«Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού δεν είναι ικανοποιητικό», δήλωσε στον «Ενήμερο», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι δύσκολο να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας τους επόμενους μήνες, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς, ενώ υπογράμμισε ότι είναι επίσης δύσκολο να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει.
«Αν σκεφτούμε ότι τη μετάλλαξη Δέλτα τα εμβόλια δεν την «πιάνουν» τόσο καλά, όσο τις άλλες μεταλλάξεις, σημαίνει ότι το ποσοστό ανοσίας είναι ακόμη πιο χαμηλά…»
«Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή οι εμβολιασμοί θα κορυφώνονταν. Αυτοί που ήθελαν να το κάνουν το έκαναν ήδη κι οι υπόλοιποι δεν το κάνουν. Έχουμε ένα ποσοστό ανοσίας, το οποίο προφανώς δεν είναι ικανοποιητικό. Αν σκεφτούμε ότι τη μετάλλαξη Δέλτα τα εμβόλια δεν την «πιάνουν» τόσο καλά, όσο τις άλλες μεταλλάξεις, σημαίνει ότι το ποσοστό ανοσίας είναι ακόμη πιο χαμηλά! Όταν λέμε δεν την «πιάνουν» εννοούμε όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, γιατί σίγουρα αποτρέπουν σε συντριπτικό ποσοστό τη βαριά νόσηση και τον θάνατο. Αυτό είναι βέβαια και το σημαντικό. Ξέρουμε από την άλλη ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρότι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να τους προσβάλλει ο ιός, γιατί η ανοσία τους δεν λειτουργεί τόσο καλά. Κυρίως είναι οι ηλικιωμένοι, των οποίων το αμυντικό σύστημα δεν λειτουργεί καλά, επειδή έχουν κι άλλα θέματα υγείας. Γι’ αυτό λέμε να εμβολιαστούμε όλοι για να προστατέψουμε κι αυτούς τους ανθρώπους. Μετά τα 30 με 40 όλοι κινδυνεύουμε απ’ αυτόν τον ιό, ασχέτως αν έχουμε προβλήματα υγείας ή όχι», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Δυστυχώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη και δεν ξέρω το γιατί»
Σε ερώτηση για κατά πόσο είναι εφικτό να πεισθούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι μέχρι σήμερα δεν το έκαναν, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας απάντησε: «Είναι δύσκολο να τους πείσουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορούμε όμως να τους πούμε ότι δεν πρέπει να ακούν φήμες ή να διαβάζουν δημοσιεύματα από το διαδίκτυο που είναι αμφιβόλου εγκυρότητας. Οποιαδήποτε άστοχη δημοσίευση μπορεί κάποιος να την «περάσει» σε χιλιάδες ανθρώπους και να διαμορφώσει λανθασμένες απόψεις. Δυστυχώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη και δεν ξέρω το γιατί. Είναι πραγματικά κρίμα να συμβαίνει αυτό. Στην επιστήμη θα προστρέξει κάποιος όταν αρρωστήσει, όχι μόνο για τον κορωνοϊό. Στους επιστήμονες δεν τρέχουμε αν πάθουμε κάτι; Γιατί κάνουμε αυτό που μας λένε και τώρα δεν το κάνουμε με τον εμβολιασμό; Δεν βλέπουμε τα κρούσματα και τις αυξήσεις που θα έχουμε σε λίγο σε θανάτους και διασωληνωμένους;».
«Δεν έχει λήξει ακόμη η πανδημία για να πούμε ότι δεν χρειάζονται τα εμβόλια. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος για όλους…»
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος για ακόμη μια φορά επισήμανε με έμφαση ότι ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή ίωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ξέρει πως θα επιδράσει πάνω του ο συγκεκριμένος ιός. Γίνονται δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου παγκοσμίως. Είναι ελάχιστα τα συμβάντα με παρενέργειες. Δεν έχει λήξει ακόμη η πανδημία για να πούμε ότι δεν χρειάζονται τα εμβόλια. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος για όλους και μάλιστα αρχίζει να αυξάνει και για τους εμβολιασμένους. Άρα η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη, ωστόσο χρειαζόμαστε ένα επίπεδο προστασίας που μπορεί να το δημιουργήσει μόνο το εμβόλιο. Από το μηδέν το όποιο ποσοστό προστασίας είναι σίγουρα καλύτερο. Όταν κινδυνεύω να πάθω κάτι σοβαρό από τον ιό, ακόμη και στο 60% να με βοηθήσει ένα εμβόλιο θα το κάνω, ειδικά αν είμαι από 30 ετών και πάνω».
«Μέχρι στιγμής τα πάμε καλύτερα και ίσως δεν θα έχουμε τόσους διασωληνωμένους παρά τα πολλά κρούσματα, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ο κίνδυνος όμως συνεχίζει να υπάρχει»
Σε ερώτηση για το πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας τον Αύγουστο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Το είδαμε και πέρυσι να συμβαίνει τέτοια εποχή. Η αύξηση των κρουσμάτων ξεκινά από τους νέους που διασκεδάζουν και έχουν περισσότερες επαφές και περνά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία αν είναι ανεμβολίαστα και κολλήσουν έχουν πρόβλημα. Μέχρι στιγμής τα πάμε καλύτερα και ίσως δεν θα έχουμε τόσους διασωληνωμένους, παρά τα πολλά κρούσματα, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ο κίνδυνος όμως συνεχίζει να υπάρχει. Θα έπρεπε όλοι να έχουν εμβολιαστεί. Δεν νοείται άτομα πάνω από τα 50 να μην έχουν εμβολιαστεί. Τα μέτρα δεν σταματούν, όμως φέτος έχουμε ελευθερία μεγαλύτερη με το εμβόλιο. Το εμβόλιο μας βοηθά στο να απελευθερωθούμε από τα μέτρα. Κανείς δεν αντέχει άλλα lock down. Όμως δεν μπορεί να περιμένουμε 100% κάλυψη από το εμβόλιο. Κανένα δεν το έκανε ποτέ. Γι’ αυτό παράλληλα τηρούμε και τα μέτρα αυτοπροστασίας».
«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι το ατομικό τείχος προστασίας μέσω του εμβολίου. Για συλλογικό τείχος ανοσίας είμαι απαισιόδοξος…»
Σχετικά τέλος με το πότε θα δούμε να χτίζεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Τα χαρακτηριστικά του ιού δείχνουν ότι δεν μπορεί εύκολα να χτιστεί τείχος ανοσίας, γιατί αυτός μεταλλάσσεται διαρκώς. Όπως και η γρίπη δεν είναι σταθερός ιός, σαν αυτόν της ιλαράς. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι το ατομικό τείχος προστασίας μέσω του εμβολίου. Για συλλογικό τείχος ανοσίας είμαι απαισιόδοξος γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει. Αυτός ο ιός ήταν κάτι νέο για την ανθρωπότητα. Δεν είχε κανείς ανοσία και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ. Ήδη είμαστε καλύτερα από πέρυσι κι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αρκεί να τηρούμε τα μέτρα από μόνοι μας».