Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Απόστολος Μουμτσάκης: «Ακόμα περιμένουμε την τρίτη δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων»

Ημέρα:

Με «βουνό» μοιάζουν τα προβλήματα που θα υπάρξουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «καλημέρα» κιόλας της νέας σχολικής χρονιάς. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, αλλά και η καθυστέρηση στην αποστολή των κονδυλίων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου!

Στον «Ενήμερο» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των κενών στα σχολεία, επισημαίνοντας: «Με πολλά προβλήματα αναμένεται να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά. Σίγουρα θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο, καθώς τα κενά και στις δυο βαθμίδες υπολογίζονται σε περίπου 25.000 χιλιάδες, ένας αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος. Το υπουργείο βέβαια κάνει λόγο για 13.000 κενά, όμως αυτό το νούμερο δεν είναι αληθινό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί κονδύλια μέσω Ε.Σ.Π.Α., ώστε να προσληφθούν 12.000 αναπληρωτές. Φυσικά δεν πρόκειται για μόνιμους διορισμούς, άρα μιλάμε για πολύ μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που πέρυσι, μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε πρόσληψη 13.000 αναπληρωτών. Στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας θα υπάρχουν αρκετά κενά, όμως δεν θα είναι τόσο μεγάλα όσο σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Θα πρέπει να βρεθούν σύντομα τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να αρχίσει άμεσα η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Σημαντικό το πρόβλημα και με την καθαριότητα των σχολείων

Όπως σημείωσε στην συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο Απόστολος Μουμτσάκης, εκτός από τα κενά των εκπαιδευτικών, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αναμένεται να προκύψει ένα επίσης σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

«Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για εμάς είναι η καθαριότητα των σχολείων. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την στιγμή μάλιστα που δεν έχει υπογραφεί η προκήρυξη για το πώς θα γίνεται η πρόσληψη καθαριστριών, καθώς υπάρχουν μεν μόνιμες, αλλά υπάρχουν και αυτές που προσλαμβάνονται για ένα έτος με ξεχωριστή προκήρυξη, κάθε χρόνο. Αυτή η προκήρυξη λοιπόν δεν έχει υπογραφεί, καθώς χρειάζεται τροπολογία που θα περάσει από την Βουλή, η οποία όμως κλείνει λόγω των πρόωρων εκλογών, οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πως θα καθαριστούν τα σχολεία μας στην αρχή της νέας χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Π.Ε. Καβάλας.

Ακόμη περιμένουν την τρίτη δόση των 250.000 ευρώ

Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν στην καθαριότητα και στα κενά των σχολείων, αλλά και στα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.

«Περιμέναμε μέχρι και τον Ιούνιο να λάβουμε την τρίτη δόση των χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μας, η οποία όμως δεν μας έχει ακόμη αποσταλεί. Κανονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να λάβουμε την τέταρτη δόση! Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούσε η ενιαία σχολική επιτροπή για επιδιορθώσεις των σχολείων. Όλα αυτά μαζί καταδεικνύουν ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με πολλά προβλήματα, τα οποία δεν ξέρουμε πως μπορούν να λυθούν και τι τελικά θα κάνει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές. Εμείς από την πλευρά μας θα περιμένουμε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι για αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Μουμτσάκης.

Να σημειωθεί καταληκτικά, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση όλων των προέδρων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το πώς οργανωθεί εφεξής το διεκδικητικό τους πλαίσιο έναντι της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...