«Είμαι ανήσυχος, γιατί τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Η πανδημία έχει σταθεροποιηθεί σε 2.000 – 3.000 κρούσματα καθημερινά και φαίνεται ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση το επόμενο διάστημα, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές».
Τα παραπάνω σημείωσε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι «είμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας από πλευράς αριθμού κρουσμάτων».
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχε εμβολιαστεί ο πληθυσμός που πρέπει. Όσο ψυχραίνει ο καιρός κι όσο τα μέτρα είναι λίγα ο ιός θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται…»
«Αυτό που δεν βλέπουμε ευτυχώς είναι το να έχουμε διπλάσιους ή τριπλάσιους θανάτους απ’ όσους είχαμε σε άλλα κύματα της πανδημίας κι αυτό οφείλεται στα εμβόλια, ενώ επίσης θετικό είναι η σταθερότητα που υπάρχει και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι θα ήταν πολλαπλάσιοι αν δεν είχαμε τα εμβόλια. Το λέμε ξανά και ξανά, ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχε εμβολιαστεί ο πληθυσμός που πρέπει. Όσο ψυχραίνει ο καιρός κι όσο τα μέτρα είναι λίγα ο ιός θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται», επισήμανε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
«Η γρίπη δεν είναι και η πιο ελαφρά ίωση και αν συνδυαστεί με κορωνοϊό, θα είναι ένα ισχυρό σοκ για την άμυνα του οργανισμού ειδικά αν είναι κάποιος ανεμβολίαστος»
Αναφορικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο μιας «δίδυμης» πανδημίας, κορωνοϊού και γρίπης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Προφανώς αναμένεται να έχουμε εμφάνιση της γρίπης φέτος, γιατί υπάρχει κυκλοφορία του πληθυσμού. Δεν έχουμε το περσινό lock down που είχε μηδενίσει την γρίπη. Η γρίπη δεν είναι και η πιο ελαφρά ίωση και αν συνδυαστεί με κορωνοϊό, θα είναι ένα ισχυρό σοκ για την άμυνα του οργανισμού και ειδικά αν είναι κάποιος ανεμβολίαστος τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Καλό θα είναι οι πολίτες να αρχίσουν να βάζουν στο πρόγραμμα τους το εμβόλιο για την γρίπη και να κάνουν την 3η δόση για τον κορωνοϊό όσοι πρέπει να την κάνουν».
«Η κάμψη που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, φοβάμαι ότι δεν θα κρατήσει για πολύ…»
Σε ερώτηση για το που αποδίδει τη μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Η πανδημία μετά την έξαρση παρουσιάζει κάμψη, έτσι γίνεται σε όλες τις πανδημίες σε όλες τις ιώσεις. Αυτό συμβαίνει τώρα στην Π.Ε. Καβάλας. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει εκ νέου έξαρση κρουσμάτων. Φοβάμαι ότι αυτή η κάμψη δεν θα κρατήσει πολύ. Ειδικά τον χειμώνα νομίζω ότι θα έχουμε επανάκαμψη με περισσότερα κρούσματα, ειδικά από τη στιγμή που το ποσοστό των εμβολιασμών δεν ανεβαίνει όσο θα θέλαμε».
«Βλέπω ανθρώπους που πριν μερικούς μήνες δεν ήθελαν να εμβολιαστούν τώρα σπεύδουν να το κάνουν, γιατί βλέπουν γνωστούς τους να έχουν πεθάνει από τον ιό»
Ερωτηθείς σχετικά με το που αποδίδεται το γεγονός της μη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στα επιθυμητά επίπεδα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Η ζημιά έγινε από κακούς χειρισμούς όσον αφορά το εμβόλιο της ASTRA ZENECA, καθώς από εκεί προέκυψαν πολλοί δύσπιστοι. Με αυτούς που αρνούνται την πανδημία δεν ασχολούμαι καθόλου, ας πιστεύουν ό,τι θέλουν. Για τους διστακτικούς όμως έχω να πω ότι σιγά σιγά αρχίζουν να πείθονται. Βλέπω ανθρώπους που πριν μερικούς μήνες δεν ήθελαν να εμβολιαστούν τώρα σπεύδουν να το κάνουν, γιατί βλέπουν γνωστούς τους να έχουν πεθάνει από τον ιό. Δεν είναι δυνατόν όμως να περιμένει να πεθάνει ο φίλος ή ο συγγενής του για να πειστεί κάποιος να εμβολιαστεί».
«Θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο τείχος ανοσίας, αλλά δεν θα γίνει τώρα κι αυτό είναι το πρόβλημα…»
Σε σχέση με το πότε πιστεύει ότι θα επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, αλλά και για το αν το 2022 θα μπει ένα τέλος στην πανδημία, ο Χρήστος Παπαδόπουλος απάντησε: «Θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο τείχος ανοσίας, αλλά δεν θα γίνει τώρα κι αυτό είναι το πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε θύματα. Ο ιός δεν θα σταματήσει. Όσο βρίσκει ευκαιρία θα αναπτύσσεται και θα προκαλεί διασωληνώσεις και θανάτους. Τα πολλά κρούσματα είναι αυτά που φέρνουν θανάτους νέων, ενώ στην αρχή της πανδημίας πλήττονταν κυρίως οι ηλικιωμένοι. Δυστυχώς βρίσκει ευάλωτο πληθυσμό. Είναι σίγουρο ότι τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος. Σε πολλές χώρες πιθανόν η πανδημία θα τελειώσει. Το κακό είναι ότι δεν θα είναι ταυτόχρονο αυτό και η χώρα μας δεν βλέπω να είναι στις πρώτες εξ αυτών. Πολλές χώρες θα έχουν ξεμπερδέψει και άλλες θα παλεύουν ακόμη με τον ιό. Εξαρτάται από την συμπεριφορά μας και κατά πόσο θα προστρέξουμε να εμβολιαστούμε».