“Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα στον τόπο μας / Διαβλέπω μια προσπάθεια να πάει ο χρόνος των εκλογών όσο πιο μακριά από το τραγικό συμβάν”
«Απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά όλη η κοινωνία και μάλιστα με μια δυναμική αντίδραση της νέας γενιάς. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις εκδηλώσεις πίκρας και οργής, για ένα σύστημα που δεν δίνει ευοίωνες προοπτικές για το αύριο του τόπου».
Τα παραπάνω τόνισε, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, μ’ αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
«Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα στον τόπο μας, η οποία μετά από το τραγικό συμβάν, είναι εντελώς διαφορετική…»
Ο κ. Εμμανουηλίδης ξεκίνησε με μια δήλωση του ακαδημαϊκού Θεοδόση Τάσιου, ο οποίος είπε πρόσφατα: «Η μαχαιριά από το τραγικό δυστύχημα ήταν τόσο βαθιά και βγήκαν τα σπλάχνα της χώρας στη φόρα».
«Η δήλωση του σοφού αυτού συνέλληνα, αυτή η διαπίστωση, απεικονίζει όλη την απόγνωση που ζει η κοινωνία, εξαιτίας ενός γεγονότος που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.
Απευθυνόμενος μάλιστα στην κυβέρνηση, ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε ότι «αυτή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα στον τόπο μας, η οποία μετά από το τραγικό συμβάν, είναι εντελώς διαφορετική».
«Στη συνείδηση των πολιτών το «φαινόμενο Μητσοτάκης» είναι τελειωμένο…»
«Εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι στη συνείδηση των πολιτών το «φαινόμενο Μητσοτάκης» είναι τελειωμένο. Έχουμε δε το πιο σύντομο ανέκδοτο! Αριστεία και Μητσοτάκης. Αυτή η αριστεία, έτσι όπως την φιλοτέχνησε στα χρόνια της αντιπολιτευτικής παρουσίας του, έδειξε ότι είναι απελπιστικά γυμνή από αρίστους. Είναι γεμάτη από αρεστούς και από αχρήστους», σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο Δ. Εμμανουηλίδης.
Κληθείς να απαντήσει στο αν φέρει ευθύνες και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την κατάσταση που όλα αυτά τα χρόνια επικρατεί στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τόνισε αρχικά: «Δεν θα υπεκφύγω. Θα πω μόνο ότι η απλή αριθμητική των πραγμάτων είναι αυτή που υπαγορεύει την απάντηση. Δηλαδή 40 χρόνια μεταπολιτευτικής παρουσίας των δυο κομμάτων που χειρίστηκαν τις τύχες του λαού δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εξισωθούν με τα τέσσερα χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης».
«Με υπηρεσιακά έγγραφα είναι σαφές ότι το 68% των συμβατικών υποχρεώσεων έγινε στο διάστημα από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019…»
«Στον δημόσιο βίο και στην διαδοχή της κυβερνησιμότητας της χώρας πρέπει να υπάρχει μια βασική αρχή. Ό,τι χτίζει η μια, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνεται από την επόμενη. Με υπηρεσιακά έγγραφα είναι σαφές ότι το 68% των συμβατικών υποχρεώσεων έγινε στο διάστημα από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Αυτό δεν είναι εφεύρημα της Κουμουνδούρου, αλλά είναι κατατεθειμένο από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επομένως πρέπει να δούμε τι έγινε στη συνέχεια. Κι αυτό που έγινε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το τραγικό συμβάν, είναι ότι ξεδοντιάστηκε ένα σύστημα που στοιχειωδώς παρείχε ασφάλεια στη διακίνηση των ανθρώπινων ζωών μέσω του σιδηροδρόμου. Η υπόθεση του τραγικού συμβάντος ξεκινά από πολύ παλιά, καθώς για δεκαετίες συστηματικά και με συνέχεια εκείνο που φιλοτεχνήθηκε από τους κρατούντες ήταν η διαρκής υποβάθμιση του ρόλου του σιδηροδρόμου. Έγινε σκόπιμα, ήταν μια στοχευμένη πολιτική υπαγορευμένη από δυνατά συμφέροντα του συστήματος, όταν σε όλη την Ευρώπη είχαμε την ανάδειξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Εμμανουηλίδης.
