Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025
Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025

Πετρέλαιο θέρμανσης με το… σταγονόμετρο

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Ποσότητες των 250 με 300 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης βάζουν, κατά μέσο στις δεξαμενές τους, οι κάτοικοι της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Βενζινοπωλών, Φώτης Πούλος.

Η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τις 15 Οκτωβρίου κι έτσι από τα 1,20 ευρώ το λίτρο, πωλείται προς 1,18 ευρώ.

«Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης υπάρχει και πάλι μια αύξηση στη ζήτηση, μικρότερη ωστόσο από αυτήν που καταγράφηκε στις 15 Οκτωβρίου και για δυο περίπου εβδομάδες…»

 Μετά την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε στη διάρκεια έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πούλο, ακολούθησε μια πτώση, ενώ αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης υπάρχει και πάλι μια αύξηση στη ζήτηση, μικρότερη ωστόσο από αυτήν που καταγράφηκε στις 15 Οκτωβρίου και για δυο περίπου εβδομάδες.

«Υπήρξε μια σημαντική κίνηση στις αρχές, καθώς οι καταναλωτές που είχαν χρήματα και τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο, το έκαναν τις πρώτες ημέρες με την έναρξη διάθεσης. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μια σχετική κίνηση, λόγω και του επιδόματος θέρμανσης, καθώς οι καταναλωτές θέλουν να επωφεληθούν από αυτό. Οι τιμές βέβαια είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Π.Ε. Καβάλας είναι στο 1,18 ευρώ το λίτρο, ελαφρώς πιο μειωμένη από την έναρξη, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προβλέψει αν θα μειωθεί κι άλλο ή αν θα αυξηθεί περισσότερο», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια με δυο παραλαβές για κάθε σπίτι, μια πριν και μια μετά τα Χριστούγεννα για να βγει ο χειμώνας. Αυτό έχει αλλάξει και οι ποσότητες είναι αυτό που λέμε με το σταγονόμετρο…»

 «Φοβάμαι μήπως υπάρχει μια αποκλιμάκωση τώρα, για να πάρει και πάλι την ανιούσα η τιμή του πετρελαίου το επόμενο διάστημα. Οι αναλυτές, από όσα διαβάζουμε, λένε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα αρχίσει από τις αρχές του 2022 και μετά. Ωστόσο όλα αυτά είναι πληροφορίες. Τις εξελίξεις τις διαχειρίζονται άλλοι, δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε πουθενά», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ποσότητες που βάζουν στις δεξαμενές τους οι συμπολίτες μας, ο κ. Πούλος τόνισε: «Οι ποσότητες είναι μικρές, καθώς μιλάμε για 250 με 300 λίτρα. Είναι πολλές οι επισκέψεις μας στα σπίτια καθημερινά με μικρό όγκο ποσότητας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια με δυο παραλαβές για κάθε σπίτι, μια πριν και μια μετά τα Χριστούγεννα για να βγει ο χειμώνας. Αυτό έχει αλλάξει και οι ποσότητες είναι αυτό που λέμε με το σταγονόμετρο. Βάζουν πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους για τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν».

«Είναι μεγάλο λάθος να δίνονται επιδόματα αντί να καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αν γινόταν αυτό η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν σήμερα κατά 40 λεπτά τουλάχιστον πιο χαμηλή…»

 Τέλος, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης που φέτος είναι κατά τι υψηλότερο από πέρυσι κι αν αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τους καταναλωτές να βάλουν στις δεξαμενές τους μεγαλύτερες ποσότητες, ο Φώτης Πούλος ανέφερε: «Ό,τι δοθεί από το κράτος είναι ευπρόσδεκτο, όπως κι αυτή η αύξηση στο επίδομα. Ωστόσο, το πετρέλαιο θέρμανσης όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, είναι είδος πρώτης ανάγκης, όχι πολυτελείας. Είναι μεγάλο λάθος να δίνονται επιδόματα αντί να καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Αν γινόταν αυτό η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν σήμερα κατά 40 λεπτά τουλάχιστον πιο χαμηλή. Το παράδοξο με τα καύσιμα είναι ότι πάνω στον πολύ υψηλό φόρο βάζουμε και τον Φ.Π.Α., δηλαδή φόρος πάνω στον φόρο. Όλες οι επιχειρήσεις κρατιούνται πλέον με νύχια και με δόντια, δεν αποτελούν εξαίρεση τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί η κατάσταση».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Δεν θα παραμείνουν στη δομή της Καβάλας οι μετανάστες

Με αφορμή αναρτήσεις και σχόλια στο διαδίκτυο σχετικά με...

«Ξαναζωντάνεψε» το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου...

Έ όχι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Μόνο εσείς τα τρώτε (ΟΛΟΙ)

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος O Πάγκαλος πέρασε στην ιστορία, μεταξύ...

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την 5η Εποχή στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ένα διαχρονικό σχόλιο πάνω στην...

Στα περσινά επίπεδα κινήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Αργύρης Μυστακίδης: Κενές θέσεις στο τμήμα Φυσικής και στο...

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε τροχαίο

Την 27-7-2025 τις πρώτες πρωινές ώρες, στην επαρχιακή οδό...

Προβληματική είναι η άρδευση των καλλιεργειών στον κάμπο του Νέστου

Σάββας Αργυράκης: Οι ποσότητες νερού δεν είναι αυτές που...

Αντιμετωπίστηκε άμεσα πυρκαγιά στο Χρυσόκαστρο Παγγαίου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (26/7/2025) σε δασική έκταση ,...