Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Χρήστος Παπαδόπουλος: “Το κουνούπι τίγρης θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια…”

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχει προκύψει φέτος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, αλλά και γενικότερα την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσον αφορά το κουνούπι τίγρης, το οποίο φέτος κυριάρχησε στην περιοχή μας και ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Καβάλας, ενώ όπως εκτίμησε ο κ. Παπαδόπουλος, το εν λόγω έντομο, φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει σοβαρά τα επόμενα χρόνια.

Λήξη συναγερμού για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα τέλη Σεπτεμβρίου

«Όντως φέτος δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όχι μόνο στην δική μας περιφερειακή ενότητα και περιφέρεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, γενικότερα σε όλη την νότια Ευρώπη, όπου είχαμε τον ιό τα προηγούμενα χρόνια, τα κρούσματα φέτος είναι πολύ πεσμένα. Αυτό έχει να κάνει με την οικολογία του κουνουπιού, με τα αποδημητικά πουλιά, που κάνουν τον κύκλο αναπαραγωγής του ιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς θα μας απασχολεί για χρόνια. Μέχρι το τέλος του μήνα, ίσως να υπάρξουν κάποια λίγα κρούσματα. Συνήθως η μετάδοση γίνεται από αρχές με μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και λίγα κρούσματα να προκύψουν όμως δεν θα αλλάξει ο κανόνας. Δεν ξέρει κανείς πότε μπορεί να εμφανιστεί μια επιδημία. Είναι εντελώς απρόβλεπτα όλα αυτά», τόνισε στις δηλώσεις του στον «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.

Το κουνούπι τίγρης θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια…

«Γενικότερα πάντως βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια αλλάζει η οικολογία του κουνουπιού, δηλαδή έχουμε πτώση στο κουνούπι φορέα του ιού του Δυτικού Νείλου κι αυξάνεται ένα άλλο είδος, το κουνούπι τίγρης, που τουλάχιστον φέτος στην δική μας ενότητα έχει υπερισχύσει και ειδικά στην πόλη της Καβάλας. Είναι το ασπρόμαυρο κουνούπι που δεν μεταδίδει τον Δυτικό Νείλο, αλλά κάποιες άλλες ασθένειες που υπάρχουν στην Αμερική στην Καραϊβική και τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Νομίζω ότι το κουνούπι τίγρης θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, η παγκοσμιοποίηση και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε πιο γρήγορη αλλαγή της οικολογίας στο περιβάλλον των φορέων και των ασθενειών που εμφανίζονται», επισήμανε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Δύσκολο στην καταπολέμηση το κουνούπι τίγρης

Ερωτηθείς καταληκτικά για το αν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της καταπολέμησης των κουνουπιών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, απάντησε: «Θεωρώ ότι έγινε καλή δουλειά, όσον αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών, ειδικά στον κάμπο του Νέστου. Αυτό που μας ξέφυγε όμως είναι το κουνούπι τίγρης, το οποίο έχει μια άλλη συμπεριφορά και είναι πιο δύσκολο στην καταπολέμηση. Είναι ένα κουνούπι που κυριάρχησε φέτος στην περιοχή μας κι έχει αυξητική τάση στον πληθυσμό του. Είναι δύσκολο κουνούπι στην αντιμετώπισή του. Είχαμε πολλά παράπονα, καθώς είναι ένα κουνούπι που μπορεί αφενός να αναπαραχθεί σε πολύ μικρές εστίες νερού, αφετέρου τσιμπάει όλες τις ώρες της ημέρας κι όχι μόνο το σούρουπο».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

Διαφημίσεις