Περισσότερες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν από 1 – 1- 2019 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να αυξήσουν τα ποσοστά βάσει των οποίων πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν υποχρεωτικά οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα και πλαστικό χρήμα με τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για αγορές. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Τα ελάχιστα όρια και πως αυτά θα διαμορφωθούν
Όσον αφορά το ύψος των ετήσιων αποδείξεων που θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με ηλεκτρονικές πληρωμές (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες, e-banking κ.τ.λ.), προκειμένου να εξασφαλίσουν ετήσια μείωση φόρου που ανέρχεται από 1.900 έως 2.100 ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση (ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος ύψους έως 8.636-9.545 ευρώ), εκεί θα υπάρξει αύξηση στα ποσοστά όλων των σημερινών κλιμακίων ως εξής: Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να αυξηθεί στο 15% από 10% σήμερα. Για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με πλαστικό χρήμα αναμένεται να αυξηθεί στο 20% από 15% που είναι σήμερα. Τέλος, για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα για το σκέλος του εισοδήματος που είναι πάνω από 30.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα ισχύει η κλίμακα του 15% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και του 20% για τα επόμενα 20.000 ευρώ.
«Η κάλυψη των ποσών με την αλλαγή που θα προκύψει θα είναι κάτι δύσκολο για τους πολίτες, ενώ θα υπάρξει και αύξηση της παραοικονομίας…»
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο φοροτεχνικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης.
«Η κάλυψη των ποσών με την αλλαγή που θα προκύψει θα είναι κάτι δύσκολο για τους πολίτες. Σίγουρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η χρήση του πλαστικού χρήματος, ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να προϋποθέτει ότι έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί. Σήμερα στις τράπεζες έχουμε ουρές, χάνεται χρόνος το σύστημα γενικότερα υπολειτουργεί, δεν είναι παραγωγικό, συν του ότι δεν χρηματοδοτεί την αγορά. Βγαίνουμε από μια περίοδο κρίσης με απίστευτα χρέη, έχουμε κατασχέσεις λογαριασμών και γενικότερα μια σκληρή στάση προς τους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η αύξηση του ποσού για αγορές με πλαστικό χρήμα δεν θα έχει κανένα νόημα, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της παραοικονομίας, αν όλο αυτό δεν έχει ένα σωστό νομοθετικό περίβλημα. Για παράδειγμα επαγγελματίας που οφείλει και ξέρει ότι τα χρήματα που θα πληρωθεί μέσω κάρτα θα κατασχεθούν, θα προτιμήσει να μπει σε διαδικασία παράνομης συναλλαγής, να μη κοπεί η απόδειξη για καλύτερη έκπτωση. Όταν ένα θέμα δεν αντιμετωπίζεται συνολικά, αλλά σπασμωδικά δεν θα μπορέσει να επιλυθεί», ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.