Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Αυξημένο ενδιαφέρον για το αντιγριπικό εμβόλιο λόγω του… κορωνοϊού

Αλέξης Πολίτης: Ελεγχόμενη η κατάσταση την Π. Ε. Καβάλας, μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών είναι τα τρία όπλα μας

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί φέτος στον αντιγριπικό εμβολιασμό αναφέρεται με έμφαση, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Όπως εκτιμά ο κ. Πολίτης ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης τη χειμερινή περίοδο, θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα δεδομένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι αρκετά αισιόδοξα. Καθημερινά τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λίγα, από 0 έως 3. Όσο είμαστε σε αυτούς τους αριθμούς δεν ανησυχούμε…»

Αρχικά, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Π.Ε. Καβάλας, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού επισημαίνει: «Τα δεδομένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι αρκετά αισιόδοξα. Ενώ φάνηκε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ότι η κατάσταση θα ξέφευγε από τον έλεγχο, ωστόσο νομίζω ότι τα καταφέραμε. Καθημερινά τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λίγα, από 0 έως 3. Όσο είμαστε σε αυτούς τους αριθμούς δεν ανησυχούμε. Σημαίνει ότι είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση. Και σε πανελλαδικό επίπεδο και παρά τα τριψήφια νούμερα σε κρούσματα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αριθμό των τεστ που πλέον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε περισσότερο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των βαρέως πασχόντων. Υπάρχει αύξηση, όμως δεν έχουμε, ευτυχώς, τους αριθμούς που είχαμε την άνοιξη».

«Ήδη στα ιατρεία μας, πολλοί ρωτούν πότε θα ξεκινήσουμε, μας ρωτούν και για άλλα εμβόλια. Θέλουν να θωρακίσουν την υγεία τους βλέποντας και την επέλαση του κορωνοϊού…»

Μιλώντας στη συνέχεια για το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Πολίτης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ακολουθεί φθινόπωρο και χειμώνας και θα έχουμε μαζί μας το κοινό κρυολόγημα, τις ιώσεις και φυσικά την εποχική γρίπη από τον Δεκέμβριο και μετά. Όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέδειξε την αναγκαιότητα των τακτικών εμβολιασμών, κόντρα στα διάφορα κινήματα που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια με την αναπαραγωγή απίστευτων μύθων για τα εμβόλια. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, από την οποία χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο. Είναι μια σοβαρή ασθένεια κι όχι «γριπούλα» όπως λένε πολλοί. Εκτιμώ ότι φέτος οι πολίτες που θα εμβολιαστούν κατά της γρίπης θα είναι πολλοί περισσότεροι. Ήδη στα ιατρεία μας, πολλοί ρωτούν πότε θα ξεκινήσουμε, μας ρωτούν και για άλλα εμβόλια. Θέλουν να θωρακίσουν την υγεία τους βλέποντας και την επέλαση του κορωνοϊού. Νομίζω ότι θα είναι πολλαπλάσιοι οι πολίτες που θα σπεύσουν φέτος να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Ο μύθος περί δυο δόσεων του εμβολίου δεν ισχύει. Μια είναι αρκετή. Απαιτούνται 14 μέρες για την παραγωγή αντισωμάτων, οπότε τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου είναι καλό να γίνει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης».

«Πρώτα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως και οι έγκυες. Φυσικά και πρώτα απ’ όλους οι υγειονομικοί»

Παράλληλα, ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ. αναφέρει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει με προτεραιότητες, ενώ εκφράζει και τις προβλέψεις του για το πότε θα έχει η επιστημονική κοινότητα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Επειδή η ζήτηση θα είναι μεγάλη φέτος, πρώτα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως και οι έγκυες. Φυσικά και πρώτα απ’ όλους οι υγειονομικοί. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου νομίζω θα έχουν εμβολιαστεί όσοι το θέλουν και όσοι πρέπει φυσικά. Για το εμβόλιο του κορωνοϊού εύχομαι να το έχουμε τότε (τέλος 2020), αλλά δεν το πιστεύω. Εκτιμώ ότι θα περάσουν οι πρώτοι 2 με 3 μήνες του 2021 για να το έχουμε. Ας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κι ας το έχουμε και τότε. Είναι πολύ νωρίς να λέμε ότι θα το έχουμε προς το τέλος του 2020».

Μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών. Η λύση είναι απλή. Είναι τα τρία μόνα όπλα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας…

Τέλος, κληθείς να στείλει το μήνυμά του προς τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούν ώστε να μπει φρένο στην πανδημία, αλλά και για το αν μπορεί το επόμενο διάστημα να δούμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, ο Αλέξης Πολίτης σημειώνει: «Συνεχίζουμε να κάνουμε όσα κάναμε πριν τον κορωνοϊό, ειδικά όταν ήμασταν άρρωστοι. Μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών. Η λύση είναι απλή. Είναι τα τρία μόνα όπλα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας. Έχουμε καταντήσει μονότονοι, αλλά αυτή είναι η λύση. Όσο για το αν διαφαίνεται αποκλιμάκωση στα κρούσματα είναι επισφαλής η πρόβλεψη. Οι κλειστοί χώροι το επόμενο διάστημα είναι επικίνδυνοι και ένα ακόμη καμπανάκι. Μακάρι τα μέτρα που λαμβάνουμε να συνδράμουν. Είναι όμως επισφαλές να κάνουμε μια τέτοια πρόβλεψη».

Διαφημίσεις