Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ανασφάλειας και της τήρησης στάσης αναμονής στον τομέα της κατανάλωσης καθώς και οι αντικειμενικές δυσκολίες που επιφέρει η ακρίβεια περιόρισαν τις εμπορικές συναλλαγές, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο. Ύστερα από ένα διάστημα που το Ίντερνετ «πήρε φωτιά» και το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε άνθηση ως τρόπος αγοράς εμπορευμάτων εν μέσω λοκντάουν, επήλθε κάποια επιβράδυνση, που όμως δείχνει να αναστρέφεται.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η Cyber Week που ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες δράσεις για προβολή και τόνωση του ψηφιακού εμπορίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2021 το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε ημέρες δόξας, αφού ο τζίρος του έφτασε τα 14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Αντίστοιχα ανοδική υπήρξε η πορεία του και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2020 έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 τα 9 δισ. ευρώ.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η υγειονομική κρίση, όπως και κάθε άλλη κρίση, λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και έτσι πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν νέα τεχνολογικά εργαλεία και εφαρμογές για να αυξήσουν τον τζίρο τους και να σταθούν επί ίσοις όροις απέναντι στον ανταγωνισμό. Το καλό, μάλιστα, είναι ότι η Πολιτεία υποστηρίζει εμπράκτως τις καινοτόμες ιδέες και τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως η επιδότηση κατασκευής eshop με εσπα.
Στη Cyber Week, την εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή πάνω από 250 ηλεκτρονικά καταστήματα, με τη λίστα να διευρύνεται και τους διοργανωτές αφενός να είναι ικανοποιημένοι από τη μεγάλη συμμετοχή και αφετέρου να επιθυμούν να γνωρίσει ο Έλληνας ακόμη πιο διεξοδικά τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και να του προσφερθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ποιοτικότερα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες.
Το μότο της Cyber Week είναι «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψωνίζεις online!», και πράγματι η φετινή εβδομάδα ψηφιακού εμπορίου αποσκοπεί στην κινητροδότηση των καταναλωτών ώστε να ψωνίζουν από το Διαδίκτυο, παρουσιάζοντάς τους τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που έχουν οι online αγορές. Επίσης, στοχεύει στην ενημέρωσή τους για όλα τα σχετικά με το διαδικτυακό εμπόριο θέματα αλλά και σε εργαλεία όπως η διαφήμιση και η καταχώρηση επιχείρησης στη Google.
Καθώς οι Έλληνες εκ φύσεως θέλουν να ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καινοτόμες δράσεις, η χώρα μας είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παραμένουν πιστές στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα των διοργανωτών, οι Έλληνες κατά 85% εμπιστεύονται το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Όσο για την εκτίναξη που γνώρισε η ψηφιακή επιχειρηματικότητα την περίοδο της πανδημίας, οι σχετικοί αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση. Πριν από τα λοκντάουν οι εταιρείες που ασχολούνταν με το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν περίπου 6.000, εκ των οποίων πολύ λίγες λειτουργούσαν σε φυσική μορφή το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Τώρα πια ο αριθμός των επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω Διαδικτύου υπερβαίνει τις 15.000, εκ των οποίων περισσότερα από 10.000 είναι ενεργά ηλεκτρονικά καταστήματα που εμπορεύονται τα προϊόντα τους στην ηλεκτρονική τους σελίδα. Αυτό σίγουρα δείχνει τη ραγδαία ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.
Και αν πρόκειται να κρατήσουμε κάτι καλό από αυτήν την ταραγμένη εποχή της πανδημίας, ας είναι η συνήθεια της πραγματοποίησης των αγορών μας μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων που μας υπόσχονται εύκολες, οικονομικές και ασφαλείς συναλλαγές.
Δείτε περισσότερα για οικονομική κατασκευή ιστοσελίδας – ηλεκτρονικών καταστημάτων και προβολή αυτών στο διαδίκτυο