«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των καλλιεργητικών φροντίδων στο αμπέλι κι όπως όλα δείχνουν, είναι μια σχετικά καλή χρονιά, εκτός από τα παρατράγουδα που είχαμε με το χαλάζι στην περιοχή Φωληάς και Μυρτοφύτου, όπου σε κάποια κλήματα οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές».
Τα παραπάνω δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Από θέμα γέννας τα σταφύλια σε γενικές γραμμές είναι παραγωγικά, εκτός από κάποιες περιοχές όπου διαμαρτύρονται οι παραγωγοί για χαμηλή γέννα στις ποικιλίες σουλτανίνα και ιτάλια. Αυτό έχει να κάνει και με τις περσινές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και με το φορτίο που είχαν πέρσι τα κλήματα. Είναι σε διάσπαρτες περιοχές λόγω του μικροκλίματος».
«Προτιμούμε από εδώ και πέρα ξηρό καιρό. Οι βροχές και η υγρασία μεγαλώνουν τον κίνδυνο για προσβολή από ασθένειες και άρα αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς»
«Όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες έχουμε συνεχώς άστατο καιρό, κάτι που σημαίνει αυξημένη υγρασία άρα και αυξημένο κίνδυνο για κάποιες ασθένειες κυρίως «στάχτης» και περονόσπορου. Φαίνεται ότι ποιοτικά θα είναι μια καλή χρονιά. Ευελπιστούμε να κρατήσει ο καιρός και να μην έχουμε άλλες αστάθειες και δυσάρεστα γεγονότα. Προτιμούμε από εδώ και πέρα ξηρό καιρό. Οι βροχές και η υγρασία μεγαλώνουν τον κίνδυνο για προσβολή από ασθένειες και άρα αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς», ανέφερε στη συνέχεα
Οι ψεκασμοί μέχρι στιγμής γίνονται σε λογικό πλαίσιο
Ερωτηθείς για το αν έχουν εμφανιστεί σε κάποιες περιοχές ασθένειες, καθώς και για το τι γίνεται με τους ψεκασμούς ο κ. Μυστακίδης: «Σε κάποιες περιοχές έχουμε την εμφάνιση της λεγόμενης «στάχτης» που εμφανίζεται λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τον άστατο καιρό. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, θέλει όμως και εγρήγορση εκ μέρους τους. Οι ψεκασμοί μέχρι στιγμής γίνονται σε λογικό πλαίσιο. Υπάρχει ένα δίκτυο γεωπόνων σε όλο τον νομό Καβάλας, πολύ αξιόμαχο. Έχει καθιερωθεί νομίζω στη συνείδηση του κόσμου το ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκων και μόνο όταν αυτή είναι απαραίτητη. Φυσικά αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οπότε εκ των πραγμάτων χρησιμοποιούνται λιγότερα φάρμακα. Και οι γεωπόνοι από τη μεριά τους ενημερώνουν για τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός στη χρήση τους».
«Δυστυχώς τα ακραία φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών είναι όλο και πιο έντονα»
Σε σχέση με το αν εκτιμά ότι θα βλέπουμε εφεξής πολλές φορές ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ απάντησε: «Δυστυχώς τα ακραία φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών είναι όλο και πιο έντονα. Δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για τίποτα. Είναι ακραία και πρωτόγνωρα αυτά που συμβαίνουν κι έχουμε χαλαζοπτώσεις παντού, ακαρπίες σε διάφορα οπωροφόρα κι είναι κάτι που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και φυσικά τους ανθρώπους που εμπλέκονται με τη γεωργική δραστηριότητα. Βαδίζουμε δυστυχώς σε αχαρτογράφητα νερά και τα μηνύματα είναι ότι τέτοια φαινόμενα θα έχουμε ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια».
«Πραγματικά είναι ευκαιρία ενόψει των εκλογών να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι κι αυτοί που σε λίγες μέρες θα εκλεγούν ότι θα το τρέξουν πραγματικά το θέμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας»
Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει για την αντιχαλαζική προστασία του νομού Καβάλας, ο Ζ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Πραγματικά είναι ευκαιρία ενόψει των εκλογών να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι κι αυτοί που σε λίγες μέρες θα εκλεγούν ότι θα το τρέξουν πραγματικά το θέμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. Ο νομός Καβάλας δεν πρέπει να είναι παραπαίδι. Υπάρχουν ήδη περιοχές στη χώρα που καλύπτονται από την αντιχαλαζική προστασία και μάλιστα περιοχές που έχουν χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα όπως σιτηρά κλπ. Δεν τις υποτιμώ αυτές τις καλλιέργειες, απλά στις υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως αμπέλια, ακτινίδια, σπαράγγια, ελιές, εκεί πραγματικά η πρόσοδος ανά στρέμμα είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά και η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι μεγαλύτερη. Επειδή ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αν δεν έχει λεφτά δεν δίνει, αν έχει δίνει και μάλιστα αυτά είναι χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες, τότε παρατηρούμε και τις αδικίες που γίνονται».
«Περνάει ο καιρός και πραγματικά η φωνή της Καβάλας δεν φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει. Μερικοί είναι λαλίστατοι μόνο μέσα στην Καβάλα. Κάνουν λεονταρισμούς και τίποτα περισσότερο»
«Πρέπει λοιπόν οι αγρότες μας, τώρα που θα τους επισκέπτονται οι πολιτικοί να τους πιέζουν να δεσμευτούν και να μην τα ξεχνάνε αυτά όταν εκλέγονται. Τα είδαμε και την τελευταία φορά και την προηγούμενη. Περνάει ο καιρός και πραγματικά η φωνή της Καβάλας δεν φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει. Μερικοί είναι λαλίστατοι μόνο μέσα στην Καβάλα. Κάνουν λεονταρισμούς και τίποτα περισσότερο. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.