Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025

Μακάριος Λαζαρίδης: «Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην Καβάλα ενισχύθηκαν με 173.000.000 ευρώ»

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να προσπαθεί, με άμεσα και στοχευμένα μέτρα, να βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους, έδωσε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ν. Καβάλας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Λαζαρίδης άκουσε τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των Επαγγελματιών της περιοχής μας, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τους εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα, με τη συμβολή όλων, η άσχημη αυτή περιπέτεια θα αποτελέσει παρελθόν.

Παράλληλα, συνόψισε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας και στήριξης των πληγέντων, που αγγίζουν τα 36 δις ευρώ, εκ των οποίων 24 δις ευρώ το 2020 και επιπλέον 11,6 δις ευρώ μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους οι ακόλουθες:

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Με την υλοποίηση των 6 πρώτων κύκλων της, έχουν ήδη διοχετευθεί 7,2 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία.
  • Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού. Έχουν εκταμιευτεί περίπου 500.000.000 ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού σε εργαζομένους. Εκταμιεύτηκαν περίπου 3 δις ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους, ενώ επιπλέον 1,5 δις ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
  • Κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270.000.000 ευρώ.
  • Αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 1,5 δις ευρώ έως τώρα.
  • Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δις ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.
  • Μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200.000.000 ευρώ.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δις ευρώ.
  • Μείωση Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200.000.000 ευρώ
  • Κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240.000.000 ευρώ.
  • Μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες, συνολικού ύψους 84.000.000 ευρώ μέχρι στιγμής.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα τη χαρά να συναντήσω τα μέλη του Προεδρείου της ΟΕΒΕ Καβάλας και να ανταλλάξω μαζί τους χρήσιμες απόψεις.

 Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, όπως και το στοίχημα που θα κληθούν να κερδίσουν με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα.

 Είμαι πεπεισμένος ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και η Κυβέρνηση, όπως τους εξήγησα, στέκεται σταθερά κοντά στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, μέσα από ένα πλέγμα συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

 Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην Π.Ε. Καβάλας έχουν ενισχυθεί έως τώρα με 173.000.000 ευρώ:

 87.685.644 ευρώ έχουν δοθεί σε 8.542 επιχειρήσεις μέσω των έξι πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,

 7.795.914 ευρώ μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις

 57.095.339 ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και

 20.386.030 ευρώ μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζομένους.

 Τα ενισχυτικά αυτά μέτρα περιόρισαν το αναπόφευκτο βάθος της ύφεσης και είναι μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Πολιτείας σε όσους το έχουν ανάγκη.

 Έτσι, κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω στην κρίση και όλοι μαζί θα κάνουμε το μεγάλο βήμα για την ανάκαμψη που δεν θα αργήσει».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα χωρίς να βεβαιωθούν παραβάσεις

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Ακτών και Προστασίας...

Μονάδα δασοκομάντος θα λειτουργήσει στην Καβάλα

Τη λειτουργία της μονάδας δασοκομάντος της Καβάλας, από την...

Επίσκεψη Ινδών Αγοραστών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων...

Την Κυριακή ο τελικός Σούπερ Καπ της ΕΠΣΚ

Ο τελικός του Super Cup είναι εδώ για άλλη...

«Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου σε περιοδεία!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Τρεις συνεχόμενες σεζόν συμπλήρωσε ήδη...

Όχι στις μισές αλήθειες για το Ισραήλ

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Δεν είναι αποκύημα της φαντασίας αλλά...

Καλοκαιρινή εκδήλωση του ΟΔΕΓ

Ο Όμιλος για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ)...

Νέα Πέραμος: 9χρονος τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο

Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή...