Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των θεμάτων των εξετάσεων και του επιπέδου των μαθητών

Ημέρα:

«Αυτό που βλέπουμε διαχρονικά τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές κυρίως εξετάσεις, είναι ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ των θεμάτων που επιλέγονται και του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι μαθητές. Γι’ αυτό σε πάρα πολλά μαθήματα επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο, να βλέπουμε δηλαδή πολύ χαμηλές επιδόσεις».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο φυσικός – εκπαιδευτικός, φροντιστής και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας», Αργύρης Μυστακίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να αναλύσει γιατί συμβαίνει αυτό».

«Χρειάζεται να γίνει σοβαρή δουλειά, ενώ απαιτείται κι ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ φορέων που έχουν εμπειρία από αυτά τα θέματα και τα φροντιστήρια είναι τέτοιοι φορείς. Πρέπει να είναι ένας διάλογος που δεν είναι τυπικός, αλλά θα εστιάζει στην ουσία…»

 «Μπορεί να μην είναι υπαίτιος ο μαθητής, αν τον εκθέτουμε σε θέματα ακραίας δυσκολίας, τα οποία δεν βρίσκονται σε αρμονία με το πλαίσιο στο οποίο έχει προετοιμαστεί, με όσα έχει διδαχτεί και με τον διδακτικό χρόνο που έχει διατεθεί. Προφανώς στην περίπτωση αυτή θα έρθουν και πολύ χαμηλές επιδόσεις. Χρειάζεται να γίνει σοβαρή δουλειά, ενώ απαιτείται κι ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ φορέων που έχουν εμπειρία από αυτά τα θέματα και τα φροντιστήρια είναι τέτοιοι φορείς. Πρέπει να είναι ένας διάλογος που δεν είναι τυπικός, αλλά θα εστιάζει στην ουσία και στον τρόπο που μπορούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις εκτός από αδιάβλητες, που δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι, να είναι και δίκαιες. Να αφήνουν, δηλαδή, στον μαθητή την αίσθηση μιας δίκαιης διαδικασίας, ανταποδοτικής ως προς τη δουλειά που έχει καταθέσει. Πάρα πολλά παιδιά κλείνουν τον κύκλο της μαθητικής τους ζωής, με μια πολύ έντονη πικρία, ότι μετείχαν σε μια διαδικασία που δεν τους απέδωσε τα ανάλογα με τον κόπο που κατέθεσαν. Αυτό είναι κάτι που φέρουν βαρέως και για την υπόλοιπη ζωή τους κι αφήνει στίγματα στις ευαίσθητες ψυχές των εφήβων μας», επισήμανε ακόμη σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

«Οι προηγούμενες χρονιές, της πανδημίας, έχουν αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών μας, που δυστυχώς δεν είναι ένα θετικό, αλλά αρνητικό. Το βλέπουμε ειδικά στα παιδιά της φετινής Α΄ Λυκείου…»

 Αναφορικά με την πορεία των μαθητών προς τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά την πανδημία, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Βρισκόμαστε πλέον κοντά στην περίοδο των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του πρώτου απολογισμού για την πορεία των μαθητών μας. Όσον αφορά τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το πλαίσιο, ευτυχώς φέτος, είναι αυτό της δια ζώσης διδασκαλίας, καθώς δεν είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις, οπότε έχει πλέον αποκατασταθεί η περίφημη κανονικότητα, πλην όμως καθίσταται σαφές ότι οι προηγούμενες χρονιές, της πανδημίας, έχουν αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών μας, που δυστυχώς δεν είναι ένα θετικό, αλλά αρνητικό. Το βλέπουμε ειδικά στα παιδιά της φετινής Α΄Λυκείου, αφού υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία μερικές φορές κι εμείς που είμαστε εκπαιδευτικοί με μακρά εμπειρία εκπλησσόμαστε με αυτά που αντιμετωπίζουμε».

«Είναι νομίζω καιρός να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις που θα δώσουν έμφαση στο τι τελικά μαθαίνει το παιδί μέσα από το σχολείο κι όχι απλά να διεκπεραιώνουμε την ύλη για να είμαστε τυπικά εντάξει…»

