Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Δημήτρης Εμμανουηλίδης: «Έχουμε επίγνωση της κοινωνικής σκληρότητας που φέρνουν τα μέτρα…»

Ημέρα:

Την εκτίμηση, ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα την Παρασκευή, εξέφρασε με δήλωσή του στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Όπως είναι γνωστό η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων  ευρώ εκ μέρους των εταίρων. Χθες το πρωί συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση η Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ το μεσημέρι συνεδρίασαν οι Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής – Εμπορίου επί του πολυνομοσχεδίου.
Σήμερα δε ορίζεται η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ενώ μετά από τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, απόψε το βράδυ θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών. Αύριο το πρωί θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει να ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία θα διαρκέσει ως το βράδυ και θα συνεχιστεί την Παρασκευή οπότε και θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

«Έχουμε επίγνωση της κοινωνικής σκληρότητας που φέρνουν τα μέτρα…» 

«Τα μέτρα, λίγο ως πολύ, τα γνωρίζουμε, υπό την έννοια ότι η συμφωνία τα είχε προβλέψει. Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχουμε επίγνωση της κοινωνικής σκληρότητας που φέρνουν τα μέτρα, αλλά στο πλαίσιο της συνέπειας που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την συμφωνία δεν θα υπάρξουν, εκτιμώ, αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών. Επίσης, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πως μέσα από αντίμετρα θα διασφαλίσουμε την κατερειπωμένη και απολύτως διαρραγείσα κοινωνική συνοχή. Τα μέτρα είναι σκληρά και τα γνωρίζει και η κοινωνία. Το ζητούμενο είναι να έχουμε τέτοιες λύσεις, μέσα από το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, που στοιχειωδώς θα δημιουργήσουν συνθήκες διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας μας. Είναι δύσκολες οι στιγμές, ωστόσο πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις δυσκολίες και επιτέλους θα οδηγηθούμε μετά την υλοποίηση των μέτρων σε αυτό που αποτελεί στόχο, δηλαδή την απομείωση του χρέους και την εισροή κεφαλαίων από το Ε.Σ.Π.Α. για να φτάσουμε επιτέλους στο κατώφλι της ποθητής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά στην δήλωσή του στον «Ε» ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η  Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το δημόσιο.
Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Επίσης, αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων, ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες. Λιγότερες δόσεις όταν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα. Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν μέσα σε 30 μέρες τα νέα χρέη τους. Επιβάλλονται ίδιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης επαγγελματιών με χρέη στα ταμεία έως 25.000 ευρώ

Καταργείται η μείωση έως και 2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και τέλος καταργείται η επαναχορήγηση συντάξεις Ο.Γ.Α. 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το...

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά στο «ΑΥΛΑΙΑ»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ “Κάθε ιστορία είναι μια διαδρομή...

Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για το έγκλημα της παραβίασης υποχρέωσης   διατροφής;

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ό,τι...

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό

Γιάννης Μαρκιανός: Επισκεφθήκαμε την δομή των μεταναστών για να...

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ...

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του...

Στα κορυφαία της Ευρώπης το Κέντρο Αποκατάστασης ΛΥΔΙΑ

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο Κουτούκι του Σαρρή πραγματοποιήθηκε...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας ενισχύεται με 24 νέους νοσηλευτές»

Συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο...