Σημαντική πτώση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζει η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Καφεζυθοπωλών, Παναγιώτης Βασιλούδης.
«Οι καταναλωτές είναι πολύ σφιγμένοι και διστακτικοί. Περισσότερη δουλειά έχουν τα καταστήματα που πουλάνε καφέ «στο όρθιο» με 1 και 1,5 ευρώ. Τα μεγάλα μαγαζιά, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση. Δεν μπορεί με 20 και 30 πελάτες που έχουμε καθημερινά να βγάλουμε τα λειτουργικά μας έξοδα που είναι τεράστια», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Βασιλούδης.
«Είναι δύσκολο να κλείσει ένας επαγγελματίας το μαγαζί του, γιατί…»
«Όταν το 80% των εσόδων μας πηγαίνει στο κράτος, τι μπορούμε να κάνουμε με το υπόλοιπο 20%; Αν είχε δουλειά θα τα καταφέρναμε. Από τη στιγμή όμως που δεν έχει κι από την άλλη τα έξοδα μας εκτοξεύονται τον χειμώνα, όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος μας. Θα ρωτήσει κανείς εύλογα πως κρατιούνται αυτά τα μαγαζιά και δεν κλείνουν; Είναι δύσκολο να το κλείσει ο κάθε επαγγελματίας, γιατί περιμένει συνέχεια μήπως και έρθουν καλύτερες ημέρες. Ας υποθέσουμε ότι κλείνεις, τι θα κάνεις μετά; Να πας που; Να μείνεις χρεωμένος; Οπότε το κρατάς και πληρώνεις ό,τι μπορείς, κυρίως από παλιά χρέη που αυξήθηκαν ακόμη πιο πολύ. Με 24% Φ.Π.Α. δεν βγαίνει με τίποτα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι τιμές ίδιες, μη πω και πιο κάτω», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας.
Περίοδος συντήρησης για τα καταστήματα εστίασης Καβάλας και Θάσου το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου
Ο Παναγιώτης Βασιλούδης ανέφερε καταληκτικά ότι ουσιαστικά τα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, αλλά και της Θάσου, διανύουν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο μια περίοδο συντήρησης, αφού η δουλειά περιορίζεται τους θερινούς μήνες.
«Μ’ ένα σαββατοκύριακο, που έχει λίγη κίνηση παραπάνω, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δεν μπορεί να κρατηθεί ένα μαγαζί. Φέτος είμαστε πολύ πιο κάτω, όσον αφορά την αντίστοιχη περίοδο από πέρυσι. Περιμένουμε μήπως αλλάξει κάτι τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας κι έρχεται και λίγος ξένος κόσμος στην περιοχή μας. Προσπαθούμε μήπως μπορούμε εκείνες τις ημέρες να καλύψουμε καμιά τρύπα από τις πολλές υποχρεώσεις που υπάρχουν. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο ζούμε σε μια περίοδο συντήρησης. Αν δεν είναι ο τουρισμός, είμαστε χαμένοι από χέρι. Αλλά, δυστυχώς, δουλεύουμε μόλις τέσσερις μήνες. Αυτή είναι η τουριστική περίοδος και δεν καλύπτεται με τίποτα η χρονιά», σημείωσε ο κ. Βασιλούδης.