Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ντίνος Κλειτσιώτης: «Χλωμή» η άρση των capital controls

Ημέρα:

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός δηλώνει ο οικονομολόγος, Ντίνος Κλειτσιώτης, σχετικά με τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την άρση των capital controls, πιθανά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μπορεί πλέον να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να αλλάξει σελίδα και έτσι πολύ σύντομα να αρθούν τα capital controls.
«Τις νέες επιβαρύνσεις από το τέταρτο μνημόνιο θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας»

«Δυστυχώς ο κ. Τσακαλώτος μας έχει συνηθίσει να κάνει αυτές τις δηλώσεις, να δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, που όμως στην πραγματικότητα διαψεύδεται. Ο κ. Τσακαλώτος επανειλημμένα έχει πει ότι τα capital controls θα τελειώσουν, έχει διαψευστεί πολλές φορές και πιστεύω αυτό θα γίνει κι αυτή τη φορά. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του καταθέτη, διαφορετικά αυτή η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες θα συνεχιστεί. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν γίνεται, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Όλα αυτά τα μέτρα που μόλις την Πέμπτη ψηφίστηκαν δεν την αποκαθιστούν. Είμαι πολύ επιφυλακτικός, ως προς την άρση των capital controls, τα οποία έφεραν τεράστια ύφεση στον εμπορικό κόσμο και το επιχειρείν. Τις νέες επιβαρύνσεις από το τέταρτο μνημόνιο θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Πιο πιθανή από την πλήρη άρση των capital controls η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών

Να σημειωθεί ότι φράση του υπουργού Οικονομικών περί άρσης των capital controls, έρχεται αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών με την αύξηση του ορίου ανάληψης στα 500 ευρώ την εβδομάδα.

Ο οδικός χάρτης που σχεδιάζεται προβλέπει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές. Ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα ανά εβδομάδα στα 500 ευρώ.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα ως προς την αλλαγή αυτή. Παράλληλα εξετάζεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή καταθετικών με την προσθήκη δικαιούχων, αλλά και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών, μαζί με την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών που επιστρέφουν στις τράπεζες από το 30% που είναι σήμερα στο 60%, αλλά και την αύξηση στο ποσό μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ για κάθε πελάτη ανά μήνα.

Σχετικά με τις προαναφερθείσες αλλαγές, ο κ. Κλειτσιώτης, είπε ότι αυτές, σε σχέση με την πλήρη άρση των capital controls, είναι πιο πιθανό να συμβούν, μένει όμως να φανούν και στην πράξη.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...