«Δυστυχώς οι προβλέψεις για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα επαληθεύονται. Έχει δημιουργηθεί ένα κοκτέιλ προβλημάτων, που αγγίζει πλέον τους πάντες. Η εξίσωση του φετινού χειμώνα είναι πολύ δύσκολη. Έτσι θα πάμε, όπως όλα δείχνουν, μέχρι Μάρτιο με Απρίλιο. Δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι να βελτιώνεται».
Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ώρα η Κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση που έχει ανακύψει από την ακρίβεια και την έξαρση της πανδημίας.
«Δυστυχώς υπάρχει ένας διχασμός, μια ένταση και σ’ όλα αυτά έρχεται η Κυβέρνηση να ανακοινώσει κάποια μέτρα που σε μεγάλο ποσοστό στοχεύουν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτά τα μέτρα προβληματίζουν την αγορά γιατί μειώνουν πελάτες..»
«Πέρα από το μεταφορικό κόστος έχουμε και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με πολλές από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν διπλάσιους λογαριασμούς. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία ξεκάθαρα είναι πλέον πανδημία των ανεμβολίαστων, ο προβληματισμός μας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς υπάρχει ένας διχασμός, μια ένταση και σ’ όλα αυτά έρχεται η Κυβέρνηση να ανακοινώσει κάποια μέτρα που σε μεγάλο ποσοστό στοχεύουν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτά τα μέτρα προβληματίζουν την αγορά γιατί μειώνουν πελάτες, καθώς στην περιοχή μας για παράδειγμα το 45% περίπου δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Υπάρχει μια εύλογη γκρίνια και μια ανησυχία εκ μέρους των επαγγελματιών. Έχουμε παράλληλα τις αυξήσεις που χτυπάνε το πορτοφόλι του καταναλωτή, τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων κι εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε αρχικά ο Μάρκος Δέμπας.
«Τα μέτρα που είναι δύσκολο να τα ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση, θα έπρεπε ίσως να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Θα είχαμε αποφύγει αυτή τη μεγάλη έξαρση…»
«Με σοβαρότητα πρέπει να πείσουμε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, ότι μας αρέσει δεν μας αρέσει το μοναδικό ασφαλές μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι το εμβόλιο. Δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός. Τα μέτρα που είναι δύσκολο να τα ακολουθήσει η κάθε επιχείρηση, θα έπρεπε ίσως να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Θα είχαμε αποφύγει αυτή τη μεγάλη έξαρση. Άλλες χώρες που εφάρμοσαν αυτά τα μέτρα νωρίτερα αύξησαν τα ποσοστά εμβολιασμού, γιατί κάποιοι ζορίστηκαν με αυτά τα μέτρα κι έσπευσαν να εμβολιαστούν. Από την άλλη βάζουμε τον επαγγελματία να γίνεται ξαφνικά αστυνομικός. Να του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και κλείσιμο του καταστήματος για 15 μέρες. Να πληρώνει δηλαδή την νύφη αυτός. Γιατί να τα πληρώσει ο επαγγελματίας κι όχι αυτός που μπαίνει μέσα πολλές φορές με πονηριά ή πιέζοντας ψυχολογικά τον επαγγελματία», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Προτείνουμε ως Επιμελητήρια, μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οριζόντια, στα καύσιμα – Θέλει άμεσα και γενναία μέτρα για ένα σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα για να μπορέσουν πραγματικά να κρατηθούν επιχειρήσεις και η κοινωνία…»
«Προτείνουμε στην Κυβέρνηση να λάβει κάποια μέτρα άμεσα, για να βοηθήσει την κατάσταση. Όσον αφορά την ακρίβεια προτείνουμε ως Επιμελητήρια, μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οριζόντια, όχι με επίδομα θέρμανσης, στα καύσιμα. Η βενζίνη οδεύει προς τα 2 ευρώ το λίτρο. Αυτά έχει τη δυνατότητα η Κυβέρνηση να τα δει. Θα έχουμε κοινωνικό πρόβλημα σε λίγο. Δεν θα βάλει πετρέλαιο κάποιος, άλλος δεν θα μετακινηθεί κι έτσι κι αλλιώς το κράτος δεν θα εισπράξει. Θα έχει κι από πάνω την γκρίνια και την αγανάκτηση της κοινωνίας. Μιλάμε επίσης για ενίσχυση του μεταφορικού κόστους είτε μέσω των τελών κυκλοφορίας είτε μέσω των διοδίων. Άρα χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις και μέτρα για να βγάλουμε το εξάμηνο. Είναι θεωρώ ένα μικρό χρονικό διάστημα και επειδή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακούει την κοινωνία και αντέξαμε από την στήριξη που είχαμε, τώρα έχουμε ένα ακόμη χτύπημα, μια ακόμη κρίση και γι’ αυτό θέλει άμεσα και γενναία μέτρα για ένα σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα έξι μηνών περίπου για να μπορέσουν πραγματικά να κρατηθούν επιχειρήσεις και η κοινωνία», ανέφερε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Μάρκος Δέμπας.
«Δεν θα έχουμε πιστεύω γενικευμένο lock down. Ο κρατικός κορβανάς δεν έχει χρήματα για να στηρίζει συνεχώς…»
Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι πιθανό να επιβληθεί ένα γενικευμένο lock down, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απάντησε: «Δεν θα έχουμε πιστεύω γενικευμένο lock down. Ο κρατικός κορβανάς δεν έχει χρήματα για να στηρίζει συνεχώς. Η Ευρώπη πλέον βγαίνει σιγά σιγά από το τούνελ. Εμείς είμαστε πάλι η προβληματική χώρα. Μπορεί να δούμε μέτρα, όπως χρήση μάσκας παντού και για όλους, ίσως απαγόρευση μουσικής, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουμε ένα γενικευμένο lock down κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί υπάρχει και το εμβόλιο».