Προσκεκλημένος του διευθυντή κ. Στέργιου Κεχαγιά αλλά και των δασκάλων του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Ελευθερούπολη Παγγαίου, μίλησε στους μαθητές των τελευταίων τάξεων του σχολείου ο κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, που ασχολείται με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας.
«Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον έγκριτο δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή κ. Κώστα Παπακοσμά ο οποίος συνομίλησε με μαθητές του σχολείου μας σχετικά με τα επαναστατικά κινήματα στην περιοχή μας στην διάρκεια της τουρκοκρατίας. Τον ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσία του αλλά και την δωρεά ενός ιστορικού του βιβλίου, που αφορά την Καβάλα, για την βιβλιοθήκη του σχολείου» αναφέρει ο κ. Στέργιος Κεχαγιάς, διευθυντής του σχολείου.
Ο κ. Κώστας Παπακοσμάς, στην συζήτηση που είχε με τα παιδιά αναφέρθηκε στους Θάσιους αγωνιστές του 1821, σύμφωνα μετά συγγράμματα και την έρευνα του διακεκριμένου Ιστορικού, Κωνσταντίνου Χιόνη. Ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει «Η επανάσταση στη Θάσο εκδηλώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 1821.Ψυχή της επανάστασης στη Θάσο στάθηκε ο προεστός Χατζηγιώργης Μεταξάς και το επαναστατικό κίνημα του 1821 στη Θάσο πρέπει να θεωρηθεί προσωπικό επίτευγμα του με τα πρωτοπαλίκαρα του.
Δεν πέρασε όμως καλά – καλά ένα εξάμηνο από τότε που είχαν κηρύξει την επανάσταση και οι Θάσιοι μόνοι τους, ζήτησαν την υποταγή τους στους Τούρκους.
Τον Δεκέμβριο του 1821 ύστερα από υπόδειξη του αρχηγού τους Χατζηγιώργη Μεταξά, αναγκάσθηκαν να παραδοθούν γιατί ζούσαν καθημερινά κάτω από το φόβο της απόβασης των Τούρκων και της σφαγής που θα επακολουθούσε.
Ο αρχηγός τους πήρε το δρόμο της εξορίας μαζί με άλλα παλικάρια που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εξέγερση τα οποία δεν γνωρίζουμε γιατί, αλλά πιστεύεται επειδή φοβόντουσαν μήπως συλληφθούν και θανατωθούν. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιστορικού Κωνσταντίνου Χιόνη υπάρχουν έγγραφα, που εντοπίστηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπήρξαν άλλοι τρεις Θάσιοι αγωνιστές οι Σωτηρίου Δημήτριος, Θωμάς Γεωργίου και Αυγερινός Βάγιας οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επανάσταση της Θάσου κατά των κατακτητών και συνέχισαν τον απελευθερωτικό τους αγώνα και στη νότια Ελλάδα».
Ο κ. Παπακοσμάς μίλησε στα παιδιά και για τα τραγικά γεγονότα στο Παγγαίο το 1897 και την μεγάλη θυσία των Ηρώων Δημαρά και Καραβαγγέλη.