Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Μακάριος Λαζαρίδης: Θεωρούμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου ως τις μόνες εκλογές

Ημέρα:

«Ακατανόητη η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» / Από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, που είναι και η καλύτερη δημοσκόπηση, εισπράττω ένα πολύ θετικό κλίμα»

«Ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εθνική αναγκαιότητα και αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία. Και η αλήθεια είναι ότι βρίσκουμε πολλά ευήκοα ώτα και στο θέμα αυτό».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο υποψήφιος βουλευτής στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος παράλληλα απάντησε σε σειρά θεμάτων της επικαιρότητας, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Πόσο κρίσιμες είναι οι λεγόμενες «πρώτες» εκλογές;

«Θεωρούμε τις εκλογές της 21ης Μαΐου ως τις μόνες εκλογές! Είναι οι πιο κρίσιμες

εκλογές της μεταπολίτευσης, καθώς οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά ή θα επιστρέψουμε πίσω σε νέες περιπέτειες. Μετά τα δύσκολα χρόνια, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, μεταναστευτική κ.α.), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω πρόοδο και προκοπή των πολιτών. Τα θεμέλια μπήκαν την τετραετία που ολοκληρώνεται και αρχίζουμε να χτίζουμε το ασφαλές και γερό οικοδόμημα της Ελλάδας της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019 και με την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης, η Νέα Δημοκρατία θα την κάνει ολοένα και καλύτερη. Στις κάλπες της 21ης Μαΐου θα κριθεί ποιο κόμμα θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τελικά αυτόν το δρόμο προς τα εμπρός».

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ενημερωθεί πλήρως για τα προγράμματα

των κομμάτων ενόψει των εκλογών;

«Κατ’ αρχήν, το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται επί καθημερινής βάσης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και όλα τα στελέχη του κόμματος, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για το τι θα πράξουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος και ιδίως τις νέες γενιές. Και πραγματικά, από την επαφή μου με τον κόσμο στην Π.Ε. Καβάλας μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι ποια πολιτική δύναμη και ποιος ηγέτης μπορεί να εγγυηθεί για την πορεία αυτή. Εμείς μιλάμε για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή, με προτεραιότητες την αύξηση μισθών και εισοδημάτων, την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της Παιδείας και της Υγείας. Δεν μπορώ να πω ότι την ίδια υπεύθυνη στάση τηρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτιμούν να παρουσιάζουν «μαύρη» την εικόνα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, παρά να συμβάλλουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να βελτιωθούν καταστάσεις. Ειδικά ο κ. Τσίπρας, για μία ακόμη φορά, άρχισε να τάζει τα πάντα στους πάντες. Το γενικόλογο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι εντελώς ανεφάρμοστο και σίγουρα δεν κάνει σοφότερους όσους προσπαθήσουν να το αποκρυπτογραφήσουν και να το αξιολογήσουν. Βεβαίως οι πολίτες μπορούν με σαφήνεια να κρίνουν την αξιοπιστία του κάθε αρχηγού και κατά πόσο υλοποιούνται οι δεσμεύσεις του. Κυριακή κοντή γιορτή».

Ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πρόσφατα ότι «εναλλακτική πρόταση εξουσίας ουσιαστικά δεν υπάρχει». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Η ανάγκη για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Το διαπιστώνει κάποιος ακούγοντας από τη μία το ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030 και από την άλλη βλέποντας ένα συνονθύλευμα αταίριαστων θέσεων και διενέξεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε ακούσει πολλά, από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πήγαμε σε «κυβέρνηση ανοχής», στη συνέχεια σε μία συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με «Δήμητρες», ενώ τώρα υπάρχει μία κόντρα μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όντως, εναλλακτική πρόταση εξουσίας, πλην αυτής της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά δεν υπάρχει για τον τόπο».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση είδαμε τη Νέα Δημοκρατία στο 36,9%. Πόσο σας ικανοποιούν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα;

«Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά τις χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για να βελτιωθούμε. Με χαμηλά το κεφάλι συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και να περιγράφουμε το όραμά μας για τη συνέχεια. Από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, που είναι και η καλύτερη δημοσκόπηση, εισπράττω ένα πολύ θετικό κλίμα, κάτι που μαθαίνω συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση. Και θα το κάνουμε».

Θεωρείτε ακόμη πιο εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας αν πάμε σε «δεύτερες» εκλογές;

«Αναμφίβολα και η διαφορά έχει να κάνει με το σύστημα του εκλογικού νόμου. Η απλή αναλογική με την οποία θα στηθούν οι κάλπες της 21ης Μαΐου ουσιαστικά είναι μία «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Κάτι που δεν θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει αυτή, κατά την οποία θα εφαρμοστεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εθνική αναγκαιότητα και αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία. Και η αλήθεια είναι ότι βρίσκουμε πολλά ευήκοα ώτα και στο θέμα αυτό».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την απόφαση μη συμμετοχής στις εκλογές του

κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη;

«Η Νέα Δημοκρατία, με την σχετική τροπολογία που πέρασε στη Βουλή, έκανε το καθήκον της απέναντι στην Δημοκρατία. Όπως το έκανε διαχρονικά απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Από την κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι και σήμερα, εμείς ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε απέναντι στο φιλοναζιστικό μόρφωμα, σε όλα τα επίπεδα και είμαστε ικανοποιημένοι διότι τελικά, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι ψηφίσαμε μια διάταξη πολύ στέρεη. Και αυτή, παρά τα όσα έλεγε ένα μέρος της αντιπολίτευσης, οδήγησε τον Άρειο Πάγο να αποκλείσει τους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από το να διεκδικήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς, εκτός από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από αυτή την προσπάθεια. Θυμίζουν τη συμμετοχή τους στις «πλατείες της οργής» κατά το παρελθόν. Είναι σαφές ότι και ο κ. Τσίπρας επενδύει στην προσέλκυση της λεγόμενης… αντισυστημικής ψήφου. Μόνο που ο ίδιος έχει κυβερνήσει τέσσερα χρόνια και δεν πείθει πια».

