Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Απόστολος Μουμτσάκης: “Μόνο το 30% των ολοήμερων λειτουργούν κανονικά στην Π.Ε. Καβάλας”

Ημέρα:

Έναν μήνα μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού και το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων της πρωτοβάθμιας με εκπαιδευτικούς και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Απόστολος Μουμτσάκης, από τα συνολικά 206 κενά που υπήρχαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς στην Π.Ε. Καβάλας, ο αριθμός τους σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 90.

Με ρυθμό… χελώνας οι προσλήψεις αναπληρωτών

«Εξακολουθούμε να έχουμε ακόμη μεγάλο πρόβλημα, διότι πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, ένα μήνα από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, υπολειτουργούν. Υπάρχουν τεράστια κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, για αυτό και η Ομοσπονδία μας κινητοποιείται. Στην αρχή της χρονιάς τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πανελλαδικά, ήταν περίπου 15.000. Μιλάμε για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες και συναδέλφους ειδικής αγωγής. Βρέθηκαν, όπως μάθαμε, πιστώσεις για περίπου 11.000 αναπληρωτές, που όμως δεν επαρκούν. Από εκεί και πέρα οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με ρυθμό… χελώνας. Μέχρι και σήμερα έγιναν 1.400 προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ σε σύνολο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 5.500 αναπληρωτές. Αν γίνει μια αφαίρεση θα δούμε ότι είμαστε 9.000 μείον, αυτήν την στιγμή. Είναι τεράστιο το νούμερο και μάλιστα είναι δύσκολο να καλυφθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, από την στιγμή που υπολείπονται πιστώσεις για 4.000 αναπληρωτές. Δυστυχώς, όπως φαίνεται και φέτος η χρονιά θα κλείσει με ελλείψεις εκπαιδευτικών», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μουμτσάκης.

Μόνο το 30% των ολοήμερων λειτουργούν κανονικά στην Π.Ε. Καβάλας

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τα κενά στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, αλλά και για το τι γίνεται με τα ολοήμερα, ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απάντησε: «Τα πράγματα την φετινή χρονιά είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, διότι οι πιστώσεις είναι λιγότερες και οι ρυθμοί με τους οποίους γίνονται οι προσλήψεις είναι αργοί. Στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας η σχολική χρονιά άρχισε με 206 κενά και σήμερα είμαστε στα 90 περίπου. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι στην ειδική αγωγή. Εκεί έγιναν κάποιες προσλήψεις, θα μας έρθουν 35 συνάδελφοι που όμως δεν επαρκούν. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία έτσι όπως θα έπρεπε. Όσον αφορά τα ολοήμερα, μόνο το 30% εξ αυτών λειτουργούν κανονικά κι αυτό διότι δάσκαλοι που τους περίσσευαν ώρες από τον πρωινό κύκλο συμπλήρωναν το ωράριό τους εκεί. Έχουμε μεγάλο θέμα και με τα ολοήμερα, ο θεσμός των οποίων φοβάμαι ότι σιγά – σιγά θα σβήσει. Εμείς οι εκπαιδευτικοί στηρίξαμε με νύχια και με δόντια αυτόν τον θεσμό που βοηθά τους γονείς, αλλά νομίζω ότι πλέον έχει αφεθεί στην τύχη του».

Κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη, με αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία

Να σημειωθεί τέλος, ότι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, με αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

«Οι πρώτες λίγες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με σημαντική καθυστέρηση, δεν αρκούν για ν’ ανοίξουν οι κλειστές τάξεις, τα ειδικά σχολεία και να λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα. Η άρνηση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, που είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των κενών στα σχολεία έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε τραγική κατάσταση», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
«Η λύση του προβλήματος δεν παίρνει αναβολή. Τα κενά πρέπει να καλυφθούν άμεσα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να δουλέψει για την οριστική λύση», προσθέτει χαρακτηριστικά η Δ.Ο.Ε. στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Δεν μπορείς να «παίρνεις» ξαφνικά την περιουσία του πολίτη

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα...

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα στην Τόσκα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024...

«Από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης στην Κεραμωτή»

Εκδήλωση του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κεραμωτής «Ο ΝΕΣΤΟΣ» Μεγάλη...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συντάκτης του ανθελληνικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός έκανε...

Παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε «Οι Ναυαγοί»

Η συγγραφέας - ιστορικός, Ρίκα Μπενβενίστε, παρουσίασε το απόγευμα...

Μεγάλη συμμετοχή στην 19η Αλφαβητοπαρέλαση

Με θέμα τις παροιμίες και ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε την...

Νεκρή χελώνα ξέβρασε η θάλασσα στη Νέα Ηρακλείτσα

Άλλη μία νεκρή χελώνα καρέτα - καρέτα βρέθηκε δυστυχώς...