 «Βέβαια για την επίσημη πολιτεία είναι σαν να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη γίνεται κάποια προσπάθεια να επουλωθούν οι «πληγές» που έχουν ανοίξει, αλλά με έκπληξη διαπιστώνω ότι τη φετινή χρονιά υπάρχει και μια ταχύτατη διεκπεραίωση της ύλης και είμαι προσεκτικός με την λέξη που επιλέγω, διεκπεραίωση, χωρίς να δίνεται μεγάλη σημασία και ιδιαίτερη έμφαση στο αν τα παιδιά είναι ικανά να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ρυθμούς και να την αφομοιώσουν. Νομίζω ότι σ’ αυτό συντελεί και η περσινή εμπειρία, της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, όπου διαπιστώσαμε ότι αρκετοί καθηγητές βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να επισπεύσουν στο τέλος τη διαδικασία, οπότε φέτος η αγωνία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της ύλης οδηγεί στη ταχύτατη κάλυψή της. Είναι νομίζω καιρός να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις που θα δώσουν έμφαση στο τι τελικά μαθαίνει το παιδί μέσα από το σχολείο κι όχι απλά να διεκπεραιώνουμε την ύλη για να είμαστε τυπικά εντάξει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε σχετικά ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Πυρήνας».

«Τα φροντιστήρια είναι ο κλάδος που έχει κάνει τις μικρότερες, αν έχει κάνει, αυξήσεις…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν τα φροντιστήρια της Καβάλας προέβησαν σε αυξήσεις τιμών, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Τα φροντιστήρια είναι ο κλάδος που έχει κάνει τις μικρότερες, αν έχει κάνει, αυξήσεις. Προσωπικά στο φροντιστήριό μου δεν έχω προβεί σε καμιά αύξηση και νομίζω ότι στη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων δεν έχουν γίνει καθόλου αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ευτυχώς, έχουμε ξεφύγει από εκείνη την ακραία κατάσταση και το σοκ που είχαμε υποστεί την άνοιξη με τους λογαριασμούς ρεύματος, έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, όμως συνεχίζουμε να βιώνουμε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο για να ανταποκριθούμε χρειάζεται μεγάλη προσοχή κι ένας πολύ καλός προγραμματισμός».

«Κάνουμε μια πλήρη ενημέρωση για το ελληνικό σύστημα, για το πως μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο, ανά τάξη τι μαθήματα κάνουμε, τι πρέπει να προσέξουμε σε κάθε τάξη, ώστε να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι»

Τέλος, ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε στην ημερίδα που διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο (4/2) επισημαίνοντας: «Το φροντιστήριο μας σε συνεργασία με την Career Counseling και την πολύτιμη αρωγή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, διοργανώνει ημερίδα που αφορά μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο, καθώς και όλους όσοι φοιτούν στο Λύκειο, το Σάββατο στις 17.30′ το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Κάνουμε μια πλήρη ενημέρωση για το ελληνικό σύστημα, για το πως μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο, ανά τάξη τι μαθήματα κάνουμε, τι πρέπει να προσέξουμε σε κάθε τάξη, ώστε να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι, να πάρουμε σωστές αποφάσεις στον σωστό χρόνο και ποια εργαλεία υπάρχουν για να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή. Οι γονείς και οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι λείπει η σωστή ενημέρωση κι όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, χωρίς επαρκή ενημέρωση, οδηγούμαστε σε βεβιασμένες και πρόχειρες επιλογές της τελευταίας στιγμής. Αν όμως έγκαιρα ο γονιός και ο μαθητής έχουν ενημερωθεί για το υφιστάμενο πλαίσιο, τις δυνατότητες που υπάρχουν και βάλουν τα πράγματα σε μια λογική σειρά, τότε μπορούν απρόσκοπτα να πετύχουν τους στόχους τους και να φτάσουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

«Μπορεί κάποιο παιδί να σπουδάσει στο εξωτερικό, αρκεί να διεκδικήσει κάποια θέση. Για πρώτη φορά στην πόλη μας θα γίνει η παρουσίαση αυτών των δυνατοτήτων…»

 «Ήθελα να τονίσω για την ημερίδα, ότι για πρώτη φορά ο Δρ. Χρήστος Ατλάσης, που θα είναι καλεσμένος μας, θα παρουσιάσει τις δυνατότητες να στήσουμε ένα εναλλακτικό – συμπληρωματικό σενάριο σπουδών στο εξωτερικό. Να ξέρουν, δηλαδή, τα παιδιά ποιες είναι οι δυνατότητες να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Θα γίνει μια αναλυτική παρουσίαση με το κόστος και κυρίως με τις δυνατότητες υποτροφιών. Υπάρχουν πολλές υποτροφίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παιδιά και δυστυχώς πάνε χαμένες. Μιλάμε για υποτροφίες με πολύ σοβαρά ποσά. Μπορεί δηλαδή κάποιο παιδί να σπουδάσει στο εξωτερικό, αρκεί να διεκδικήσει κάποια θέση. Για πρώτη φορά στην πόλη μας θα γίνει η παρουσίαση αυτών των δυνατοτήτων», σημείωσε καταληκτικά σχετικά με την ημερίδα ο κ. Μυστακίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...