Εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις παρασκευής τροφίμων θα πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της, Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Όπως κάνουμε κάθε χρόνο στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και στην περίοδο του Πάσχα, θα δώσουμε και φέτος μεγαλύτερο βάρος σε επιχειρήσεις παρασκευής τροφίμων, όχι τόσο στα καταστήματα λιανικής πώλησης, αλλά σε αυτά που διαθέτουν προϊόντα χονδρικής πώλησης, πραγματοποιώντας εντατικούς ελέγχους», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Όσο πιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι, τόσο οι περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων θα είναι λιγότερες»
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ομαδικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών από την Κομοτηνή, στη διάρκεια εκδρομής τους στην Αθήνα, ο «Ε» ρώτησε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας για το κατά πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας.
«Είναι γνωστό πως καλύτερα είναι να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι έλεγχοι μας εστιάζονται κυρίως στην ασφάλεια των τροφίμων στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε όσες περιπτώσεις δούμε ότι δυνητικά θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προχωράμε μέχρι και σε μερική αναστολή της λειτουργίας της. Πέρα από τις κυρώσεις δηλαδή, όπως τα πρόστιμα, υπάρχει και αυτό το μέτρο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις. Συμβαίνουν σε όλα τα προηγμένα κράτη τέτοια περιστατικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως από απροσεξία των χειριστών τροφίμων ή από άγνοια πολλές φορές. Όσο πιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι κι όσο καλύτερη είναι η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων, τόσο αυτές οι περιπτώσεις θα είναι λιγότερες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.
«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο»
Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάζουν τα τοπικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έχει πολλά χρόνια να εμφανιστεί κάποια τροφιμογενής επιδημία στην Π.Ε. Καβάλας, νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Πάντοτε πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε διότι ποτέ δεν ξέρουμε από πού θα μας προκύψει κάτι. Αυτό προσπαθεί να κάνει η υπηρεσία μας με τα μέσα που διαθέτει. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα νέα καταστήματα, επειδή είμαστε αυστηροί στο να χορηγήσουμε μια νέα άδεια, ξεκινούν με πολύ καλές προοπτικές. Τα παλιά καταστήματα προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε στη νέα υγειονομική νομοθεσία, κάνοντας τις απαραίτητες βελτιώσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Αυτό που είναι σημαντικό και δυστυχώς πάσχουμε είναι στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού και εννοώ της πραγματικής εκπαίδευσης και γνώσης χειρισμού τροφίμου. Από τα ολιγοήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια διαπιστώνουμε ότι κι αυτοί που τα παρακολουθούν δεν γνωρίζουν όσα πρέπει».
«Οι έλεγχοι γίνονται και δειγματοληπτικά κι όχι μόνο κατόπιν καταγγελιών»
«Παρατηρείται το εξής φαινόμενο με την κρίση. Πολλοί έγιναν επαγγελματίες στο χώρο των τροφίμων ενώ δεν ήταν παλιότερα, απλά για να μπορέσουν να έχουν ένα εισόδημα. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Οι έλεγχοι γίνονται και δειγματοληπτικά κι όχι μόνο κατόπιν καταγγελιών. Υπάρχουν επαγγελματίες που είναι πολύ καλοί και τυπικοί και άλλοι που δεν είναι όσο θα έπρεπε. Για τη δεύτερη περίπτωση τους δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες για μια πρώτη συμμόρφωση και αν δεν γίνει αυτό περνάμε στις κυρώσεις», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.