Απόλυτα αναμενόμενη χαρακτήρισε την παράταση του lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού.
«Ήταν κάτι δεδομένο. Φαινόταν από καιρό από τους αριθμούς που υπογράμμιζαν και έδειχναν ότι μάλλον δεν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μετά τις 30 Νοεμβρίου. Ίσως το να λήξει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου είναι πάρα πολύ δύσκολο, κάτι που τονίζουν άλλωστε και οι ειδικοί», τόνισε σχετικά με δηλώσεις της στον «Ενήμερο» η αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.
«Η πανδημία δεν σβήνει γιατί δεν τηρούνται πραγματικά από όλους τα μέτρα…»
Μάλιστα η κ. Ιατρού σημείωσε με έμφαση ότι καλό θα ήταν να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως συζητιέται, στις 7 Δεκεμβρίου, αφού αυτές οι ηλικίες έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και με τους εκπαιδευτικούς.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι παρά τα αυστηρά μέτρα δεν μειώνονται τα κρούσματα τόσο πανελλαδικά, όσο και στην περιοχή μας, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Η πανδημία δεν σβήνει γιατί δεν τηρούνται πραγματικά από όλους τα μέτρα. Δεν φορούν όλοι μάσκες, δεν τηρούν όλοι τα ατομικά μέτρα προστασίας. Δεν αποφεύγουν όλοι τις συγκεντρώσεις. Είδαμε όλοι μαζώξεις και πάρτι στην τηλεόραση. Πολλοί φορούν τη μάσκα στο πηγούνι και γελούν πιστεύοντας ότι δεν ισχύουν όλα αυτά. Έτσι λοιπόν αυτές οι μονάδες ή ομάδες που τα πιστεύουν όλα αυτά είναι ένα σπίρτο που ανάβει φωτιά στην αλυσίδα που προσπαθούμε να κόψουμε».
«Βλέποντας τα στατιστικά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι πράγματι υπάρχει μια σταθερότητα»
Παράλληλα, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το πρώτο.
«Στο πρώτο ήμασταν πιο τρομαγμένοι, δεν είχαμε γνώσεις πολλές, αφού συνέβαινε για πρώτη φορά. Σε αυτό το δεύτερο έχουμε μια άποψη και εμπειρία και επίσης έχει επέλθει η κούραση, σωματική, ψυχική μαζί με την οικονομική πίεση κι έτσι πολλοί δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα όπως έκαναν στην αρχή».
Ερωτηθείσα για το αν «βλέπει» μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η Δέσποινα Ιατρού απάντησε: «Βλέποντας τα στατιστικά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι πράγματι υπάρχει μια σταθερότητα. Άρα είμαστε σε μια σταθερή πορεία. Ελπίζουμε ότι και ο καιρός θα βοηθήσει, διότι δεν έχει και τόσο κρύο εδώ σε εμάς, που θα επιδείνωνε την κατάσταση. Μένει να το δούμε στην πράξη αν θα μπορέσουμε με την περαιτέρω βελτίωση των στοιχείων να χαλαρώσουμε λίγο».
«Βλέπουμε πλέον φως στο τούνελ! Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι το εμβόλιο, εκτός όλων των άλλων που κάνουμε»
Σε σχέση με τα εμβόλια που φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η διάθεσή τους στους πολίτες όλου του πλανήτη, η Δέσποινα Ιατρού ανέφερε: «Βλέπουμε πλέον φως στο τούνελ! Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι το εμβόλιο, εκτός όλων των άλλων που κάνουμε. Στη χώρα μας στο τέλος του έτους ή στις αρχές του νέου θα έχει έρθει το εμβόλιο. Ήδη έχουν προγραμματιστεί οι δομές Υγείας για το πως θα γίνει ο εμβολιασμός στις ομάδες που πρέπει πρώτες να κάνουν το εμβόλιο. Όλοι περιμένουμε και θα βοηθήσουμε ώστε να χτίσουμε ένα υψηλό τείχος απέναντι στον ιό και να μπορέσει η νέα χρονιά να ξεκινήσει αισιόδοξα, θετικά και με υγεία».
Για το πότε μπορεί να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η κ. Ιατρού απάντησε: «Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, οι εμβολιασμοί θα έχουν γίνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα έχουμε απομακρυνθεί από τις ιώσεις που έχουμε μέχρι την άνοιξη, οπότε ελπίζουμε ότι από εκεί και μετά θα μπορούμε να χαμογελάμε».
«Παρά την πίεση το Νοσοκομείο μας κρατά σθεναρά και αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά, αφού βέβαια και οι ιδιώτες γιατροί δουλεύουν νυχθημερόν και βοηθούν…»
Τέλος, για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας δήλωσε: «Πράγματι το Γ.Ν.Κ. και οι δημόσιες δομές Υγείας πιέζονται αρκετά, αφού οι ασθενείς με συγκεκριμένα συμπτώματα οφείλουν και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε αυτό ώστε να εξεταστούν και να νοσηλευθούν. Παρά την πίεση το Νοσοκομείο μας κρατά σθεναρά και αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά, αφού βέβαια και οι ιδιώτες γιατροί δουλεύουν νυχθημερόν και βοηθούν είτε τηλεφωνικά είτε με κάθε άλλο τρόπο δίνοντας πληροφορίες, ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο. Υπάρχει εξουθένωση των ιατρών και των νοσηλευτών του Γ.Ν.Κ., αλλά ακόμη νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι κρατάμε και αντέχουμε».