Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025

Η «ανθεκτικότητα» των capital controls σημαίνει κακή πορεία της οικονομίας

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

«Δηλώνω έκπληκτος που είναι τόσο ανθεκτικά τα capital controls, διότι η αρχική εκδοχή του «παραμυθιού» που μας σερβίρουν μαεστρικά οι κυβερνώντες, είναι ότι θα υπήρχε άρση τους από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, μετά μας είπαν ότι αυτό θα γινόταν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, τώρα πάμε για τέλος του έτους και έπεται συνέχεια», τονίζει με δηκτικό τρόπο, μιλώντας στον «Ενήμερο», ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

«Οι έχοντες μυαλό καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν τα capital controls από την καθημερινότητα μας, αν πρώτα δεν μπει σε διαφορετική τροχιά η πορεία της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Η συνέχιση των capital controls είναι η απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει καλά…»

Όπως είναι γνωστό η επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες έγινε στα τέλη Ιουνίου του 2015, για να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων και να αποφευχθεί ο πανικός των καταθετών, ενώ παράλληλα είχε κλείσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι τράπεζες είχαν κλείσει για τουλάχιστον έξι εργάσιμες μέρες, ενώ έμειναν κλειστές και στις 6 Ιουλίου, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τότε το όριο αναλήψεων ήταν 60 ευρώ την ημέρα.

«Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls πριν από ένα χρόνο υπήρξε ένα «εγκεφαλικό» που έπληξε την οικονομία και περιόρισε πάρα πολύ τη δυνατότητα της να κινείται και να επεκτείνεται. Ήταν ένα σοκ, από το οποίο δεν συνήλθε η ελληνική οικονομία και δικαιολογημένα αφού οι επιχειρηματίες, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς ξαφνικά είδαν περιορισμένες τις δυνατότητές τους να συναλλάσσονται. Η συνέχιση των capital controls είναι απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη δεν ήρθε παρά τα όσα μας λέει ο πρωθυπουργός καθημερινά και η προοπτική είναι από απαισιόδοξη μέχρι ζοφερή. Μακάρι κάποια στιγμή στο δεύτερο χρόνο στον οποίο εισέρχονται τα capital controls να αρθούν. Εκτιμώ όμως ότι αυτό δεν θα συμβεί αν δεν μπει η συνολική πορεία της οικονομίας σε αναπτυξιακή κι όχι υφεσιακή τροχιά», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συντήρηση παλαιών και αγορά νέων αυτόματων απινιδωτών στη Θάσο

Ο Δήμος Θάσου παρέλαβε νέα υλικά τα οποία τοποθετήθηκαν,...

Αντιδράσεις για τον Οδικό χάρτη εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια

Την απόσυρσή του και ενδελεχή διαβούλευση ζητά η ΓΣΕΒΕΕ Την...

Με την απληστία της ακρίβειας πυροβολούμε τα πόδια μας…

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Έχω ξαναγράψει, πως η ακρίβεια στην...

Πισώπλατο χτύπημα η κατάργηση της πρωινής πτήσης Αθήνας – Καβάλας

Θόδωρος Μουριάδης: Οι κάτοικοι της περιοχής μας νιώθουν ότι...

Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Open Καβάλας

Όλα είναι έτοιμα για τη διοργάνωση του 34ου Διεθνούς...

Η Ελευθερούπολη «φοράει τα καλά της» σήμερα το βράδυ

«Λευκή Νύχτα» με Πυξ Λαξ, Κάτια Ταραμπάνκο, προσφορές και...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι ύβρεις της αντιπολίτευσης θα βρουν μπροστά τους τον απλό Νεοδημοκράτη»

Δριμύ κατηγορώ κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε μελέτη για τα αεροπορικά δρομολόγια Καβάλας-Αθήνας»

Η διακοπή της πρωϊνής πτήσης του αεροπορικού δρομολογίου προς...