Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Μάρκος Δέμπας: Θα «καθίσει» κι άλλο η αγορά λόγω του κορωνοϊού

Ημέρα:

Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία στην τοπική αγορά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

«Αυτά που είχαμε πει σε προηγούμενη συνέντευξη στον «Ε», με μια συντηρητική πρόβλεψη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, επαληθεύτηκαν. Υπάρχει πλέον μια έκδηλη ανησυχία και παράλληλα δημιουργείται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά ένα κλίμα καραντίνας», σημείωσε αρχικά ο κ. Δέμπας.

«Δυστυχώς διαμορφώνονται πολύ δύσκολες καταστάσεις για την οικονομία κι ενώ λέγαμε ότι σιγά – σιγά το κεφάλι μας άρχιζε να βγαίνει από το νερό και πιστεύαμε ότι θα ανασάνουμε…»

«Δυστυχώς όλο αυτό έρχεται σε μια πολύ κακή συγκυρία. Καταρχήν όσον αφορά την τοπική και εθνική οικονομία. Βρισκόμασταν σε μια φάση που λέγαμε ότι σιγά – σιγά το κεφάλι μας άρχιζε να βγαίνει από το νερό και πιστεύαμε ότι θα ανασάνουμε. Δυστυχώς όμως διαμορφώνονται πολύ δύσκολες καταστάσεις για την οικονομία, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, η ρευστότητα περιορίζεται, οι πολίτες όλοι είναι ανήσυχοι κι αυτό να δημιουργεί ύφεση στην οικονομία και φυσικά οι κυβερνήσεις σωστά σκέφτονται και προτείνουν μέτρα», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας.

Συνάντηση όλων των Επιμελητηρίων της ΠΑΜΘ την Παρασκευή στην Ξάνθη – Επί τάπητος τα ζητήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός

 Ο Μάρκος Δέμπας έκανε γνωστό ακόμη ότι την Παρασκευή (13/3) το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Ξάνθη, όπου θα συζητηθούν και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις  από τον κορωνοϊό.

«Ήδη είναι ορατά τα σημάδια στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί, αλλά ακόμη και η εφοδιαστική αλυσίδα θα έχει προβλήματα σε λίγο, γιατί μεγάλο ποσοστό των προϊόντων μας τα εισάγουμε, ειδικά από χώρες όπου επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράγουν κι άρα θα έχουμε ζητήματα ελλείψεων προϊόντων. Ευτυχώς ο κόσμος ακόμη διαχειρίζεται την κατάσταση με ηρεμία», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Υπάρχει όμως και το χειρότερο σενάριο που λέει ότι κι εμείς θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι…»

 «Να τονίσω και πάλι ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να τηρούμε κατά γράμμα όσα μας λένε οι ειδικοί, ώστε να περιορίσουμε το δυνατό περισσότερο την εξάπλωση του ιού. Ας ελπίσουμε με τις υψηλότερες θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα να το περάσουμε λίγο πιο ήπια. Υπάρχει όμως και το χειρότερο σενάριο που λέει ότι κι εμείς θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις κυρίως σε σχέση με τη ρευστότητα, καθώς τρέχουν οι υποχρεώσεις. Δεν είναι μόνο η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ ή δόσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί, ίσως να δοθούν αναγκαστικές άδειες, έχουν προμηθευτές, επιταγές, συναλλαγματικές, δάνεια, όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το κλειδί ξαναλέω είναι η ρευστότητα. Είναι λίγα τα 25 δισ. ευρώ της Ε.Ε. Ελπίζω να αλλάξει η λογική της Γερμανίας για σφιχτή πολιτική. Σωστά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά χαλάρωση των μέτρων για τη χώρα, τη μείωση των πλεονασμάτων και να δοθούν ειδικά κονδύλια για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ακόμη ο κ. Δέμπας.

«Δυστυχώς, εκτιμώ ότι η αγορά μας θα «καθίσει» κι άλλο. Υπάρχει ένα μούδιασμα σίγουρα κι αυτό φαίνεται καθημερινά έξω στην Καβάλα, αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα…»

 Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους του ότι για το επόμενο 15θημερο οι προβλέψεις για την πορεία της τοπικής οικονομίας θα είναι αρνητικές.

«Δυστυχώς, εκτιμώ ότι η αγορά μας θα «καθίσει» κι άλλο. Υπάρχει ένα μούδιασμα σίγουρα κι αυτό φαίνεται καθημερινά έξω στην Καβάλα, αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Ο Φεβρουάριος ήταν δύσκολος μήνας και τώρα προστέθηκε και ο κορωνοϊός, που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν θέματα κι ας ελπίσουμε να τελειώσει το δυνατό συντομότερο όλο αυτό το κακό, γιατί πλησιάζει και η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς εξαρτόμαστε από τον τουρισμό. Ευτυχώς έχουμε επισκέπτες από γειτονικές χώρες, οι οποίοι δεν κινούνται οργανωμένα, αλλά την τελευταία στιγμή κάνουν τις κρατήσεις τους. Ας ελπίσουμε μέχρι τον Μάιο να έχει περιοριστεί ο ιός και να το έχουμε αφήσει πίσω μας όλο αυτό», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...