Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Απάντηση των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δήμαρχο για το προσφυγικό

Ημέρα:

Οι Βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, απαντώντας σε δελτίο τύπου του γραφείου της Δημάρχου Καβάλας σχετικά με την μετεγκατάσταση των προσφύγων αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Στις θλιβερές αιτιάσεις – προφάσεις εν αμαρτίαις – του δήμου σε μια λύση που υπαγορεύεται από στοιχειώδη ανθρωπισμό και νηφάλια λογική, απαντούμε τα εξής:

Η μετεγκατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού από το Εσκί Καπού, καθ’ ομολογία όλων των εμπλεκομένων κρίνεται απολύτως αναγκαία. Η παραμονή τους στο χώρο αυτόν, υπό τις παρούσες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους φυσικής εξόντωσής τους.

Η επιλογή του τόπου μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου ανήκει εξ ολοκλήρου στην ευθύνη της Πολιτείας, όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη ζητούσε η δημοτική αρχή. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε έναν στεγασμένο χώρο σεάμεσο χρόνο, υπαγορεύεται από το στοιχειώδες αίσθημα ανθρωπισμού. Σε καμία περίπτωση δεν παρακωλύεται η ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Αντίθετα, ενδυναμώνεται η πολιτισμική κατάθεση των συμπολιτών μας, όταν μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γόνοι της προσφυγικής τραγωδίας.

Λυπούμαστε που η δήμαρχος ομολογεί ότι εκλαμβάνει τη φιλοξενία των προσφύγων ως «βάρος». Στην παρούσα μάλιστα φάση, ας μας απαντήσει η διοίκηση του δήμου αν θεωρεί βάρος μια πόλη σαν την Καβάλα να φιλοξενεί 255 πρόσφυγες εκ των οποίων τα 94 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών!

Χαιρόμαστε όμως ιδιαίτερα που η δημοτική αρχή θεωρεί καταδικαστέα την γκετοποίηση. Η απάντηση στην γκετοποίηση είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων. Γι’ αυτό και η μεταφορά τους σε έναν χώρο φιλοξενίας κοντά στην πόλη, αντί της πλήρους απομόνωσής τους στο Εσκί Καπού, μειώνει τους κινδύνους γκετοποίησης. Άλλωστε, η δομή φιλοξενίας θα είναι ανοιχτή και εναπόκειται σε όλους μας να μην επιτρέψουμε να μεταβληθεί σε γκέτο ο χώρος φιλοξενίας.

Όποια αντίθεση στη λύση που επιλέχθηκε είναι αποτέλεσμα επικίνδυνων ξενοφοβικών συνδρόμων που ακυρώνουν την λογική και την ανθρώπινη ευαισθησία μας, καθώς και τις χριστιανικές αξίες τις οποίες κάποιοι φαρισαϊκά επικαλούνται. Τέλος, όσον αφορά την υποτιθέμενη υπονόμευση των διεκδικητικών στόχων του δήμου ως προς την αξιοποίηση του στρατοπέδου επ’ ωφελεία της πόλης μας, έχουμε ήδη κατ’ επανάληψη δηλώσει κατηγορηματικά ότι είμαστε όχι μόνο συμπαραστάτες, αλλά σημαιοφόροι σε αυτήν την προσπάθεια.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε τον επικίνδυνο δρόμο που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή. Καθ’ υπαγόρευση ξενοφοβικών πιέσεων και υιοθετώντας τον αντιπολιτευτικό παραληρηματικό λόγο, αμαυρώνει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της πόλης μας και διαιρεί την κοινωνία μας. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε στο επικίνδυνο ολίσθημα τους.

 

Οι Βουλευτές Καβάλας

 

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Κώστας Μορφίδης

Γιώργος Παπαφιλίππου»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποδοχώρι: Το κριάρι σκότωσε την 68χρονη κτηνοτρόφο;

Το σενάριο να σκότωσε το κριάρι την 68χρονη γυναίκα από το...

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη

Σχετικά με τον θάνατο του Θόδωρου Ταβλαρίδη (διαβάστε https://kavalawebnews.gr/sas-endiaferoun/prosopa/nekros-anasyrthike-apo-tin-thalassa-o-cheirourgos-thodoros-tavlaridis/)...

Νεκρός ανασύρθηκε από την θάλασσα ο χειρουργός Θόδωρος Ταβλαρίδης

Νεκρός ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή της Ασπροβάλτας ο...

Θα έχουν φέτος ναυαγοσώστες οι παραλίες του δήμου Παγγαίου

Χρήστος Μποσμπότης: Είναι δύσκολη υπόθεση η εξεύρεσή τους Στη φάση...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...