Δραματική αναμένεται να είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά της Καβάλας, όταν θα υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού και αρθούν οι ισχύουσες απαγορεύσεις, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ., αρκετές θα είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν μετά την άρση των απαγορεύσεων, ενώ όσες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για ένα τρίμηνο τουλάχιστον θα κινηθούν σε ένα πλαίσιο μη ομαλής εμπορικής δραστηριότητας!
«Ίσως να χάσουμε και την καλοκαιρινή περίοδο, που πάντα για την Καβάλα ήταν μια περίοδος κατά την οποία υπήρχε η μέγιστη επισκεψιμότητα και μια καλή αύξηση του τζίρου μας, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια»
«Δυστυχώς σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή που ζούμε, κανένας, όσα πτυχία οικονομικών κι αν έχει, δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα και να καταθέσει προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα από την πανδημία, σε βάθος μέχρι και το τέλος του 2020. Ακόμη και οι επιχειρήσεις να ανοίξουν και να μπούμε σε μια φάση μέτριας κανονικότητας, η κανονικότητα σε επιχειρήσεις και οικονομία θα αργήσει πολύ να έρθει. Ίσως να χάσουμε και την καλοκαιρινή περίοδο, που πάντα για την Καβάλα ήταν μια περίοδος κατά την οποία υπήρχε η μέγιστη επισκεψιμότητα και μια καλή αύξηση του τζίρου μας, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Μπορεί λοιπόν σε δυο μήνες ο ιός να τελειώσει από εμάς, όμως η ομαλή κατάσταση στην κοινωνία και την αγορά θα αργήσει πάρα πολύ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.
«Εννοείται ότι είναι χειρότερο όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία από την οικονομική κρίση του 2008. Πλέον μιλάμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε ούτε ξέρουμε την αντιμετώπισή του»
Ο κ. Λεμονίδης ανέφερε επίσης ότι η κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ κάλεσε κράτος και τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν επισημαίνοντας σχετικά: «Κάθε χρόνο δουλεύουμε 12 μήνες για να πληρώνουμε υποχρεώσεις του αντίστοιχου διαστήματος. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε, επειδή για τους επόμενους δυο μήνες δεν θα υπάρχει ομαλή εμπορική δραστηριότητα, να δουλέψουμε 9 μήνες και να πληρώσουμε για 12. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, αν δεν μπει μπροστά το κράτος, αν δεν μπουν οι τράπεζες στο παιχνίδι, όλοι μαζί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί είναι παγκόσμιο το φαινόμενο και το οικονομικό κραχ που έρχεται αγγίζει όλον τον πλανήτη. Εννοείται ότι είναι χειρότερο όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία από την οικονομική κρίση του 2008. Πλέον μιλάμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε ούτε ξέρουμε την αντιμετώπισή του».
«Οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας τους θα έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, διότι δεν θα υπάρχει το εμπόρευμα να υποστηρίξουν τους ελάχιστους τζίρους…»
Αναφορικά με την εικόνα της τοπικής αγοράς και πως αυτή θα διαμορφωθεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε: «Όσο θα είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα είναι κλειστά τα καταστήματα, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ανοίξουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Είναι λογικό αυτό, γιατί θα έχουν μαζευτεί τόσες υποχρεώσεις. Σε συζητήσεις που έχω κάνει υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν καθόλου! Θα σταθώ και σε αυτές που θα ανοίξουν όμως, καθώς το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας τους θα έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, διότι δεν θα υπάρχει το εμπόρευμα να υποστηρίξουν τους ελάχιστους τζίρους. Δεν είμαστε μόνοι μας στον οικονομικό χάρτη. Υπάρχουν κάποιοι που μας υποστηρίζουν με εμπορεύματα, μας πιστώνουν κλπ. Επειδή οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας θα αρχίσουν να σπάνε ο ένας μετά τον άλλο, θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και μεγάλη αδυναμία επιχειρήσεων να έχουν εμπορεύματα».
«Σίγουρα μπορεί να μας πάει πίσω άλλη μια δεκαετία όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι σαν τα capital controls επί 100! Επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι πρωτόγνωρη. Αυτό ας το αναλογιστούν οι κυβερνώντες και ας λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις»
«Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αν δεν πολλαπλασιαστούν τα οικονομικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων. Ούτε μια στο εκατομμύριο. Σίγουρα μπορεί να μας πάει πίσω άλλη μια δεκαετία όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι σαν τα capital controls επί 100! Δεν είναι μόνο το ότι θα υπάρχει οικονομική αδυναμία στον τόπο μας, αλλά δεν θα υπάρχει και το εισαγόμενο χρήμα. Τότε, το 2015, είχαμε τουρίστες και αυτοί ξόδευαν όσα ήθελαν. Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση δεν έκλειναν αναγκαστικά καταστήματα. Εδώ μιλάμε ότι σχεδόν στο σύνολό τους είναι κλειστά. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά. Επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι πρωτόγνωρη. Αυτό ας το αναλογιστούν οι κυβερνώντες και ας λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας