Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Πως η Καβάλα έχασε 2,6 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών

Ημέρα:

Ο Αθανάσιος Μητρόπουλος μιλά αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης

Το ποσό των 2,6 εκατομμύριων ευρώ που προοριζόταν για την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας και αφορούσε την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, δόθηκε τελικά στις πανεπιστημιουπόλεις Σίνδου (Θεσσαλονίκη) και Σερρών, αφήνοντας για άλλη μια φορά την περιοχή μας εκτός… νυμφώνος!

Για το θέμα μίλησε στην τοπική ΕΡΑ, ο καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας) Αθάνασιος Μητρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό αυτής της υπόθεσης, που για άλλη μια φορά καθιστά «ριγμένη» την Καβάλα σε σχέση με τους υπόλοιπους Κόμβους του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

«Στις 28/4/23 γίνεται η υποβολή της πρότασης από τη μεριά της Τεχνικής Υπηρεσίας της Καβάλας και έρχεται το θέμα στη διοικούσα επιτροπή. Εκεί εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα για να γίνει μία ανακατανομή του ποσού…»

«Στις 25 Οκτωβρίου του 2022, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μία πρόσκληση για την αναβάθμιση και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών και υποδομών εστίασης. Ακολούθως στις 21/1/23 καλούνται οι Τεχνικές Υπηρεσίες των τριών Κόμβων, δηλαδή Καβάλας, Σίνδου και Σερρών να καταθέσουν προτάσεις. Η Τεχνική Υπηρεσία του Κόμβου Καβάλας ζήτησε 2,6 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών που είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Από τη Σίνδο η Τεχνική Υπηρεσία ζητάει 400.000 ευρώ για να κάνει μελέτες για μία ανακατασκευή της εστίας Δ, ενώ οι Σέρρες επειδή δεν έχουν φοιτητικές εστίες δεν υπέβαλαν πρόταση. Στις 28/4/23 γίνεται η υποβολή της πρότασης από τη μεριά της Τεχνικής Υπηρεσίας της Καβάλας και έρχεται το θέμα στη διοικούσα επιτροπή. Εκεί εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα για να γίνει μία ανακατανομή του ποσού», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος. 

«Πλέον έχουμε 2,65 εκ, ευρώ για τη Σίνδο και 350.000 ευρώ για τις Σέρρες και η Καβάλα βρίσκεται απ’ έξω…»

«Ακολούθως ορίζεται μια επιτροπή να δει το θέμα και στις 12/5/23 ζητείται από τη διοικούσα επιτροπή να γίνει μία ανακατανομή του ποσού. Κατατίθεται η εισήγηση που είναι 338 σελίδων από τον τότε αντιπρόεδρο οικονομικών υποθέσεων που ήταν ο κ. Μπαντέκας και η διοικούσα αποφασίζει ότι για να γίνει ανακατανομή θα πρέπει να επιληφθεί το συμβούλιο διοίκησης, καθώς είχαν γίνει εκλογές στις 5/4/23 και το παρέπεμψε στη νέα διοίκηση του πανεπιστημίου. Να σημειώσω ότι 11/5/23 εγώ ως τότε κοσμήτορας είχα παραιτηθεί από τη θέση μου. Η ημερομηνία υποβολής ήταν 30/9/23 να γίνει η πρόταση, παρατάθηκε αυτό μέχρι 31/12/23 και τελικά βλέπουμε ότι από ένα έγγραφο που μας έχει κοινοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία της Καβάλας από τα 3 εκ. ευρώ που ήταν όλος ο αρχικός σχεδιασμός, τα 2,6 εκ. ευρώ για την Καβάλα και 400.000 ευρώ για τη Σίνδο, παραμένει ο σχεδιασμός των 3 εκ. ευρώ και πλέον έχουμε 2,65 εκ, ευρώ για τη Σίνδο και 350.000 ευρώ για τις Σέρρες και η Καβάλα βρίσκεται απ’ έξω», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Κόμβος Καβάλας).

«Οι συζητήσεις τουλάχιστον που έχουν γίνει με το Δημοκρίτειο δείχνουν ότι με το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν θα είναι το κτηριολογικό της Καβάλας…»

«Η απόφαση αυτή ελήφθη από το συμβούλιο διοίκησης στις 13/12/23, δηλαδή ήδη είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ότι η Καβάλα θα φύγει για το Δ.Π.Θ. Ένας από τους λόγους που ενδιαφερόμαστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μετακίνησης της Καβάλας στο Δημοκρίτειο για τον απλό λόγο ότι βλέπουμε πλέον ότι υπάρχει μία διαδικασία πως ό,τι προορίζεται για την Καβάλα ας πάει για κάπου αλλού. Δεν γίνεται έτσι αυτό το πράγμα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το θέσουμε σε διαβούλευση, διότι κάποια χρήματα τα οποία ανήκουν στην Καβάλα θα πρέπει να έρθουν εδώ. Θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία χρηματοδότηση για το κτηριολογικό της Καβάλας. Το έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα και το έχουμε συζητήσει ότι το κτηριολογικό για μας είναι το υπ. αριθμόν ένα πρόβλημα. Η Καβάλα έχει επιστημονικούς εξοπλισμούς που είναι εξαιρετικοί, είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μπορεί να βρει κανείς στην Αθήνα κ.ο.κ. Από εκεί και μετά το κτηριολογικό παραμένει ένα ζήτημα, το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι συζητήσεις τουλάχιστον που έχουν γίνει με το Δημοκρίτειο δείχνουν ότι με το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν θα είναι το κτηριολογικό της Καβάλας. Στόχος μας να  φτιάξουμε έναν χώρο που να είναι όμορφος, αξιοπρεπής, όπως ακριβώς αξίζει σε έναν πανεπιστημιακό χώρο. Έχουμε πάρα πολύ καλές υποδομές επιστημονικές, θέλουμε να έχουμε και κτηριολογικές», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Μητρόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...