Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Βασίλης Καταπόδης: Είναι ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση

Ημέρα:

Τις θέσεις του για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας παρουσιάζει ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ Βασίλης Καταπόδης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως βιώσατε την καραντίνα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήταν μια περίοδος πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να αποκαλύψει μεγάλες αλήθειες με πιο μεγάλη ότι το σύστημα στο οποίο ζούμε παρασάπισε, αναδύεται μεγάλη μπόχα από αυτό το σάπισμα! Η γύμνια των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη σε αντιπαραβολή με την προσπάθεια που γίνεται στην Κούβα είναι η απόλυτη απόδειξη μιας ιστορικής αναγκαιότητας: να περάσουμε από τη βαρβαρότητα σε μια νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση, στο σοσιαλισμό. Οι ομαδικοί τάφοι στις Μητροπόλεις του παγκόσμιου καπιταλισμού, οι θάνατοι των ηλικιωμένων που για το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα αποτελούν «κόστος», οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, σε εξοπλισμό και τεστ είναι επίσης παρόμοιες αποδείξεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνετε σε αυτή τη φάση τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη χώρα μας και η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα γνώριζαν και γνωρίζουν πως η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει φτάσει το σύστημα υγείας, όλες τις δομές του, σε οριακή λειτουργία σε κανονικές συνθήκες. Πόσο μάλλον για καταστάσεις όπως αυτές της πανδημίας! Για αυτό το λόγο επιλέχτηκε η συγκεκριμένη διαχείριση με την καραντίνα. Οι ελλείψεις των οργανισμών μόνο των νοσοκομείων είναι ακόμα πάνω από 30000 σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό. Και αυτά δεν είναι στοιχεία του ΚΚΕ. Είναι από τους οργανισμούς που οι κυβερνήσεις και οι δικές τους διοικήσεις κατάρτισαν και ψήφισαν και μάλιστα για να λειτουργούν τα νοσοκομεία σε φυσιολογικές συνθήκες. Οι ελάχιστες προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ (περίπου 4000) αφορούν και πάλι επικουρικό προσωπικό, ολιγόμηνες συμβάσεις και όχι μόνιμες και σταθερές θέσεις που απαιτούνται. Η κραυγή αγωνίας των υγειονομικών μέσα στην όξυνση της κρίσης είναι ενδεικτική. Για τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό κλπ. Αυτά δεν καλύπτονται με χειροκροτήματα. Ούτε με μπαλώματα σαν κι αυτά που έκανε η κυβέρνηση, κλείνοντας τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, μεταφέροντας προσωπικό από εδώ εκεί. Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις γιατί πολύ πιθανά τα δύσκολα να είναι μπροστά μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες που τους αύξησε τη χρηματοδότηση για τα κρεβάτια ΜΕΘ από τα 800 ευρώ τη μέρα σε 1600!!! Να προβεί άμεσα σε επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά γιατί όλες αυτές οι δομές πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι θα αποφύγουμε και εγκλήματα όπως αυτό με τους νεφροπαθείς στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχες».  Να εντάξει επιτέλους τους υγειονομικούς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι η ελληνική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού ο αντίπαλος των δικαιωμάτων του λαού μας; Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μίγμα της διαχείρισης της νέας καπιταλιστικής κρίσης που εκδηλώθηκε γρηγορότερα λόγω του κορωνοϊού φαίνεται πως θα συνδυάσει μεγάλα πακέτα στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων με κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια. Αυτή ήταν η στρατηγική και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Με αυτή τη διαχείριση συμφωνεί και τώρα και μάλιστα δηλώνει και έκπληκτος, χειροκρότησε τη συμφωνία στην ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης». Επομένως αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν σινικά τείχη ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Τα αντιλαϊκά μέτρα τα εφάρμοζαν και τα εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όποιο πρόσημο κι αν έχουν, όπως κι αν θέλουν να αυτοαποκαλούνται. Στη χώρα μας ο ελληνικός λαός έχει συγκεντρώσει σημαντική πείρα από κυβερνήσεις μονοκομματικές, συνεργασίας, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό (Παπαδήμα), «πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά» με ολίγον από ακροδεξιά (ΑΝΕΛ). Τα έχουμε δοκιμάσει όλα εκτός από τη δική μας δύναμη, της οργανωμένης μαζικής πάλης που ξεκινά από τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα ενός λαού που πλήρωσε πολύ ακριβά την κρίση τους και δεν πρέπει να ξαναπληρώσει και φτάνει ως τη συνολική ρήξη και αμφισβήτηση με το εκμεταλλευτικό σύστημα. Τον πραγματικό δηλαδή αντίπαλο!