

Όπως επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Πολίτης περίπου το 70 με 80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα, ενώ ένα 20% εκδηλώνει πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και εμετό. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, ενώ σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυική αδυναμία, παράλυση και κόμμα. Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων επέρχεται ο θάνατος.

Τρόπος μετάδοσης του ιού

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά, ορισμένα είδη άγριων πτηνών που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου, έχουν ήπια συμπτωματολογία ενώ πολύ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα.

Μέτρα πρόληψης κατά του ιού του Δυτικού Νείλου

Τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό είναι: Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, σίτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά, ανεμιστήρες, κατάλληλα μακριά ρούχα. Μην αφήνετε στάσιμα νερά μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή και στο χωράφι. Αναποδογυρίστε ή καλύψτε τακτικά το νερό από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό και καλύψτε με σίτες αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...