Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Παραμένει στην Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας ο Ιωάννης Καραμανλής

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,...

Καβάλα: Συμμορία έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στις λαϊκές

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση...

Καβάλα: Διέρρηξαν δύο σπίτια και ένα κατάστημα

Συνελήφθησαν την 23-1-2023 το μεσημέρι στην Καβάλα,...

4ο ΕΠΑΛ: Η Τέχνη αντίδοτο κατά της βίας

Ακολούθησε μας

spot_img

του Δημήτρη Εμμανουηλίδη

Δεν είναι μόνον οι σκηνές βίας στους αύλειους χώρους των ΕΠΑΛ, που αναπαράγονται με απαξιωτικό τρόπο από τα ΜΜΕ.

Υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα που την αναδεικνύουν εν προκειμένω οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου ΕΠΑΛ της πόλης μας. Και είναι αυτή μιας δημιουργικής έκφρασης, αποτυπωμένης στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα:”η Τέχνη στο σχολείο” που παρουσιάζεται τούτες τις μέρες στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης.

Τα δεκάδες εξαιρετικά εικαστικά έργα των παιδιών του ΕΠΑΛ που εκτίθενται, μαρτυρούν το ταλέντο τους και στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο δημιουργικός οίστρος των νέων με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου δασκάλου Ηλία Παπακωνσταντίνου έφερε ένα εκπληκτικό αισθητικό αποτέλεσμα. Έστειλε παράλληλα και ένα κοινωνικό μήνυμα: Όταν η εκπαίδευση, επωμιζόμενη τον βαθύ παιδευτικό της ρόλο, στηρίζει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων, αναδεικνύει το πραγματικό της περιεχόμενο. Κι’ αυτό δεν είναι άλλο από τον εξανθρωπισμό

της κοινωνίας που αντιπαλεύει κάθε μορφή υφέρπουσας βίας.

Και κάτι ακόμη. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στην εκπαίδευση δεν πρέπει να υπάρχουν στερεότυπες αντιλήψεις για σχολεία αυξημένης ή μειωμένης φροντίδας. Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι οι δεξιότητες ενυπάρχουν σε όλους. Χρέος της είναι μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να τις ανιχνεύσει και υποστηρικτά να τις αναδείξει.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση όλης αυτής της δημιουργικής έκρηξης που ξεπερνά τα περίκλειστα τείχη του σχολείου και εξακτινώνεται στην κοινωνία, ανταποκρίνεται σ’ ένα βασικό ζητούμενο, της εξοικείωσής της κοινωνίας με το δημιουργικό γίγνεσθαι της εκπαίδευσης.

Συγχαρητήρια πρέπουν στους εμπνευστές και ενσαρκωτές αυτής της πρωτοβουλίας.

ΥΓ. Ίσως θα’ πρεπε να δινόταν επαρκέστερος χρόνος διάρκειας της έκθεσης, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να γίνουμε κοινωνοί του αισιόδοξου μηνύματος που στέλνουν τα παιδιά του 4ου ΕΠΑΛ. Καβάλας. Κι’ αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το αντίδοτο κατά της βίας είναι η ουσιαστική παιδεία που αποκτάται με την εξοικείωσή μας με την Τέχνη.

Δ. Εμμανουηλίδης

Φιλόλογος-πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ν. Καβάλας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα