Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025

Οι περιβαλλοντικές… ανησυχίες της Ε.Ε. κάνουν είδος πολυτελείας το μοσχαράκι

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η αύξηση στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 με 25 ευρώ το κιλό το επόμενο διάστημα!

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, εκ μέρους του Σωματείου Κρεοπωλών Καβάλας, ο Νίκος Κεχαγιάς.

«Η Ε.Ε. έχει δώσει εντολή τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να μειωθεί η παραγωγή σε βόειο κρέας κατά 30 με 35%…»

«Είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, λόγω των αλλαγών που θέλει να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και πράσινης μετάβασης με μείωση σημαντικού αριθμού σε ζωικό κεφάλαιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος να ανεβαίνει και να μην έχει πλέον ταβάνι. Δεν είμαστε πολύ μακριά από το να μας ορίζουν τι θα τρώμε, αν και δεν θέλω να κινδυνολογώ. Η Ε.Ε. έχει δώσει εντολή τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να μειωθεί η παραγωγή σε βόειο κρέας κατά 30 με 35%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σφαγούν και να μην αντικατασταθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θηλυκά βοοειδή. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί ναι μεν μπορεί να θέλει να πετύχει αυτόν τον σκοπό αλλά η ζήτηση παραμένει η ίδια. Εδώ μιλάμε για το 1/3 της παραγωγής τουλάχιστον», ανέφερε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς. 

«Η αύξηση της τιμής του είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Θα ξεφύγει τελείως. Δεν θα μπορεί να το αγοράσει ο μέσος καταναλωτής και θα γίνει ένα είδος πολυτελείας…»

«Η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν έχει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Εισάγουμε το 80 με 85%, όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια. Την τελευταία πενταετία έχει γίνει πολύ πιο έντονο το πρόβλημα με νέους να μην ακολουθούν το επάγγελμα, με μονάδες να κλείνουν η μία μετά την άλλη και φυσικά η εισαγωγή να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όλα τα κρέατα και τα χοιρινά και τα αμνοερίφια και τα κοτόπουλα θα πάρουν μια μικρή αύξηση. Όμως αυτή η αύξηση είναι μπορώ να πω και φυσιολογική βάσει χρόνου. Ενώ στο μοσχάρι η αύξηση της τιμής του είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Θα ξεφύγει τελείως, θα έρθει σε σημείο αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό και δεν κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα δεν θα μπορεί να το αγοράσει ο μέσος καταναλωτής και θα γίνει ένα είδος πολυτελείας. Γιατί αν φτάσουμε στα 20 με 25€ το κιλό, όπως υπολογίζουν οι περισσότεροι δεν θα μπορεί να το αγοράσει μία μέση οικογένεια», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κεχαγιάς.

«Η elit που αποφασίζει για το «καλό» του πλανήτη είναι καθοδηγούμενη…»

«Το μεγαλύτερο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι ακολουθεί τα βήματα της elit. Υπάρχουν 10 άνθρωποι που αποφασίζουν για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές είναι παράλογες πρακτικές, αλλά όπου υπάρχει το χρήμα υπάρχει και η αλλαγή άποψης. Δεν υπάρχει λογική να σταματάνε την βοοτροφία και να υπάρχει παραγωγή μεγαλύτερη σε άλλες χώρες. Το πρόβλημα μεταφέρεται από τη μία χώρα στην άλλη. Αν είναι να μειωθεί η παραγωγή στην Ε.Ε. και να αυξήσει η Βραζιλία, η Χιλή χώρες της Λατινικής Αμερικής την παραγωγή τους, τι κάνουμε; Άρα η elit που αποφασίζει για το «καλό» του πλανήτη είναι καθαρά καθοδηγούμενη», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κεχαγιάς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Στα σκαριά» η υποψηφιότητα του Μάρκου Δέμπα για τον δήμο Καβάλας

«Είμαστε σε μία φάση να ενώσουμε δυνάμεις αρκετοί άνθρωποι...

Ζώντας στις σπηλιές του 2025

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Η ανθρώπινη κοινωνία ζει με πλατωνικούς...

Μπάχαλο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για την Καλαμίτσα

Για το μπάχαλο, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, που...

Γιάννης Μανιός: Είμαστε ένα κλικ πριν γίνει θερμό επεισόδιο

Τι λέει ο πρόεδρος των Γρι – Γρι της...

Υπόμνημα της ΕΓΕΣΥΚ προς τον Άδωνη Γεωργιάδη

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ με αφορμή την επίσκεψη του...

Εκδηλώσεις εν όψει του Εορτασμού των Αγίων της Θάσου

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και ο...

Αγωνιστικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός χρονομέτρησης στο κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  και Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας...

Τούρκοι ψαράδες απείλησαν Έλληνες συναδέλφους τους μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (02.09.2025) στη...