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να ζητάει debate με τον κ. Μητσοτάκη. «Ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος», δήλωσε. Τι απαντάτε;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τα όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, δεν κρύφτηκε ποτέ και πουθενά. Αντίθετα, βγήκε μπροστά ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά το debate, ενόψει της 21ης Μαΐου αποφασίστηκε να γίνει με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως επιτάσσει η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανίζεται ως αρχηγός της αντιπολίτευσης συνολικά, είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής. Όπως είπε, επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως και πρέπει να γίνει debate. Συνεπώς, και απόλυτα θεσμικός είναι και δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο άλλωστε κερδίζει διαρκώς στις κοινοβουλευτικές μάχες που δίνουν».

Όσον αφορά το debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύετε ότι θα παίξει κάποιο ρόλο στην απόφαση των πολιτών λίγο πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου;

«Δεν νομίζω. Οι πολίτες εκτιμώ ότι έχουν διαμορφώσει την άποψή τους και δεν πιστεύω πως περιμένουν την όποια τηλεμαχία για να κρίνουν την απόφασή τους. Όπως και να’ χει πάντως, στη δημοκρατία επιβάλλεται να ακούγονται οι απόψεις όλων και να υπάρχει η συγκεκριμένη διαδικασία, υπό συγκεκριμένο βέβαια πλαίσιο. Και το στοίχημα των πολιτικών αρχηγών, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να αποφύγουν τα λάθη από τα οποία θα μπορούσαν να χάσουν στις εντυπώσεις».

Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες τον πρωθυπουργό να «κόβει γέφυρες» με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πώς το σχολιάζετε;

«Τις «γέφυρες» τις έχει κόψει εξ αρχής ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του. Στάση ανεξήγητη, καθώς από τη στιγμή της εκλογής του επέλεξε να μην ανταποκριθεί στα καλέσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συναντηθούν. Ταυτόχρονα, σε μια ενδεχόμενη θεωρητικά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός επιβάλλεται να είναι, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Συνεπώς, η θέση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» είναι παντελώς ακατανόητη, πόσω μάλλον όταν δεν μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης ποιον θα είχε υπόψη του σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από ό,τι στη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, καθώς επίσης και την έννοια της αξιολόγησης, την ίδια ώρα που φέρνει στην επιφάνεια το παλιό, κακό, συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Ποια είναι η άποψή σας για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το σε ποιον «ανήκει» ο Ανδρέας Παπανδρέου;

«Δεν θα ήθελα να εμπλακώ και να σχολιάσω τα εσωτερικά προβλήματα των άλλων κομμάτων. Δικό τους θέμα. Τους αφήνουμε να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του τόπου και την Ελλάδα του αύριο».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Ελευσίνα τρία νέα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους νέους. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Πράγματι, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επιπλέον τρία μέτρα που είναι ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης 2023 – 2026 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν. Ασφαλώς δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας και της πίεσης στα εισοδήματα, αλλά προσφέρουν ακόμη μια ανάσα. Είναι τρία μέτρα κοστολογημένα, που απαντούν σε ανάγκες και προβλήματα όπως το δημογραφικό ζήτημα, η στήριξη της οικογένειας και των νέων ανθρώπων στο ξεκίνημα τους και η περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία με ταυτόχρονη μέριμνα και έμφαση στην πρόληψη για την έγκαιρη αποζημίωση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Και με αυτά τα μέτρα το οικονομικό μας πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ για όλη την τετραετία». 

Τέλος, πώς θα κινηθείτε τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εκλογές; Τι εισπράττετε από τις επαφές σας με τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας; «Θα συνεχίσω μέχρι και την τελευταία μέρα του προεκλογικού αγώνα τις επαφές μου με τους πολίτες, όπως κάνω άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας. Αυτό που εισπράττω είναι η αίσθηση ότι οι δεσμοί που με συνδέουν με τους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας είναι ιδιαίτερα ισχυροί, στηριγμένοι στην εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και στην εκτίμηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των προεκλογικών μου δεσμεύσεων έχουν γίνει πράξη, οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτά που λέω τα εννοώ, δεν τους κοροϊδεύω και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Ακόμα και αν κάτι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, δεν διστάζω να το πω ευθέως, γνωρίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα ίσως έχω και κάποιο πολιτικό κόστος. Στο τέλος της ημέρας όμως είμαι βέβαιος ότι αυτή η στάση μου αναγνωρίζεται θετικά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι οι πολίτες την 21η Μαΐου θα με τιμήσουν και πάλι με την ψήφο τους και θα με εμπιστευτούν να τους εκπροσωπήσω και στη νέα Βουλή. Θα ανανεώσουμε το συμβόλαιο τιμής που έχουμε συνάψει, με τη δέσμευση από την πλευρά μου να συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...