«Θα έχουμε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές / Οι ευρωεκλογές θα είναι κριτήριο για όλους»
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί οι αποχωρήσεις από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. χαρακτήρισαν όλη αυτή την περίοδο, καθώς μεταφέρθηκε το επίκεντρο από την πολιτική, όπου θα έπρεπε να είναι, στις προσωπικές στρατηγικές και στα θέλω του κάθε στελέχους. Πρώτη είδηση γινόταν οποιαδήποτε ανάρτηση, η οποία ήταν διαφορετική ή υβριστική πολλές φορές, αλλά ελπίζουμε από σήμερα να σταματήσει αυτή η εσωστρέφεια μετά την αποχώρηση των συγκεκριμένων στελεχών».
Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο γραμματέας της Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Κώστας Μορφίδης, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση πολλών βουλευτών, αλλά και ευρωβουλευτών.
«Η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανατεθεί σε μας με βάση τις τελευταίες εκλογές και εμείς θα έχουμε αυτόν τον ρόλο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτόν τον ρόλο…»
«Ο καθένας έχει δικαίωμα όταν δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα κόμμα να αποχωρεί, εμείς όμως που παραμένουμε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., ελπίζουμε ότι από σήμερα θα σταματήσει η εσωστρέφεια, θα σταματήσει όλη αυτή η ενασχόληση με τα εσωτερικά μας και θα μπορέσουμε και να παράξουμε πολιτική, αλλά κυρίως να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία και να παίξουμε τον ρολό μας, έτσι όπως μας ανατέθηκε από τις τελευταίες εκλογές, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανατεθεί σε μας με βάση τις τελευταίες εκλογές και εμείς θα έχουμε αυτόν τον ρόλο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτόν τον ρόλο, θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην εκπροσώπηση των αναγκών του ελληνικού λαού και νομίζω ότι τουλάχιστον μέσα στη Βουλή αυτό το καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα, παρόλες τις δυσκολίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Μορφίδης.
«Χρειαζόμαστε την ανασύνταξη, χρειαζόμαστε να ξεκινήσουμε από την αρχή, να πάμε σε ένα συνέδριο όπου θα συζητήσουμε όλες τις αιτίες της ήττας και τους τρόπους με τους οποίους θα συνδεθούμε πάλι με την ελληνική κοινωνία…»
«Το θέμα από εδώ και πέρα είναι να ανασυνταχθούμε. Έτσι κι άλλιως έπρεπε να το κάνουμε μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε την ανασύνταξη, χρειαζόμαστε να ξεκινήσουμε από την αρχή, να πάμε σε ένα συνέδριο όπου θα συζητήσουμε όλες τις αιτίες της ήττας και τους τρόπους με τους οποίους θα συνδεθούμε πάλι με την ελληνική κοινωνία, για να πούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι, να μην τα κρύψουμε κάτω από το χαλί και κυρίως να βάλουμε τις βάσεις για μία νέα πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., η οποία θα είναι επωφελής για την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο γραμματέας του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.
«Όσοι ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές υπέγραψαν την δέσμευση ότι η έδρα ανήκει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και ότι αν αποχωρήσουν θα την παραδώσουν…»
Όσον αφορά το θέμα της παράδοσης των εδρών από τους αποχωρήσαντες βουλευτές και ευρωβουλευτές, ο κ. Μορφίδης απάντησε: «Όταν υπογράφουμε ένα χαρτί πρέπει να τιμούμε την υπογραφή μας. Όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές υπέγραψαν την δέσμευση ότι η έδρα ανήκει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και ότι αν αποχωρήσουν θα την παραδώσουν. Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι υπάρχει μία άλλη τακτική, δημιουργούνται κοινοβουλευτικές ομάδες, ετοιμάζονται κόμματα. Αυτό όμως είναι ένα σημείο που θα κρίνει τους ίδιους για τον τρόπο που χειρίστηκαν αυτή τη δέσμευση τους».
Οι ευρωεκλογές θα είναι κριτήριο για όλους
Τέλος, ερωτηθείς για το αν ευρωεκλογές θα είναι ένα μεγάλο τεστ για την πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., ο κ. Μορφίδης απάντησε: «Για όλους θα είναι κριτήριο οι ευρωεκλογές. Είναι εκλογές με κάλπη που έχουν σημασία και νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα για όλους εμάς το σημείο που θα μας κρίνει από τη στιγμή που θα είμαστε εκτός της «προστασίας» που μας προσέφερε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην άσκηση πολιτικής, στην ανάληψη της ευθύνης. Πλέον ο καθένας, η κάθε συλλογικότητα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και να σταθεί και να παράγει πολιτική και να απευθυνθεί με τέτοιο τρόπο στους πολίτες που να γίνεται αποδεκτός από αυτούς».