Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Περισσότερα

    Χ. Κεφαλίδου: Αλίμονο αν μπαίνουν ζητήματα ενότητας του χώρου…

    Ημέρα:

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, στην πορεία της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μακεδονία, στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», η βουλεύτρια Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου.

    Όπως τόνισε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Κεφαλίδου, την Κυριακή (3/10) με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., αρχίζουν επί της ουσίας οι διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του κόμματος, με τις εκλογές που θα γίνουν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Σημείωσε δε ότι η αλλαγή ηγεσίας στα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι μια αυτονόητη διαδικασία.

    «Αλίμονο αν όταν περνάμε σε αυτή τη φάση αλλαγής ηγεσίας μπαίνουν ζητήματα ενότητας του χώρου. Αυτό δυναμιτίζει τους ίδιους τους λόγους ύπαρξης και χρησιμότητας που έχει ένας πολιτικός χώρος…»

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή αρχηγού, η οποία αποτελεί και ευκαιρία ανανέωσης, αλλά και τροφοδότησης του χώρου μας με νέες ιδέες. Αυτή η πορεία έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάθε ένας που εκλέγεται αρχηγός σε έναν χώρο έχει πάντα το περιθώριο να αφήνει το προσωπικό του στίγμα. Το πόσο μακρά περίοδο θα είναι κάποιος σε αυτή τη θέση εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά και από αυτά που έχει να δώσει στον χώρο. Επειδή ακούω πάντα να υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες ο φόβος μιας εσωστρέφειας και δυσκολίας στο να κάνουμε το επόμενο βήμα, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η αλλαγή ηγεσίας στα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι μια αυτονόητη διαδικασία. Αλίμονο αν όταν περνάμε σε αυτή τη φάση αλλαγής ηγεσίας μπαίνουν ζητήματα ενότητας του χώρου. Αυτό δυναμιτίζει τους ίδιους τους λόγους ύπαρξης και χρησιμότητας που έχει ένας πολιτικός χώρος. Δεν είναι δυνατό αυτή η διαδικασία να θεωρείται κάτι τόσο extreme. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία που έχει λειτουργήσει στα κόμματα στο πέρασμα των χρόνων κι εμείς είμαστε ένα κόμμα με μεγάλη παράδοση σε τέτοιες διαδικασίες. Είναι όλο αυτό ένα ιδεολογικό οπλοστάσιο που μας βοηθά να έχουμε αντανακλαστικά και να δείχνουμε αυτήν την εποχή μια ωριμότητα που την χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και φυσικά η κοινωνία», επισήμανε σχετικά με το θέμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. η Χαρά Κεφαλίδου.

    «Θα ακούσω τις πολιτικές προτάσεις των τεσσάρων υποψηφίων και με πολιτικά και μόνο κριτήρια, βάσει των αναγκών που έχει η παράταξη και κυρίως η κοινωνία, στην οποία απευθυνόμαστε, θα αξιολογήσω την παρουσία τους…»

     Ερωτηθείσα για το αν και κατά πόσο αισιοδοξεί για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της, αλλά και για το αν έχει αποφασίσει ποιον από τους υποψηφίους προέδρους του ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει, η βουλεύτρια Δράμας απάντησε: «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα στον χώρο μας. Βλέπουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η σοσιαλδημοκρατία αρχίζει να αποκτά έναν βηματισμό. Για να μπορέσει κανείς να επανακτήσει δυνάμεις και να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικούμε εμείς, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να προτείνει στον κόσμο μια σύγχρονη στρατηγική πρόταση που θα απευθύνεται στην Ελλάδα του 2021.

    Όσον αφορά το θέμα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα έλεγα ότι η προσπάθεια ανάδειξης πολιτικού αρχηγού δεν είναι θέμα καλλιστείων, ούτε αποκλεισμού δια της ατόπου απαγωγής. Θα ακούσω τις πολιτικές προτάσεις των τεσσάρων υποψηφίων και με πολιτικά και μόνο κριτήρια, βάσει των αναγκών που έχει η παράταξη και κυρίως η κοινωνία, στην οποία απευθυνόμαστε, θα αξιολογήσω την παρουσία τους και σε πρώτη φάση αυτό θα το κάνω στα όργανα του κόμματος όπως προβλέπεται με βάση τις διαδικασίες».

    «Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια εικόνα που με προβληματίζει και με ανησυχεί προσωπικά πάρα πολύ. Ειδικά δε στην Π.Ε. Δράμας, όταν μόνο το 43% έχει εμβολιαστεί πλήρως, επί της ουσίας τείχος ανοσίας δεν μπορεί να φτιαχτεί…»

     Αναφερόμενη στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Π.Ε. Δράμας, η Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Έχει χωριστεί και πάλι η χώρα σε δυο ταχύτητες. Επιδημιολογικά από τη Θεσσαλία και κάτω είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια εικόνα που με προβληματίζει και με ανησυχεί προσωπικά πάρα πολύ. Ειδικά δε στην Π.Ε. Δράμας, όταν μόνο το 43% έχει εμβολιαστεί πλήρως, επί της ουσίας τείχος ανοσίας δεν μπορεί να φτιαχτεί. Κυκλοφορώντας δε στην πόλη της Δράμας διαπιστώνεις ότι τα μέτρα ελάχιστα τηρούνται. Σε όλο αυτό το πρόβλημα έχουμε και τη λειτουργία των σχολείων με τα μικρά παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από το εμβόλιο. Άρα με γονείς και ηλικιωμένους αλλά και εκπαιδευτικούς ανεμβολίαστους, το πρόβλημα γίνεται πλέον σύνθετο. Το υπουργείο Παιδείας για άλλη μια χρονιά πορεύεται με πλημμελείς χειρισμούς, ολιγωρία και προχειρότητα. Πουθενά δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Το 50+1% δεν προστατεύει τα παιδιά μας. Η καμπάνια στα σχολεία ξεκίνησε πολύ αργά. Έχουμε ολιγωρία σε πράγματα που από την προηγούμενη χρονιά θα έπρεπε να είναι εργαλεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας».

