Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Δ. Εμμανουηλίδης: Η συμφωνία δεν καλύπτει επαρκώς τα εθνικά ζητούμενα

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ασπιρίνη σε βαριά περιστατικά / Δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση η κ. Κεραμέως με τις αγωνίες του εκπαιδευτικού συστήματος...»

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που κυρώθηκε από την Βουλή, οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με τις μεγάλες ανατιμήσεις σε ενέργεια και προϊόντα, η διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα τεκταινόμενα στον χώρο της Παιδείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχολιασμού του πρώην βουλευτή Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», αναφέρθηκε αρχικά στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνοντας ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι προϋπόθεση εθνικής ασφάλειας, συμπλήρωσε δε ότι τα πρώτα βήματα για τις γαλλικές φρεγάτες έγιναν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει στον επιθυμητό βαθμό τα εθνικά ζητούμενα.

«Το δόγμα της ενιαίας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας…»

Ακολούθως ανέλυσε τις ενστάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισημαίνοντας ότι το δόγμα της ενιαίας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα δεν διασφαλίζονται από τη συμφωνία αυτή. Όσον αφορά το εξοπλιστικό καθαρά πεδίο, εμπλέκεται ο οικονομικός παράγοντας. Υπήρχε μια χρυσή ευκαιρία υπό την πίεση των καταστάσεων από τη μεριά της Γαλλίας σε σχέση με την AUKUS, που μας έφερνε σε πλεονεκτική θέση, ώστε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία μας για την συμπαραγωγή των φρεγατών. Ούτε κουβέντα έγινε για το θέμα κι αυτό δυσχεραίνει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι κυβερνώντες καυχώνται για τον χρόνο παράδοσης των φρεγατών, αλλά δεν μας λένε τι γίνεται μέχρι το 2025, όταν κάθε μέρα οι απειλές από την Τουρκία εντείνονται, χωρίς να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Σε σχέση δε με την περίπτωση του ΣΑΧΕΛ, αναφέρομαι στο άρθρο 18, όπου προκλητικά για τα δικά μας συμφέροντα λέγεται ότι «επί παραδείγματι» ελληνικές δυνάμεις θα συμμετέχουν στο ΣΑΧΕΛ. Πως είναι δυνατόν το «επί παραδείγματι» να αναφέρεται μόνο στην περίπτωση του ΣΑΧΕΛ κι όχι στην περίπτωση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, όπου απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάτι που δεν συμβαίνει για τη Γαλλία στην υποσαχάρια Αφρική. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην απόφαση που πήραμε την Πέμπτη (7/10) στη Βουλή», ανάφερε χαρακτηριστικά για το θέμα στη συνέντευξη του στον «Ε» ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ασπιρίνη σε βαριά περιστατικά κατάπτωσης της υγείας. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα…»

Μιλώντας στη συνέχεια για τις εξελίξεις στην οικονομία, όπου το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται, αλλά και για το πως κρίνει τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ανάσχεση αυτών των ανατιμήσεων που πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης τόνισε: «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ασπιρίνη σε βαριά περιστατικά κατάπτωσης της υγείας. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Όσο και να προσπαθούν οι κυβερνώντες να χρυσώσουν το χάπι, η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα είναι σκληρή. Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο. Το 40% των πολιτών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των βασικών λογαριασμών. Το κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τα οποία οι κυβερνώντες δεν τα αντιλήφθηκαν ποτέ στον χρόνο που έπρεπε και πολύ περισσότερο δεν θέλησαν να τα αντιμετωπίσουν. Ο χειμώνας έτσι κι αλλιώς θα είναι δύσκολος. Η κυβέρνηση είναι απελπιστικά αδύναμη να αντιμετωπίσει με ουσιώδη αποτελεσματικότητα αυτό το κύμα των ανατιμήσεων. Όντως είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, όμως θα έπρεπε να αναχαιτιστεί αυτό το κύμα, γιατί μια χώρα που ο λαός της πέρασε δέκα χρόνια μνημονίων, δεν μπορεί να αντέξει κι ένα κύμα ανατιμήσεων που δεν μπορεί να παρακολουθήσει η κυβέρνηση».

«Έχει κολλήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Όλες οι Μ.Ε.Θ. για τον COVID είναι καλυμμένες και από την άλλη βλέπουμε μια μεγάλη επιπολαιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης να ανοίγουν τα πάντα για τους εμβολιασμένους…»

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισήμανε: «Δυστυχώς βλέπουμε ότι έχει κολλήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Όλες οι Μ.Ε.Θ. για τον COVID είναι καλυμμένες και από την άλλη βλέπουμε μια μεγάλη επιπολαιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης να ανοίγουν τα πάντα για τους εμβολιασμένους. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δυο κόσμους, τους εμβολιασμένους και τους αντιεμβολιαστές. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ανάγκη να πειστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και προς αυτήν την κατεύθυνση όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό. Επικοινωνιακά και μόνο θέλησε να υμνολογεί για τις …επιτυχίες της. Η χώρα μας σε όλους τους σκληρούς δείκτες, είναι χώρα προς αποφυγή. Και στους θανάτους και στα περιστατικά Μ.Ε.Θ. Αυτό που επετεύχθη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο κατασπαταλήθηκε, αλλά κυριολεκτικά διαλύθηκε με όλες τις ασυνάρτητες κινήσεις που ακολούθησαν. Εμείς δώσαμε από την αρχή ως κόμμα, έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση αλαζονικά συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ σε όλα τα πεδία της πανδημίας».

«Δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση η κ. Κεραμέως με τις αγωνίες του εκπαιδευτικού συστήματος…»

Τέλος, όσον αφορά την Παιδεία, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης σημείωσε: «Εκεί τα πράγματα είναι από καιρό κακοφορμισμένα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδεοληπτικό άτομο που καθορίζει τα της Παιδείας. Δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση η κ. Κεραμέως με τις αγωνίες του εκπαιδευτικού συστήματος και μόνο σωρεύει ερείπια επί ερειπίων. Επιτέλους πρέπει να αντιληφθεί ότι το θέμα της Παιδείας είναι ύψιστης ευθύνης και απαιτεί ιδιαίτερα ευαισθησία και ενσυναίσθηση στον ρόλο που διαδραματίζει. Δεν το αντιλαμβάνεται κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο αύριο της κοινωνίας μας».

spot_img

Διαφημίσεις