Οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις εκ μέρους των εκδοτικών οίκων και του υπουργείου Παιδείας, θα δώσουν τέλος στην έντονη διαμάχη μεταξύ των δυο πλευρών σχετικά με το θέμα των συγγραμμάτων, εκτιμά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Μητρόπουλος.
Όπως είναι γνωστό, προβληματισμό στους πανεπιστημιακούς κύκλους και τους φοιτητές, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων να αναστείλει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.
Τι υποστηρίζουν υπουργείο Παιδείας και εκδοτικοί οίκοι
Το υπουργείο χαρακτηρίζει την απόφαση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση, ενώ κάνει λόγο για «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».
Οι εκδότες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι «πλέον υπάρχει οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ιδίους πόρους τη διανομή, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο».
Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Ε.ΒΙ., οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αυτό το διάστημα την αποπληρωμή των τιμολογίων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015 – 2016.
«Δεν είναι καλό timing στην αρχή του εξαμήνου να μην μοιραστούν βιβλία στους φοιτητές μας…»
«Πιστεύω ότι οι εκδοτικοί οίκοι θα πρέπει να προμηθεύσουν τους φοιτητές με συγγράμματα, ασχέτως αν έχουν κάποιες οικονομικές απαιτήσεις αυτή τη στιγμή από το υπουργείο. Ωστόσο και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει σιγά – σιγά να αρχίσει να βλέπει τις δαπάνες σε ό,τι αφορά τα βιβλία και να μπορέσει να τις καλύψει. Δεν είναι πολύ μεγάλες αυτές οι δαπάνες. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση, καθώς δεν είναι καλό το timing που συμβαίνει αυτή η διαμάχη, στην αρχή δηλαδή του εξαμήνου να μην μοιραστούν βιβλία στους φοιτητές μας», επισήμανε σχετικά με το θέμα, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Μητρόπουλος.
Μέχρι στιγμής το πρόβλημα δεν είναι οξυμένο, όμως θα οξυνθεί όσο περνά ο καιρός και δεν βρίσκεται λύση
«Πρέπει να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Ως ακαδημαϊκή κοινότητα και ως Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν συμφωνούμε με αυτήν την κατάσταση που είναι ακραία.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι οξυμένο, γιατί είμαστε στην αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου, αλλά σιγά – σιγά κι όσο περνάει ο χρόνος θα οξύνεται η κατάσταση. Επομένως θα έλεγα οι δυο πλευρές να κάνουν μια προσπάθεια για να λύσουν το ζήτημα, που είναι πολύ κρίσιμο για τους ίδιους τους φοιτητές που είναι στη μέση αυτής της διένεξης», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σφοδρή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας κατά του υπουργείου Παιδείας
«Η ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και το κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τα οποία δήθεν υπερασπίζεται», σχολίασε από την πλευρά της για το θέμα η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Σ.Ε.Ε.ΒΙ.
«Με ερώτησή μας, ήδη από τον Ιούλιο, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις έναντι τους κρατικές ληξιπρόθεσμες οφειλές», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, συμπληρώνοντας: «Η σιωπή της ηγεσίας ήταν εκκωφαντική. Και αυτό γιατί δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους».