«Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό συναίσθημα που διακατέχει αυτή τη στιγμή όλη την εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυτό της κόπωσης», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας, Αργύρης Μυστακίδης.
Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ο κ. Μυστακίδης εκτίμησε ότι αυτή θα γίνει πολύ πιθανόν μετά το Πάσχα, ενώ για τις πανελλαδικές εξετάσεις σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευαισθησία εκ μέρους των αρμοδίων, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις που καταγράφηκαν πέρυσι σε Χημεία και Έκθεση.
«Έχει αρχίσει και κουράζει αυτή η κατάσταση την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τα παιδιά, που τους στερεί την κοινωνικότητα, την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους…»
«Η έξοδος από τη δια ζώσης διδασκαλία έχει τραβήξει πάρα πολύ και βρισκόμαστε πλέον σε μια παρατεταμένη αναμονή επιστροφής στις σχολικές αίθουσες, όπου αναπτύσσεται η ουσιαστική σχέση δασκάλου και μαθητή. Φυσικά μας έχει εξυπηρετήσει καλά το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης, καθώς έδωσε μια λύση και δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε κι αυτή η διέξοδος, πλην όμως έχει αρχίσει και κουράζει αυτή η κατάσταση όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τα παιδιά, που τους στερεί την κοινωνικότητα, την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
«Εμείς ως φροντιστές έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η ετοιμότητά μας είναι δεδομένη…»
Ειδικότερα ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί την επιστροφή των μαθητών στα θρανία κι αν αυτή θα γίνει εντός του Απριλίου, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Θεωρώ ότι θα πάμε πιο πίσω από τον Απρίλιο κι ένα πιθανό σενάριο επιστροφής στις σχολικές αίθουσες θα ήταν μετά το Πάσχα. Για τα φροντιστήρια δε ίσως ακόμη και λίγο αργότερα, ανάλογα με τη γραμμή προτεραιότητας που θα μας εντάξει το υπουργείο. Εμείς πάντως ως φροντιστές έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η ετοιμότητά μας είναι δεδομένη. Και την πρώτη περίοδο του Σεπτεμβρίου τηρήσαμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα, δεν είχαμε κανένα περιστατικό εκείνη την περίοδο, όμως οι ειδικοί είναι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, άρα δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση εμείς να υποκαταστήσουμε το έργο τους».
«Χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία και τρόπος προσέγγισης από αυτούς που θα βάλουν φέτος τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτή η ευαισθησία δεν υπήρξε πέρυσι»
Αναφορικά με την πορεία της προετοιμασίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας σημείωσε: «Επειδή τα παιδιά της Γ’ Λυκείου είναι ούτως ή άλλως πιο συνειδητοποιημένα, εκεί το έργο μας είναι ευκολότερο. Θα έλεγα ότι δουλεύουμε θεαματικά καλά με αυτήν την τάξη. Δουλεύουμε μεθοδικά, όμως δεν εξαιρούνται κι αυτά τα παιδιά από το αίσθημα της κόπωσης, καθώς τους λείπει η φυσική τάξη. Είναι πιο αγχωμένα τα παιδιά. Ελπίζουμε όλα αυτά να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους. Χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία και τρόπος προσέγγισης από αυτούς που θα βάλουν φέτος τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτή η ευαισθησία δεν υπήρξε πέρυσι. Δεν μιλάμε για πανεύκολα θέματα που θα γράψουν όλοι, αλλά λελογισμένης δυσκολίας που να ανταποκρίνονται σε αυτά που τα παιδιά μαθαίνουν και για τα οποία προετοιμάζονται. Να μη δούμε ξανά ζητήματα όπως αυτά με τα θέματα της Χημείας ή τον σάλο με την Έκθεση και τον τρόπο βαθμολόγησης της».
«Τα παιδιά των τάξεων του Γυμνασίου αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου, από αυτό που βιώνουν, τους δημιουργούνται σοβαρά εκπαιδευτικά κενά…»
Σε σχέση με τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, ο Αργύρης Μυστακίδης ανέφερε: «Τα παιδιά των τάξεων του Γυμνασίου αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου, από αυτό που βιώνουν, τους δημιουργούνται σοβαρά εκπαιδευτικά κενά. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα παιδιά θα χρειαστούν ενίσχυση. Είμαστε σε θέση να τη δώσουμε και είμαστε σε μια φάση προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που λόγω αυτών των συνθηκών έχουν μείνει πίσω και είναι η μεγάλη πλειοψηφία στις μικρές τάξης».
«Αν θα υπάρξει ακύρωση των προαγωγικών εξετάσεων είναι μια σκέψη που ακούσαμε, αλλά εγώ συστήνω σε όλα τα παιδιά να συνεχίσουν να διαβάζουν σαν να έγραφαν εξετάσεις»
«Θα έλεγα ότι αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη του το υπουργείο, στον σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών στις επόμενες τάξεις. Υπάρχουν ειδικοί, αλλά και οι μηχανισμοί, ώστε να υπάρξει μια τροφοδότηση του υπουργείου με δεδομένα από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, για να αντιληφθούν όσοι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για τις επόμενες τάξεις, ότι τα παιδιά δεν μπαίνουν με το γνωστικό υπόβαθρο προηγούμενων ετών. Αν θα υπάρξει ακύρωση των προαγωγικών εξετάσεων είναι μια σκέψη που ακούσαμε, αλλά εγώ συστήνω σε όλα τα παιδιά να συνεχίσουν να διαβάζουν σαν να έγραφαν εξετάσεις, γιατί αυτό που θα «γλιτώσουν» φέτος θα το βρουν μπροστά τους στο πολλαπλάσιο», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
«Πρέπει να είναι μέλημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων, αλλά και όλης της κοινωνίας, να προσεγγίσουμε τα παιδιά με ευαισθησία, να τα προσεγγίσουμε με κατανόηση…»
Τέλος, ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει σημαντικά αρνητικό αποτύπωμα στους μαθητές από το χάσιμο επί της ουσίας δυο σχολικών ετών, ο Αργύρης Μυστακίδης απάντησε: «Αυτό είναι δεδομένο. Σίγουρα θα υπάρξει βαθύ αποτύπωμα. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά άρθρα και θα έλεγα πολλές μελέτες, στις οποίες πολλοί θα στηρίξουν τις διδακτορικές διατριβές τους. Μιλάμε για μια γενιά παιδιών που έχει επηρεαστεί σε γνωστικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ψυχολογικό. Πρέπει να είναι μέλημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων, αλλά και όλης της κοινωνίας, να προσεγγίσουμε τα παιδιά με ευαισθησία, να τα προσεγγίσουμε με κατανόηση και να τους δώσουμε πίσω αυτά που τους χρωστάμε».