Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
Περισσότερα

    Βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας

    Ημέρα:

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Την αισιοδοξία του ότι είναι πολύ πιθανό εντός του 2022 να μπει τέλος στην πανδημία, με την μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, εξέφρασε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να συμβεί αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει δυσάρεστα κάποια νέα μετάλλαξη, πέραν της «Όμικρον», η οποία θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη. Παράλληλα, απάντησε για το αν θεωρεί πιθανή μια 4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, ενώ εξήγησε γιατί υπάρχει μια ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

    «Έχουμε περάσει σε μια εντελώς διαφορετική φάση της πανδημίας, καθώς έχουμε προσαρμοστεί ως ανθρωπότητα, γιατί έχουμε τα εμβόλια, έχουμε πλέον φάρμακα, γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού…»

    «Η πανδημία εξελίσσεται και δεν έχουν καμιά σχέση αυτά που βιώνουμε τώρα με την αρχή της πανδημίας πριν από ακριβώς δυο χρόνια. Αρκεί να θυμηθούμε με λίγες δεκάδες κρούσματα τι αντιδράσεις υπήρχαν και πως τώρα με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση διαφορετικά. Έχουμε περάσει σε μια εντελώς διαφορετική φάση της πανδημίας, καθώς έχουμε προσαρμοστεί ως ανθρωπότητα, γιατί έχουμε τα εμβόλια, έχουμε πλέον φάρμακα, γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, αλλά και ο ιός έχει αλλάξει ειδικά με την «Όμικρον», ενώ έχουν κουραστεί οι κοινωνίες και δεν αντέχουν και οι οικονομίες. Άρα η φιλοσοφία είναι εντελώς διαφορετική στην αντιμετώπιση του ιού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα απλό κρυολόγημα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πανδημία. Έχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, το οποίο μας λέει ότι μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον ιό, αλλά με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και συνέπειες κι έτσι προχωράμε, περιμένοντας να δούμε πως θα εξελιχθεί η ανοσία του πληθυσμού, η οποία επιτυγχάνεται είτε με τα εμβόλια, είτε με την νόσηση», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

    «Τα λάθη που κάναμε στην διάρκεια της πανδημίας θα είναι παράδειγμα για τις επόμενες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε…»

    «Το ότι είχαμε εμβόλιο μέσα σε ένα χρόνο, αυτό είναι επίτευγμα της ιατρικής. Όλη αυτή η παραφιλολογία που υπήρξε και υπάρχει γύρω από το εμβόλιο, θεωρώ ότι θα κριθεί μετά από χρόνια και θα δούμε ότι αυτό που πετύχαμε ήταν αρκετά σημαντικό και βεβαίως θα είναι και οδηγός για τις μετέπειτα πανδημίες, οι οποίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην ανθρωπότητα. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και της ιατρικής έχουμε μάθει πως αντιδρούν οι ιοί. Και τα λάθη που κάναμε στην διάρκεια της πανδημίας θα είναι παράδειγμα για τις επόμενες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

    «Όπου είχαμε απότομη αύξηση κρουσμάτων υπάρχει και γρήγορη αποκλιμάκωση, ακριβώς γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα η συγκεκριμένη μετάλλαξη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματά και πιο γρήγορα η εξάπλωση της…»

    Κληθείς να σχολιάσει την σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Όπου είχαμε απότομη αύξηση κρουσμάτων υπάρχει και γρήγορη αποκλιμάκωση, ακριβώς γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα η συγκεκριμένη μετάλλαξη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματά και πιο γρήγορα η εξάπλωση της. Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που δεν καταγράφονται, ειδικά με την «Όμικρον», καθώς τα τεστ δεν «πιάνουν» τον ιό από την πρώτη στιγμή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη αυτή αύξηση οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε αύξηση των διασωληνώσεων και θανάτων. Υπάρχουν διασωληνώσεις που αφορούν και την «Όμικρον» και θα έχουμε και θανάτους το επόμενο διάστημα. Κυρίως αφορά ανεμβολίαστους ή ανθρώπους που έκαναν τη δεύτερη δόση, πέρασαν πολλοί μήνες και δεν έκαναν την ενισχυτική. Κατ’ εξοχήν πάντως κινδυνεύουν οι μεγαλύτερες ηλικίες κι όχι τα παιδιά».

    «Κανονικά θα έπρεπε το ποσοστό εμβολιασμού να φτάνει το 100%, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι – Φτάσαμε πάντως σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και για το επόμενο διάστημα»

     Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, τα οποία διαμορφώνονται στο 90% για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και πάνω από 80% συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Κανονικά θα έπρεπε το ποσοστό αυτό να φτάνει το 100%, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί όλοι. Όμως από την άλλη δεν θα πρέπει να εξαναγκάζεις κάποιον να κάνει το εμβόλιο. Είναι λάθος. Από μόνος του ο καθένας, για την υγεία του, θα έπρεπε να το κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό του. Φτάσαμε πάντως σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και θα συνεχίζονται και για το επόμενο διάστημα».