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι φανερό ότι η ανεργία μεγαλώνει επικίνδυνα, η φτώχεια χτυπάει την πόρτα ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών. Η κυβέρνηση ζητάει συστράτευση για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Εσείς τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι για την κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, της φτώχειας ευθύνεται ο κορωνοϊός. Φυσικά έτσι τους βολεύει για να βγάλουν για μια ακόμα φορά λάδι το σύστημα που υπηρετούν. Το βάρβαρο καπιταλισμό. Κρύβουν ότι τα σημάδια της νέας καπιταλιστικής κρίσης εμφανίστηκαν ήδη από το 2018, με επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ αλλά και σε όλο τον κόσμο, την Κίνα, τις ΗΠΑ. Στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση έφταιγε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση, ο καζινοκαπιταλισμός, τα golden boys, οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο τον καπιταλισμό. Έτσι και τώρα τα ρίχνουν στον κορωνοϊό! Πως αλλιώς θα πείσουν το λαό να ξαναπληρώσει τα σπασμένα; Ο ελληνικός λαός όμως έχει τώρα και πείρα και γνώση. Ήδη οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους έδωσαν μαχητική απάντηση ακόμα και μέσα σε συνθήκες καραντίνας. Διεκδίκησαν και θα συνεχίσουν, θα κλιμακώσουν τον αγώνα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής τους, για αξιοπρεπές εισόδημα, ενάντια στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα αντεργατικά μέτρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν βλέπετε δηλαδή κανένα περιθώριο συναίνεσης; Τι στάση θα κρατήσετε μέσα στο κοινοβούλιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και μέσα στην καραντίνα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε δεκάδες ερωτήσεις, νομοθετικές πράξεις, τροπολογίες για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Για τα νοσοκομεία, τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει. Για την κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων που απολύθηκαν, μπήκαν σε αναστολή. Για τους μικρούς επαγγελματίες που δεινοπαθούν και σήμερα, παρά το σταδιακό «άνοιγμα της οικονομίας», που από ότι φαίνεται είναι μόνο για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Για τα σώματα ασφαλείας και το στράτευμα. Η πιο μεγάλη συνεισφορά ωστόσο του ΚΚΕ είναι έξω από τη βουλή, όπου βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε χώρους δουλειάς για να αποτρέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους αρνητικές εξελίξεις. Να μην περάσουν αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία πριν καν τις ΠΝΠ, μειώσεις μισθών. Τέτοια παραδείγματα είχαμε και στην Καβάλα με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες μέσα στα σωματεία τους. Με τα συνθήματα «Μένουμε Δυνατοί», «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», «δεν θα ξαναπληρώσουμε την κρίση σας» να εμπνέουν και να εκφράζουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. Αφήνουμε τη συναίνεση σε αυτούς που άλλωστε έχουν και στρατηγική συμφωνία παρά τις γνωστές κοκορομαχίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως είδατε τη στάση της ΕΕ; Μήπως αρχίζει να αχνοφαίνεται δυνατότητα για πολιτικές σύγκλισης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΕΕ από τη φύση της είναι ένωση του κεφαλαίου. Διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, εχθρός των λαών. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα συνεχίσει να παραδέρνει ανάμεσα στις φυγόκεντρες τάσεις που εγκαινίασε το BREXIT και τις τάσεις της λεγόμενης «πολιτικής ενοποίησης». Πρόκειται για εξελίξεις που δεν επηρεάζουν τη στρατηγική υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό θα συμβεί ακόμα και τώρα με το «Ταμείο Ανάκαμψης». Ο πακτωλός δισεκατομμυρίων θα κατευθυνθεί στις πράσινες μπίζνες, λες και αυτό που λείπει τώρα από τον ελληνικό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι η ηλεκτροκίνηση στο αυτοκίνητο και όχι γιατροί και νοσηλεύτριες, πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και πρόληψης που στη χώρα μας είναι ανύπαρκτο και συνοψίζεται στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με το ανέκδοτο των ΤΟΜΥ. Στην ΕΕ θα συνεχίσουν τα παζάρια, οι αντιπαραθέσεις, οι διαχωρισμοί τύπου «Βορράς – Νότος», μόνο που όλα αυτά δεν θα γίνονται για τους λαούς. Σε μια λυκοσυμμαχία οι λύκοι τα βρίσκουν όταν είναι να επιτεθούν στο κοπάδι, φαγώνονται όμως και μεταξύ τους όταν έρθει η ώρα της μοιρασιάς της λείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Καβάλα οι εργαζόμενοι βιώνουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους σε όλη τη χώρα. Έχουμε ωστόσο δύο παραγωγικούς πνεύμονες, τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ποια είναι η τοποθέτηση του ΚΚΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σωστά το τοποθετείτε το ζήτημα, με τη μόνη διαφορά ότι στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων έχουν εξασφαλισμένα και τα δισέγγονά τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που θέλει να παραδίνει στα μονοπώλια την Ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, κρίσιμες παραγωγικές μονάδες, όπως είναι η μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία της Ελλάδας που έχει τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, λόγω και των εδαφοκλιματικών συνθηκών.

