Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025

Προβλήματα από την παχύρευστη «βλέννα» στο Θρακικό Πέλαγος

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Σωτήρης Ορφανίδης: Πρόκειται για το φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων / Προσκολλάται στα αλιευτικά εργαλεία δυσκολεύοντας τη χρήση τους /  Δεν έχει εμφανιστεί προς το παρόν στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Καβάλας

Για την επανεμφάνιση της παχύρευστης «βλέννας» στο Θρακικό Πέλαγος και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους επαγγελματίες αλιείς, μίλησε στον «Ενήμερο», ο Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών που εδρεύει στην Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου.  

«Πρόκειται για εμφανείς άμορφες μάζες «βλέννας» χρώματος καφέ, ορατές με γυμνό μάτι, που σχηματίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα ύδατα του Βορείου Αιγαίου, από τις ανατολικές ακτές της Λήμνου, τη Σαμοθράκη, τις ακτές της Αλεξανδρούπολης και στις ακτές της Ξάνθης (Άβδηρα)», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Ορφανίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η «βλέννα» δεν έχει εμφανιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, στη θαλάσσια περιοχή της Π.Ε. Καβάλας. 

«Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα του Θρακικού Πελάγους. Προσκολλάται στα αλιευτικά τους εργαλεία, π.χ., δίχτυα, δυσκολεύοντας τη χρήση τους…»

«Πρόκειται για το φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων (κολλώδη μακρο-συσσωματώματα), που τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την άνοιξη του 2021, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα του Θρακικού Πελάγους. Προσκολλάται στα αλιευτικά τους εργαλεία, π.χ., δίχτυα, δυσκολεύοντας τη χρήση τους. Γενικά, τα αίτια των επεισοδίων της δημιουργίας των κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, ένα απρόβλεπτο και μη περιοδικό φαινόμενο μέχρι τώρα, δεν είναι μέχρι σήμερα πλήρως κατανοητά», σημείωσε στη συνέχεια ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών.

«Η ύπαρξη των ποταμών του Έβρου και του Νέστου και των ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας, εμπλουτίζουν ασυνεχώς με θρεπτικά άλατα το Θρακικό Πέλαγος»

«Ωστόσο, στην περιοχή μας θα πρέπει να αναζητηθούν στη συνέργεια βιολογικών παραμέτρων, όπως η αύξηση του φυτοπλαγκτού, ιδιαιτέρως διατόμων των γενών Chaetoceros και Skeletonema και του δινομαστιγωτού Gonyaulax και η έκκριση έξω-πολυμερών, με τις ιδιαίτερες υδρογραφικές συνθήκες της περιοχής, όπως είναι η ύπαρξη των ποταμών του Έβρου και του Νέστου και των ρευμάτων της Μαύρης Θάλασσας, που εμπλουτίζουν ασυνεχώς με θρεπτικά άλατα το Θρακικό Πέλαγος. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε θέρμανση των επιφανειακών υδάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάμειξης και την ενίσχυση της στρωματοποίησης, η οποία αν ενταθεί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, περιορίζει την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών μεταξύ των στρωμάτων δημιουργώντας τροφική πενία και καταπόνηση του φυτοπλακτού, το οποίο μάλλον εκκρίνει πολυμερή, ως μηχανισμό επιβίωσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης.

«Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Αδριατικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου μεγάλης έκτασης και έντασης επεισόδια…»

«Από αυτά τα εξωπολυμερή δημιουργείται μια εξωκυτταρική μήτρα που προάγει τη

συσσώρευση σωματιδίων σχηματίζοντας ένα ζελατινώδες, κολλώδες υλικό στο συγκολλούνται βακτήρια, τα οποία εκκρίνουν εξω-πολυσακχαρίτες, ανόργανα σωματίδια, θρύμματα και αερομεταφερόμενοι γυρεόκοκκοι και μύκητες και δημιουργούν τη γνωστή «βλέννα». Στη Μεσόγειο Θάλασσα το φαινόμενο είναι γνωστό κυρίως από τη Βόρειο Αδριατική θάλασσα, με πρώτη καταγραφή το έτος 1729, από Βενετό χρονογράφο. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Αδριατικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου μεγάλης έκτασης και έντασης επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων κολλώδη μακρο-

συσσωματώματα κάλυψαν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις, με σημαντικές συνέπειες στην αλιεία και στον τουρισμό», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο Σωτήρης Ορφανίδης.

Το φαινόμενο μελετά το ΙΝ.ΑΛ.Ε., σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. 

«Το φαινόμενο παρατηρείται και στην θάλασσα του Μαρμαρά, όπου και έχει συνδεθεί με οξεία περιστατικά ρύπανσης και άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ποσότητες βλέννας περνάνε μέσω των Στενών των Δαρδανελίων και στο Θρακικό Πέλαγος, όπως είχε καταγραφεί μέσω δορυφορικών εικόνων τον Ιούνιο του 2021. Στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., μελετάμε το φαινόμενο στο πλαίσιο του προγράμματος της Θαλάσσιας Στρατηγικής Ι και ΙΙ (2018-2029) που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», υπογράμμισε καταληκτικά σε όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο κ. Ορφανίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Πάνθηρες»: Πανελλήνιος διασυρμός της Καβάλας

Οι «Πάνθηρες» Καβάλας μετά την αναβολή του αγώνα των...

«Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι» του Θοδωρή Γκόνη στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Θα βγαίνει η Γαλήνη από...

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στο θέμα της οδικής ασφάλειας

Νίκος Ίμβρος: Δεν μπορεί να υπάρχει ένας τροχονόμος πάνω...

Παναγιώτης Αρχοντής: Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει

Για την έγκριση του σχεδίου τουριστικής προβολής του 2025...

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για το νέο επίδομα ανεργίας

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ξεκίνησε η υλοποίηση του πιλοτικού...

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σελίδα

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Μπροστά στα μάτια μας γίνονται όλα,...

Μία ώρα μπροστά τα ρολόγια την Κυριακή

Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα...

Καιρική αστάθεια αναμένεται για το επόμενο πενθήμερο

Σταύρος Κιβράκης: Θα είναι ένα ανοιξιάτικο καθαρά μοτίβο /...