    «Βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αν βέβαια δεν μας εκπλήξει με περίεργη μετάλλαξη. Τότε ναι, το 2022 θα είναι η χρονιά που θα μπει τέλος στην πανδημία…»

     Για το αν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι άρχισε πλέον να γίνεται ορατό το τέλος της πανδημίας με τη μορφή που το ξέρουμε εδώ και δυο χρόνια, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αν βέβαια δεν μας εκπλήξει με περίεργη μετάλλαξη. Τότε ναι, το 2022 θα είναι η χρονιά που θα μπει τέλος στην πανδημία. Αυτό που περιμένουμε να δούμε μετά την αποκλιμάκωση είναι να μην έχουμε κάποιες εκπλήξεις με κάποια άλλη μετάλλαξη, η οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Θεωρώ ότι αν δεν συμβεί αυτό και η «Όμικρον» είναι η τελευταία θα έχει τελειώσει και η πανδημία. Έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό και θα τελειώσει με την έννοια ότι δεν θα έχουμε όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα κάνει εξάρσεις τον χειμώνα ως εποχικός ιός.  Και στην Π.Ε. Καβάλας υπάρχει ύφεση, αλλά στο νοσοκομείο υπάρχει πίεση. Εμείς κοιτάμε τους σκληρούς δείκτες. Αυτό είναι που με ανησυχεί. Τηρούμε λοιπόν τα μέτρα μέχρι να πάψουν να ισχύουν. Τις οδηγίες που έχουμε θα πρέπει να τις ακολουθούμε. Αν το κάναμε πιστά θα είχαμε λιγότερους θανάτους και βαριά περιστατικά. Δεν τα εφαρμόζαμε δυστυχώς την ώρα που έπρεπε. Φτάναμε στις εξάρσεις και μετά να αντιδρούμε και να πείθονται κάποιοι να τα εφαρμόσουν. Τα μέτρα τα λαμβάνεις προληπτικά όχι μετά το ξέσπασμα».

    «Δεν βλέπω να μιλάμε για 4η ή 5η δόση, αλλά για αναμνηστικές δόσεις όπως συμβαίνει με την γρίπη…»

     Αναφορικά τέλος με το αν υπάρχει περίπτωση για 4η δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, πέραν από τους ανοσοκατεσταλμένους, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε: «Δεν βλέπω να μιλάμε για 4η ή 5η δόση, αλλά για αναμνηστικές δόσεις όπως συμβαίνει με την γρίπη. Εγώ για παράδειγμα που κάνω κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν μετράω πόσες δόσεις έκανα. Κάνω αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο. Αυτές θα προσαρμόζονται με βάση τα στελέχη που κυκλοφορούν για να τα «πιάνουν» καλύτερα. Το εμβόλιο που έχουμε και βασίζεται στο αρχικό στέλεχος του ιού, λειτουργεί καλά για την αποτροπή βαριάς νόσησης και την απόφυγη νοσηλείας, αλλά δεν «πιάνει» τόσο καλά σε σχέση με την ήπια νόσηση, γιατί η «Όμικρον» είναι ένα παραλλαγμένο στέλεχος. Το ίδιο γίνεται και με τη γρίπη, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο ανανεώνεται. Άρα μάλλον θα είναι κάποια αναμνηστική δόση (ετήσια) που θα περιλαμβάνει την «Όμικρον», εφόσον αυτή κυριαρχεί και δεν έχουμε κάτι άλλο, η οποία όταν βγαίνει άλλο στέλεχος θα επικαιροποιείται με αναμνηστικές δόσεις».

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Γλυκόπικρη γεύση άφησε ο τουρισμός στη Θάσο

    Πάρης Παρασχούδης: Περισσότερες αφίξεις και εισπράξεις το 2024, αλλά...

    Η αδυναμία του Τύπου να περιγράψει αλήθειες…

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Η εμπειρία μου στην ενημέρωση που...

    Ο… γρίφος της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

    «Η προσπάθεια να βρεις τρόπους για να μην ψηφίσεις...

    Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

    Απεβίωσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρώην πρωθυπουργός...

    Γιάννης Κελγιώργης: Χρειάζεται άμεσα επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

    Η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού είναι η...

    Καθορίζοντας πάντα εσύ το happy end σου

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Έχανα ήδη. Ομολογουμένως δεν ήταν κι...

    Αυξήθηκαν οι λοιμώξεις και οι γαστρεντερίτιδες

    Ξενοφών Κροκίδης: Εξετάζονται πολλά περιστατικά στο νοσοκομείο, αλλά λίγα...

    Βραβεύτηκαν οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες στη Χρυσούπολη

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28/12/24 η πρώτη διοργάνωση...