    «Το νοσοκομείο της Δράμας είναι υποστελεχωμένο. Είναι άκρως ανησυχητική η κατάσταση. Λειτουργεί με μια αναισθησιολόγο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε νοσοκομείο covid»

    Μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής τόνισε χαρακτηριστικά: «Το νοσοκομείο της Δράμας είναι υποστελεχωμένο. Είναι άκρως ανησυχητική η κατάσταση. Λειτουργεί με μια αναισθησιολόγο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε νοσοκομείο covid γιατί δεν γίνονται διασωληνώσεις. Την προηγούμενη περίοδο λειτουργήσαμε ως covid νοσοκομείο κι αφήσαμε πίσω ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες. Προγραμματισμένα χειρουργεία με έναν αναισθησιολόγο δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά, ειδικά την βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές με τόσο υψηλό δείκτη αντιεμβολιαστών και πολλούς νεκρούς από την πανδημία. Θέλει εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να μην είναι και αυτός ο χειμώνας, περίοδος που θα χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    «Θα είμαι η τελευταία που θα έχω αρνητική άποψη σε μια προσπάθεια της χώρας με εξοπλιστικά προγράμματα…»

     Κληθείσα να σχολιάσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και την αγορά νέων φρεγατών, η Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε: «Θυμάμαι τη μεγάλη κριτική που ασκήθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το σύνολο της αντιπολίτευσης όταν προχωρούσε στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία θυμηθήκαμε τώρα, αλλά δεν άκουσα ένα συγγνώμη. Όταν υπήρξε η ένταση με την Τουρκία, τα τρομερά υποβρύχια, που κάποτε λέγαμε ότι γέρνουν, ήταν αυτά που μας θωράκισαν. Άρα, θα είμαι η τελευταία που θα έχω αρνητική άποψη σε μια προσπάθεια της χώρας με εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχει όμως ένα σημείο στη συμφωνία με τη Γαλλία που θέλει ιδιαίτερη ερμηνεία κι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται η στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, όχι μόνο εκεί όπου υπάρχει ελληνική επικράτεια, αλλά κυριαρχικά δικαιώματα όπως η Α.Ο.Ζ. Ας υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη μνεία σε αυτό το κομμάτι, γιατί κατά τα άλλα η συμφωνία αυτή είναι αναγκαία στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε με μια Τουρκία που με κάθε ευκαιρία ανεβάζει την ένταση και τις προκλήσεις».

    «Με την ακρίβεια θα έχουμε έναν χειμώνα με πολλές ανασφάλειες. Θέλει γρήγορες κινήσεις από το ταμείο ανάκαμψης για να ενισχυθεί η χώρα ώστε να σταθεί στα πόδια της…»

     Τέλος, ερωτηθείσα για το πως «βλέπει» την πορεία της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα, η Χαρά Κεφαλίδου απάντησε: «Η Ελλάδα, έστω με ρίσκα στο κομμάτι του τουρισμού, δημιούργησε μια αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εσόδων. Από εδώ και μετά όμως βλέπουμε τις μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Η ελληνική οικογένεια είναι για άλλη μια χρονιά εξαιρετικά ζορισμένη και η νέα γενιά είναι η καινούργια κατηγορία των μη προνομιούχων Ελλήνων. Σε αυτή τη φάση της μετάβασης που θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και να μην κλείσει ξανά για το νέο βήμα στην κανονικότητα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να στηριχθεί η μεσαία τάξη που τσακίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που όμως κι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι θα στηρίξει τη ραχοκοκκαλιά της παραγωγικής Ελλάδας που είναι η μεσαία τάξη. Με την ακρίβεια θα έχουμε έναν χειμώνα με πολλές ανασφάλειες. Θέλει γρήγορες κινήσεις από το ταμείο ανάκαμψης για να ενισχυθεί η χώρα ώστε να σταθεί στα πόδια της. Αυτό που περιμένω από την κυβέρνηση είναι να αφουγκραστεί την αγωνία των νέων».

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Ορκωμοσία 150 Νέων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου

    Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εκδόθηκε το ακόλουθο...

    Ριζική ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου

    Αχιλλέας Γερόπουλος: Είναι κεντρική επιλογή του υπουργείου Υγείας, θα...

    Δηλώσεις του υποδιοικητή της Π. Υ. Καβάλας για την πυρκαγιά στη μονοκατοικία

    Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/12) 70χρονος...

    Άβουλοι και ακίνητοι μπρος στο δράμα των οφειλετών ΕΦΚΑ

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Άβουλοι και σχεδόν ακίνητοι στη διοίκηση...

    Εντυπωσιακή η συναυλία της Ρένας Μόρφη στην Καβάλα

    Η Ρένα Μόρφη, με τη βελούδινη φωνή και την...

    «Το κορίτσι με τα σπίρτα»: Μια multimedia παράσταση για ενήλικες στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

    ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι...

    Αλέξης Πολίτης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ενεργός πολίτης

    «Ορθά συνεχίζουν τα έργα που εμείς δρομολογήσαμε, αλλά τα...

    Κυριάκος Σταυρίδης: Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε καθαρή την πόλη τις γιορτές

    Πρόβλημα έλλειψης προσωπικού καθώς έχουν σταματήσει τα οκτάμηνα Στις προσπάθειες...