Αργύρης Μυστακίδης: Κενές θέσεις στο τμήμα Φυσικής και στο τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Καβάλα / Στο 70,35% η επιτυχία των υποψηφίων των ΓΕΛ, στο 38,60% των ΕΠΑΛ / Δεν «τραβάνε» οι Στρατιωτικές Σχολές
«Επιβεβαιώθηκαν αυτά που περιμέναμε ως γενικό κλίμα, δηλαδή μας είχαν δείξει τα στατιστικά ότι οι βαθμολογίες κινούνται στα περισσότερα πεδία στα περσινά επίπεδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος, που σημαίνει ότι δεν είδαμε ακραίες μεταβολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία».
Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Πυρήνας» στην Καβάλα, Αργύρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά την ανακοίνωσή τους την Πέμπτη (24/7) από το υπουργείο Παιδείας.
«Κάθε χρονιά υπάρχουν σχολές όπου παρατηρούνται κάποιες παράδοξες μεταβολές, διότι αλλάζουν και οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Ωστ’όσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί…»
«Υπήρχαν μικρές άνοδοι και μικρές κάθοδοι της τάξεως από 0 έως 500 μόρια. Βέβαια πάντα και κάθε χρονιά υπάρχουν σχολές όπου παρατηρούνται κάποιες παράδοξες μεταβολές, διότι αλλάζουν και οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα τμήματα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Αθηνών με 2.600 μόρια πάνω. Δεύτερο τμήμα σε αύξηση είναι το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πειραιά με 2.195 μόρια περισσότερα, ακολουθεί το Διοίκησης Τουρισμού του Αιγάλεω, το Μαθηματικών της Σάμου, το Μηχανολόγων – Μηχανικών της Πάτρας, το Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Αιγάλεω. Αυτά είναι αναμενόμενα, καθώς τα παλιά Τ.Ε.Ι. που από πέρυσι είχαν πάρει τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού, φέτος έγινε αυτό αντιληπτό από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις σχολές και στις γειτονικές μας Σέρρες που είναι παλιά Τ.Ε.Ι. που εξισώθηκαν ως τμήματα Μηχανικών και είναι πια αναγνωρισμένα από το Τ.Ε.Ε., να έχουμε μία σημαντική άνοδο που σε άλλες περιπτώσεις είναι 1.700 έως 1.000 μόρια. Αυτές οι σχολές σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις. Τμήματα που κατέγραψαν μεγάλη κάθοδο είναι το Μουσικών Σπουδών της Άρτας -3.590 μόρια, των Μαθηματικών Ιωαννίνων -2.765 μόρια, η Νοσηλευτική της Τρίπολης -2.195, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού -2.140, η σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων -2.060 μόρια. Αυτές είναι κάποιες από τις ακραίες μεταβολές που είδαμε», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης.
«Το τμήμα Φυσικής στην Καβάλα έχει φέτος το 86% των θέσεών του κενό και το τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής το 25%!»
Ειδικότερα για την Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας του Δ.Π.Θ., ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Τα τμήματα εκείνα που πονάνε στην Καβάλα, είναι το τμήμα Φυσικής και το Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής. Το τμήμα Φυσικής έχει φέτος το 86% των θέσεών του κενό και το τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής έχει το 25% των θέσεων του κενές. Οι άλλες τρεις σχολές, Χημείας, Πληροφορικής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δεν έχουν καμιά κενή θέση. Γενικά βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι καθηγητικές σχολές σε όλη την Ελλάδα και ειδικά τα τμήματα Φυσικής περνάνε μία μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει φυσικό τμήμα που να έχει κενές θέσεις κάτω από 57%. Δηλαδή υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό θέμα με τα τμήματα Φυσικής και με τα καθηγητικά τμήματα. Οι υποψήφιοι γυρίζουν την πλάτη και υπάρχουν αιτίες γι’ αυτό».
Στο 70,35% η επιτυχία των υποψηφίων των ΓΕΛ, στο 38,60% των ΕΠΑΛ
Αναφορικά με τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων στα Γενικά, αλλά και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Μεγάλο τμήμα των υποψηφίων δεν καταθέτει μηχανογραφικό και τα πραγματικά ποσοστά επιτυχίας επί του συνόλου των υποψηφίων είναι αρκετά διαφορετικά. Δηλαδή για τα Γενικά Λύκεια βρισκόμαστε στο 70,35%, ενώ για τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι 38,60%. Επειδή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «πετάει» πολλούς έξω, στην ουσία οι περισσότεροι που μπορούν και κάνουν μηχανογραφικό μπαίνουν κάπου. Οι άλλοι δεν μπαίνουν γιατί τους «πετάει» εκτός η Ε.Β.Ε.».
«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν βλέπουμε να «τραβάνε» οι Στρατιωτικές Σχολές. Δεν είναι πλέον ελκυστικές επιλογές για τους υποψήφιους…»
Τέλος, ο κ. Μυστακίδης στάθηκε και στη μεγάλη κρίση στις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες πλέον δεν είναι ελκυστικές για τους υποψηφίους, υπογραμμίζοντας σχετικά: «Επίσης να αναφερθούμε και στις Στρατιωτικές Σχολές όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη κρίση. Η Σχολή Ευελπίδων σημειώνει ακόμη μία χρονιά πολύ σημαντική πτώση, με μείον 1.365 μόρια και 53% των θέσεων τους να μένει κενό, όπως επίσης και η Ναυτικών Δοκίμων και οι μηχανικοί και οι μάχιμοι. Τα κενά στους μηχανικούς είναι στο 62,2% και στους μάχιμους στο 50,6%. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δηλαδή, δεν βλέπουμε να αναστρέφεται το κλίμα και δεν βλέπουμε να «τραβάνε» οι Στρατιωτικές Σχολές. Δεν είναι πλέον ελκυστικές επιλογές για τους υποψήφιους».