Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
Περισσότερα

    ΙΝΑΛΕ: Το «μαρούλι της θάλασσας» ανοίγει νέους ορίζοντες

    Ημέρα:

    spot_img
    spot_img

    Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης: Θεωρείται το σιτάρι της θάλασσας ή το δημητριακό της θάλασσας, γιατί συνδυάζει ιδιότητες σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας / Έχουμε την τεχνογνωσία να το παράξουμε σε μεγάλη κλίμακα, αρκεί να βρεθούν επενδυτές

    Μία ακόμη καινοτομία καταγράφει στο ενεργητικό του το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο εδρεύει στην Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε την καλλιέργεια του πράσινου μακροφύκους Ulva, το οποίο είναι γνωστότερο ως το «μαρούλι της θάλασσας».

    Για αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, μίλησε στον «Ενήμερο», ο διευθυντής ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ), Δρ. Σωτήρης Ορφανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο μακροφύκος.

    «Θεωρείται το σιτάρι της θάλασσας ή ακόμη το δημητριακό της θάλασσας, γιατί συνδυάζει ιδιότητες σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας…»

    «Πράγματι καταφέραμε μετά από αρκετή προσπάθεια και χρόνια ενασχόλησή μας, να αναπτύξουμε ένα μακροφύκος, ένα μεγάλο φύκος δηλαδή, το οποίο υπάρχει στις ελληνικές ακτές, που θεωρείται το σιτάρι της θάλασσας ή ακόμη το δημητριακό της θάλασσας, γιατί συνδυάζει ιδιότητες σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας. Συνεπώς είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να δώσει μία διαφορετική κατεύθυνση στην ελληνική διατροφή, στην υδατοκαλλιέργεια, αλλά και να συμβάλει στην ελληνική βιοτεχνολογία. Και σε αυτό το θέμα το ΙΝ.ΑΛ.Ε. νομίζω ότι καινοτομεί», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Ορφανίδης. 

    «Είναι πρώτη φορά που το παράγουμε και έχουμε και την τεχνογνωσία μάλιστα να το παράξουμε σε μεγάλη κλίμακα, αρκεί βέβαια να βρεθούν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα επενδύσουν σ’ αυτό…»

    «Ξεκινάμε από τα πολλαπλασιαστικά του κύτταρα, που είναι δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, φτάνοντας μέχρι την βιομάζα έτοιμη για το τραπέζι μας, την οποία έχουμε δοκιμάσει όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλοι συνεργάτες μας, οι οποίοι τη βρίσκουν εξαιρετική. Έχει μία ιδιαίτερη γεύση, δεν τόσο γνωστή σε μας, είναι αυτό που λέμε η πέμπτη γεύση, umami που σημαίνει στα γιαπωνέζικα καλή γεύση και είναι κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει στην ελληνική γαστρονομία. Είναι το λεγόμενο «μαρούλι της θάλασσας». Πριν από 10 χρόνια βρέθηκα στον Πειραιά σε κάποια ταβέρνα και το προσέφεραν κατεψυγμένο από εισαγωγή από τη Γαλλία, δεν υπήρχε στη χώρα μας. Είναι πρώτη φορά που το παράγουμε και έχουμε και την τεχνογνωσία μάλιστα να το παράξουμε σε μεγάλη κλίμακα, αρκεί βέβαια να βρεθούν οι άνθρωποι, οι οποίοι θα επενδύσουν σ’ αυτό. Εμείς είμαστε ένας ερευνητικός φορέας που βοηθά στη διάδοση της τεχνολογίας», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο διευθυντής ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ).

    «Δεν είναι μονάχα η τροφή, υπάρχουν πάρα πολλές χρήσεις και προϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτή την πρώτη ύλη…»

    «Η σκέψη μας δεν είναι να το συλλέξουμε από τις ακτές. Έχουμε απομονώσει τα σπόρια, το πολλαπλασιαστικό υλικό και μπορούμε να το δίνουμε αυτό σε όποιον θέλει να το καλλιεργήσει. Υπάρχει σε κάποιες λιμνοθάλασσες και αυτός είναι ο δεύτερος στόχος με την σκέψη να το συλλέξουμε και να δούμε από ‘κει και πέρα την ποιότητά του και αναλόγως να το κατευθύνουμε σε χρήσεις. Δεν είναι μονάχα η τροφή, υπάρχουν πάρα πολλές χρήσεις και προϊόντα που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτή την πρώτη ύλη. Ευδοκιμεί σε περιοχές εύτροφες που έχουν θρεπτικά άλατα γιατί αυτά τα φύκη θέλουν ουσιαστικά θρεπτικά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν», σημείωσε ακόμη ο κ. Ορφανίδης. 

    «Ξέχωρα από όλα τα ευεργετήματα τα οποία μπορεί να δώσει ως διατροφή, δεν χρησιμοποιεί γλυκό νερό…»

    «Για πρώτη φορά μπορούμε να αναπτύξουμε την καλλιέργεια ενός φύκους, το οποίο ξέχωρα από όλα τα ευεργετήματα τα οποία μπορεί να δώσει ως διατροφή, ως υλικό βιοτεχνολογίας και τα λοιπά, δεν χρησιμοποιεί γλυκό νερό. Το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια είναι η έλλειψη νερού. Άρα η λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα έρθει από τη θάλασσα και φυσικά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Προβάλλουμε όλη αυτή την δραστηριότητα μας. Ανήκουμε στον ερευνητικό οργανισμό ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ και από ‘κει και πέρα υπάρχουν οι διαδικασίες οι γνωστές και νομίζω ότι στόχος είναι ο καθένας να μπορέσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση αν ενδιαφέρεται», υπογράμμισε καταληκτικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο διευθυντής Ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ).

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Όταν υπερασπίζεσαι παλαβά για δήθεν κομματικό όφελος

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω...

    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Καβάλας σε τουριστικές εκθέσεις

    Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου στήριξης μικρομεσαίων...

    Τι λέει ο συνήγορος της ανήλικης μαθήτριας για τις πράξεις του εκπαιδευτικού

    Στις 11 το πρωί της Παρασκευής (7/2) απολογείται ο...

    Τι απαντά ο ΟΛΚ στην πρόταση του Λιμεναρχείου Καβάλας

    Από την ΟΛΚ Α.Ε. εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου: Αναφορικά...

    Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Λάκης Λαζόπουλος εις γνώσιν του λέει ψέματα

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

    Ηλεκτρονικές οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας από την Δεύτερα

    Από την Δημοτική Αστυνομία ανακοινώνονται τα εξής: Ενημερώνουμε τους οδηγούς...

    Παραιτήθηκε ο βοηθός προπονητής του ΑΟΚ Γιώργος Αγγελίδης

    Η ΠΑΕ Α.Ο Καβάλα ανακοινώνει πως κάνει δεκτή την...

    Μεταφορά των πλοίων προς Θάσο και νησιά του ΒΑ Αιγαίου στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄» προτείνει το Λιμεναρχείο Καβάλας

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας στάλθηκε προς τους συναρμόδιου...