«Διαβλέπω μια προσπάθεια να πάει ο χρόνος των εκλογών όσο πιο μακριά από το τραγικό συμβάν, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στον βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό…»
Ερωτηθείς αναφορικά με το πως θα διαμορφωθούν εφεξής οι πολιτικές εξελίξεις, ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. απάντησε: «Το είχα πει και σε άλλες συνεντεύξεις μου στον «Ενήμερο», ότι αν κάτι έπρεπε να γίνει ήταν η προσφυγή στις κάλπες πολύ νωρίτερα. Επιτέλους θα ξεκαθάριζε το τοπίο κι ανάλογα με τη βούληση του λαού θα είχαμε νέα πολιτικά δεδομένα ή την ίδια κατάσταση όπως αυτή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Δεν έγινε αυτό. Τώρα διαβλέπω μια προσπάθεια να πάει ο χρόνος των εκλογών όσο πιο μακριά από το τραγικό συμβάν, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στον βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό. Το δεύτερο στοιχείο της αρνητικής εξέλιξης είναι ότι θα φτάσουμε σε μια περίοδο όπου θα έχουμε την εκλογική ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων νέων που θα απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες. Με βάση αυτά βλέπω ότι η προσπάθεια από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη είναι κατά το δυνατό να μετατεθεί ο χρόνος των εκλογών σε περιόδους που μόνο ζημιά για τον τόπο προδικάζουν. Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική εκμετάλλευση, αλλά με μια αντιπαράθεση με τον πόνο, το βουβό πένθος και την οργή της κοινωνίας γι’ αυτά που έγιναν. Δεν είναι το λάθος ενός αφελούς σταθμάρχη, αλλά το ότι υπήρξε η υβριστική συμπεριφορά του απελθόντος υπουργού να κουνά το δάχτυλο σε μια αυτονόητη υποχρέωση της αντιπολίτευσης να αναδείξει ένα θέμα που το έβλεπε να έρχεται».
«Ήρθε το τραγικό συμβάν να ανατρέψει όλον τον σχεδιασμό ενός συστήματος αρίστων που δεν ήταν άριστοι…»
«Τα πράγματα δεν πάνε σε καλό δρόμο. Δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι έχει απέναντί της έναν ολόκληρο λαό. Αντί να πάρουμε ανθρώπους και να στελεχώσουμε δημόσιες υπηρεσίες, βάζουν αστυνομία πανεπιστημιακή. Μιλάμε για απόλυτη έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης. Όπως οι 35.000 νεκροί από τον κορωνοϊό, όπως η κατάσταση της καθημερινότητας με την ακρίβεια, όπως η φρίκη των υποκλοπών και της δυσοσμίας που έβγαινε από τις επισυνδέσεις. Όλα αυτά δημιούργησαν μια κατάσταση που δεν έπαιρνε παραπέρα. Ήρθε το τραγικό συμβάν να ανατρέψει όλον τον σχεδιασμό ενός συστήματος αρίστων που δεν ήταν άριστοι. Στην περίπτωση του θλιβερού κατ’ εμέ κ. Ντογιάκου, ο οποίος ως προκαθήμενος του συστήματος της Δικαιοσύνης, δέχεται υποδείξεις και ανατρέχει σε καταστάσεις που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη σε πρωιμότερο χρόνο. Αυτή η κατάντια της σύσφιξης των σχέσεων της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη μόνο προϋποθέσεις εκρήξεων δημιουργεί από την κοινωνία, η οποία έχει αντιληφθεί ότι το αποκούμπι της Δικαιοσύνης υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Εμμανουηλίδης.