Στην περίπτωση των Λιπασμάτων τοποθετούμαστε πάντα με κριτήριο τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη δυνατότητα η λιπασματοβιομηχανία να αναπτυχθεί στην Ελλάδα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, με φθηνό και ποιοτικό λίπασμα. Για αυτό σταθήκαμε στο πλευρό των παράνομα απολυμένων που τώρα – αν και δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια – πετάχτηκαν έξω από το εργοστάσιο γιατί για μια ακόμα φορά η εργοδοσία επεδίωξε να τους μετατρέψει τις συμβάσεις, να τους πετσοκόψει τα δικαιώματά τους. Παράλληλα έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της ενότητας όλων των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο, ανεξάρτητα σε ποια εργολαβική – από τις γνωστές παρένθετες εταιρείες που δημιουργεί μέσα σε μια νύχτα ο «επιχειρηματίας της χρονιάς» – εργάζονται. Ένα σωματείο για όλους, μία επιχειρησιακή σύμβαση για όλους, κανένας διαχωρισμός. Το εργοστάσιο έχει ανάγκη τους πάντες. Φυσικά επιμένουμε όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και όλη η Καβάλα να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων για το τι σήμαινε τελικά η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς του λιπάσματος, που οδήγησαν τον κλάδο οι ελληνικές κυβερνήσεις, τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους διάφορους ιδιώτες «Μεσσίες» τύπου Λαυρεντιάδη.

Ανάλογα και στην περίπτωση των Πετρελαίων στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, τους καλούμε να μην αποδεχτούν καμία περιστολή των δικαιωμάτων τους στο όνομα δήθεν της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, να μην συνηγορήσουν να δοθεί ζεστό κρατικό χρήμα στην «Ενεργειακή», τα δωράκια που της ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ όπως ξεκάθαρα αποκάλυψε σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Έχουμε την ανάλογη πείρα από τα Λιπάσματα στην Καβάλα αλλά και δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα. Όταν η Ενεργειακή αύξανε την κερδοφορία της και έμπαινε για τα καλά στο ενεργειακό παιχνίδι σε όλη την περιοχή, από το Μαυροβούνιο, το Κατάκολο, ως και το Ισραήλ, τα οφέλη αυτά δεν τα μοίραζε στους εργάτες. Και να μην ξεχνάμε πως εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνει ο ελληνικός λαός.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνετε την πορεία της δημοτικής αρχής στην Καβάλα αλλά και της νέας περιφερειακής διοίκησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης (γιατί για Αυτοδιοίκηση είναι πλέον αστείο να μιλάμε) με την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών (πλήρωνε για να έχεις), το φοροεισπραχτικό μηχανισμό σε πλήρη λειτουργία (τέλη, δημοτικοί φόροι, πρόστιμα και τόσα άλλα που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια), την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως η καθαριότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ για να λύσει εντελώς τα χέρια των αντιλαϊκών διοικήσεων προχώρησε με τον περιβόητο νόμο για την κυβερνησιμότητα. Όλα τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές στον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) οδήγησαν στη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών ως Ανώνυμες Εταιρείες. Όλα στη μέγγενη του κόστους – οφέλους. Αν ένα έργο φέρνει χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους τότε προχωράει. Αν απλώς καλύπτει λαϊκές ανάγκες (πχ αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη, αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, πρώτα από όλα των σχολείων και των δομών υγείας, και τόσα άλλα αναγκαία για την ποιότητα ζωής) τότε παραπέμπεται στις καλένδες!

