Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στο «Εξοικονομώ 2023»

Ημέρα:

Σωτήρης Λαζαρίδης: Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% μέχρι 75% / Υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι με μεγάλη εμπειρία στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και σε αυτούς μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες μας

Τη βεβαιότητά του, ότι η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» θα είναι μεγάλη, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σωτήρης Λαζαρίδης.

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για τους δικαιούχους και τα νοικοκυριά μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% μέχρι 75%, ανάλογα με το εισόδημα – Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 300 εκ. ευρώ

Όπως υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. –  Α.Μ., στο «Εξοικονομώ 2023» τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% μέχρι 75%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει δυνατότητα δανεισμού με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 300 εκ. ευρώ, από τα οποία 60 εκ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 20.000 νοικοκυριά.

«Έχει γίνει μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10% περίπου, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών. Νομίζω ότι οι πολίτες θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Πρέπει να πούμε ότι «τρέχουν» παράλληλα και άλλα προγράμματα, όπως αυτό της αντικατάστασης του θερμοσίφωνα, τα προγράμματα για τους νέους, ενώ περιμένουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που δεν έχει ανοίξει ακόμη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ 2023»

Να σημειωθεί ότι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ 2023» αφορούν την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση και αναβάθμιση θερμομόνωσης, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης, το σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες παρεμβάσεις.

Όπως ανέφερε με έμφαση ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ., για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα), οι παρεμβάσεις πρέπει να οδηγούν υποχρεωτικά σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες και κατ’ ελάχιστο στη δεύτερη κατηγορία, όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

«Υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι που ασχολούνται χρόνια και έχουν μεγάλη εμπειρία με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και σε αυτούς μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες μας για να ενημερωθούν σχετικά…»

Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους ανθρώπους του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. για να ενημερωθούν σχετικά με το «Εξοικονομώ 2023».

«Υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι που ασχολούνται χρόνια και έχουν μεγάλη εμπειρία με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και σε αυτούς μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες μας για να ενημερωθούν σχετικά. Εκεί θα βρουν τις καλύτερες δυνατές προτάσεις και λύσεις. Πλέον δεν έχει αυτό το πρόγραμμα τις αγκυλώσεις των προηγούμενων, στα οποία δεν προλαβαίναμε να καταθέσουμε την αίτηση. Τώρα υπάρχουν κριτήρια, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι προτάσεις, σε σχέση πάντα με την εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που έχουμε στη φαρέτρα μας, σε συνδυασμό με τα άλλα που «τρέχουν», όπως για την αντικατάσταση του θερμοσίφωνα και των φωτοβολταϊκών».

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Καβάλας, Κορινθίας και Ημαθίας

Το Επιμελητήριο Καβάλας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων...

Μακάριος Λαζαρίδης: Δύο ΕΠ.ΟΠ. Επιλοχίες ενισχύουν το Κέντρο Υγείας Πρίνου

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος...

Σταμάτης Κραουνάκης: «Ο Έρωτας πιάνει δουλειά» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

του Παύλου Λεμοντζή Ο μέγιστος Σταμάτης Κραουνάκης  άνοιξε το 67ο...

Νεκρός σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Πρωινές ώρες της 6-7-2024, στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής...

Ελπίδες για τόνωση της αγοράς γεννούν οι θερινές εκπτώσεις

Γιάννης Κελγιώργης: Δυστυχώς ακόμη και τώρα δεν έχει επανέλθει...

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική περίοδος στη Θάσο

«Η φετινή τουριστική περίοδος πάει καλά, αυτό φαίνεται άλλωστε...

Πρέπει να λυθεί από τώρα το ζήτημα των συγχωνεύσεων τάξεων σχολείων

«Προμηνύεται ένα καλοκαίρι καυτό και δύσκολο γεμάτο ενέργειες. Δεν...