Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2025
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2025

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Το Επιμελητήριο Καβάλας σας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία κατά τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών τους.

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B’ 2236/29.05.2021 ενώ έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Σκοπός του νέου καθεστώτος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1.7.2021 έως 31.12.2021, ενώ επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
  • ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
  • έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
  • είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
  • δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε ήδη σημειωθεί από την αρχική ανακοίνωση του μέτρου, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών:

  • Να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
  • Να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σοκ στον δήμο Καβάλας από τον αιφνίδιο θάνατο της Ελένης Καρασταμάτη

Σοκ προκάλεσε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ο...

Πάγιο αίτημα της κοινωνίας η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων θεωρώ ότι...

Η Τεχνητή νοημοσύνη έγραψε ένα δικό μου… άρθρο

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Να...

Παράδοση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Σύλλογο Πυρασφαλείας Ποταμιάς

Σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025, ο Δήμαρχος Θάσου κ....

Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας στο εκπαιδευτικό σύστημα

Αργύρης Μυστακίδης: Οι αλλαγές οι οποίες βλέπουν το φως...

Στην Kavala Expo θα παρουσιαστεί η έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα στην...

Ηλεκτρονικά όλα τα υδρόμετρα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αντικατασταθεί στο...

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Από γεωστρατηγική πύλη της Ελλάδας σε πρότυπο ανάπτυξης

Άρθρο του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, Καινοτομίας...