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και κινούνται η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές σε όλη την ΠΕ της Καβάλας. Τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά ως και 40% στο Παγγαίο προεκλογικά και κατακαλόκαιρο, σε Νέστο και Καβάλα φέτος. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας όταν ήρθε η αύξηση των τελών και πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας σωματεία εργαζομένων: ξεκάθαρα η δημοτική αρχή μας είπε ότι η αύξηση προκύπτει για να εκπληρώσουμε τις τεράστιες απαιτήσεις της ΔΙΑΜΜΑΘ που έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν φτάνει δηλαδή που θα χρυσοπληρώσουμε το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Εσκί Καπού, ανάμεσα στον υπερφορτωμένο ΧΥΤΑ και τη ΒΙΠΕ όπου λειτουργούν μεγάλες χημικές βιομηχανίες, η ΒΦΛ, τα πετρέλαια, επιβαρύνοντας κι άλλο τις πολύπαθες ανατολικές συνοικίες της Καβάλας.  Δεν φτάνει που σε αυτό το νέο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων καθόλου δεν αποκλείεται η καρκινογόνα καύση (άλλωστε ο Δήμαρχος «ξεσπάθωσε» σε εκείνη τη συζήτηση στο ΔΣ και κατηγόρησε την Λαϊκή Συσπείρωση ως ιδεοληπτική!!! επειδή φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι). Δεν φτάνει που η ανακύκλωση των μπλε κάδων (που τους χρυσοπληρώσαμε) πάει περίπατο για να υποδεχθούμε τα «σπιτάκια» της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, δηλαδή ανακύκλωση μόνο για το 30% των ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο και γυαλί), αφού το 70% που είναι το χαρτί δεν συμφέρει (να ξανά μπροστά μας το ίδιο εμπόδιο, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων). Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει οι δημότες να ξαναβάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Και ένα επιπλέον εξαιρετικό στιγμιότυπο από τη συζήτηση εκείνη στο Δημοτικό Συμβούλιο: όταν ρωτήθηκε η διοίκηση του Δήμου γιατί ενώ επιβαρύνουν τόσο τα λαϊκά νοικοκυριά, για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, τις τράπεζες και μεγάλα εμπορικά καταστήματα προβλέπουν απαλλαγές και μειώσεις, η διοίκηση απάντησε δια του υπευθύνου της οικονομικής υπηρεσίας ότι «τι να κάνουμε; Αφού μας πιέζουν!!!». Ασχολίαστο!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σύνθημα του ΚΚΕ για τη φετινή πρωτομαγιά ήταν «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Πόσο επίκαιρο πιστεύετε ότι είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο φετινός ξεχωριστός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς ανέδειξε τη δύναμη των οργανωμένων εργατών που δεν το βάζουν κάτω, δεν υποστέλλουν τη σημαία της διεκδίκησης και του αγώνα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Το μήνυμα στάλθηκε σε όλο τον κόσμο, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθορίσει στα σωματεία αν και πως θα τιμήσουμε την ημέρα των νεκρών της τάξης μας, αν και πότε θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας κλέβουν. Οι εργαζόμενοι με υποδειγματικό τρόπο, εντυπωσιακό θα λέγαμε, στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες άλλες πόλεις, φυσικά και στην Καβάλα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, βροντοφώναξαν πως δεν θα ξαναπληρώσουμε την κρίση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αντικειμενικά το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» μπαίνει μπροστά στην εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Ή θα συνεχίσουμε στο δρόμο της φτώχειας, της ανασφάλειας, των πολέμων και της προσφυγιάς ή θα το πάρουμε αλλιώς. Οι αγώνες που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ με αφορμή τις δολοφονίες των αφροαμερικάνων, ενάντια στο ρατσισμό, την καταπίεση, τη φτώχεια, τις εκατόμβες θυμάτων από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα και αποδεικνύουν ότι τελικά τίποτα δεν μένει στάσιμο και αμετακίνητο. Μπορεί προσωρινά να ζούμε το ιστορικό πισωγύρισμα εξαιτίας των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά η ανθρωπότητα τελικά προχωρά μπροστά, πότε βήμα βήμα και αργόσυρτα, πότε με άλματα. Διαφορετικά ακόμα θα ήμασταν στις σπηλιές.

Ο σοσιαλισμός, με τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, την εργατική εξουσία, είναι το μέλλον! Για αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα με πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που εμπεριέχει η ίδια η ταξική πάλη. Με το ΚΚΕ των αμέτρητων θυσιών, της τιμιότητας, της ανιδιοτέλειας. Μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι, μέχρι που ο χρόνος θα πάψει να είναι χρήμα!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...