Παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί της Παρασκευής (12/4) στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ο.Λ.Μ.Ε., θα πραγματοποιήσει η Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας.
Η κινητοποίηση είναι η απάντηση των εκπαιδευτικών στη δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη νέα Γ’ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Θεωρούμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διαλύεται η γενική εκπαίδευση και κινδυνεύουν πολλά πράγματα και σε σχέση με τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές»
Σύμφωνα με την Ο.Λ.Μ.Ε., με το νέο σχέδιο υποβαθμίζεται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ’ Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου.
«Διαμαρτυρόμαστε για την αλλαγή του νέου Λυκείου με την φροντιστηριοποίηση της Γ’ τάξης κι όλα τα υπόλοιπα με τις πράσινες, κόκκινες σχολές κλπ. Η απόφαση που πάρθηκε στην Αθήνα με 94% «ναι» στην απεργία, είναι για να ζητήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, γιατί θεωρούμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διαλύεται η γενική εκπαίδευση και κινδυνεύουν πολλά πράγματα και σε σχέση με τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» για το θέμα, ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας Σωτήρης Τότης.
«Είναι κακό όλο αυτό, οδηγεί σε ένα σχολείο ημιμάθειας που εμείς σαν καθηγητές δεν το δεχόμαστε»
«Δεν αποκλείεται οι κινητοποιήσεις μας να συνεχιστούν, γιατί το νομοσχέδιο αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Δυστυχώς, ο υπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία μας μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κληθήκαμε ποτέ να συμμετάσχουμε σε διάλογο, αντίθετα κλήθηκαν οι μεγαλοφροντιστηριάρχες να πουν τις απόψεις τους. Υπήρχε μια μυστική επιτροπή που συζητούσε το θέμα τουλάχιστον για ενάμιση χρόνο, χωρίς τους καθηγητές. Το υπουργείο έκανε μια διαβούλευση μιας εβδομάδας κι αυτό ήταν όλο. Είναι κακό όλο αυτό, οδηγεί σε ένα σχολείο ημιμάθειας που εμείς σαν καθηγητές δεν το δεχόμαστε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Τότης.
Γιατί πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο σύμφωνα με την Ο.Λ.Μ.Ε.
Η Ο.Λ.Μ.Ε. επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Το ν/σχ πρέπει να αποσυρθεί γιατί:
- Υποβαθμίζει τη γενική παιδεία,
- Μετατρέπει την Γ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο,
- Διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές,
- Δεν πλήττεται η παραπαιδεία.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
- Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
- «Ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
- Κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου». Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας με τη συμπλήρωση του 60ου έτους
Ομοφωνία Ο.Λ.Μ.Ε. και συνομοσπονδίας γονέων μαθητών Ελλάδας
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 8 Απριλίου τα Διοικητικά Συμβούλια της Ο.Λ.Μ.Ε. και της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. (ανωτάτη συνομοσπονδία γονέων μαθητών Ελλάδας) συναντήθηκαν με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο. Όπως ανακοίνωσε η Ο.Λ.Μ.Ε., «πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος και επιβεβαιώθηκαν κοινές απόψεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Βασική και κοινή θέση της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. είναι ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί.
Γιατί:
- υποβαθμίζει τη γενική παιδεία,
- μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο,
- διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές
• δεν πλήττεται η παραπαιδεία.