«Υπάρχει μεγάλη προσδοκία από τα καταστήματα της Καβάλας για τις χειμερινές εκπτώσεις, μιας και το 2019, δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για την αγορά της πόλης μας», σημείωσε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.
«Έχουμε πάρει στα χέρια μας τις μετρήσεις τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με την κίνηση στην εορταστική περίοδο, αλλά και για το κλείσιμο του έτους, στοιχεία που δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση που εστιάζεται κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση. Λόγω της προετοιμασίας των καταστημάτων για τις εορταστικές ημέρες, υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων στα καταστήματα, υπάρχουν νούμερα προς διάθεση και επειδή δεν τα πήγαν καλά τα καταστήματα στη διάρκεια των εορτών θα ξεκινήσουν τα καταστήματα με πολύ καλές και γενναίες εκπτώσεις», τόνισε σχετικά ο κ. Κελγιώργης.
«Θέλουμε και ζητούμε φαινόμενα αποπροσανατολισμού ή πλασματικών εκπτώσεων να μας καταγγελθούν, ώστε να επιληφθούμε των θεμάτων αυτών…»
Σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα του ΕΣΚ, τα ποσοστά των εκπτώσεων αναμένεται να αρχίζουν από το 30%, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 60% και φυσικά θα υπάρχει κορύφωση, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος των εκπτώσεων στις 29 Φεβρουαρίου.
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε με τον καταναλωτή. Θέλουμε και ζητούμε φαινόμενα αποπροσανατολισμού ή πλασματικών εκπτώσεων να μας καταγγελθούν, ώστε να επιληφθούμε των θεμάτων αυτών. Οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν μια έρευνα αγοράς, να δουν τις τιμές και από βδομάδα να διαπιστώσουν αν υπάρχει ή όχι έκπτωση. Αν υπάρχει πλασματική έκπτωση να μη διστάσουν να το καταγγείλουν στα όργανα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και εμείς θα επιληφθούμε του θέματος», ανέφερε σχετικά ο κ. Κελγιώργης, ενώ συμπλήρωσε «καλό είναι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος να κάνει τις αγορές του, έτσι ώστε να βρίσκει και τα νούμερα. Τις τελευταίες ημέρες μπορεί οι εκπτώσεις να είναι ακόμη πιο δελεαστικές, ωστόσο δεν θα υπάρχουν τα αντίστοιχα νούμερα».
«Εμείς θα κάνουμε το παν για να είναι οι τιμές μας όσο καλύτερες και τα εμπορεύματα της χειμερινής περιόδου, να διατεθούν με τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές»
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση και οι εκπτώσεις να κινηθούν σε ρηχά νερά, όπως συνέβη και στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, απάντησε: «Το έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας ότι και οι εκπτώσεις δεν θα πάνε τόσο καλά, σίγουρα όμως θα πάνε καλύτερα από κάποιες άλλες περιόδους, γιατί ο κόσμος περιμένει με τα λιγοστά χρήματα που του έχουν απομείνει να αγοράσει τώρα που θα υπάρξουν καλύτερες τιμές. Εμείς θα κάνουμε το παν για να είναι οι τιμές μας όσο καλύτερες και τα εμπορεύματα της χειμερινής περιόδου, πριν μπουν στα καταστήματά μας της ανοιξιάτικης και της καλοκαιρινής περιόδου, να διατεθούν με τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές».
«Μας ανησυχεί το ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη τον πάτο στο βαρέλι. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και χειρότερα. Η ένδυση και η υπόδηση είναι οι δυο τομείς που βάλλονται περισσότερο»
Αναφορικά με την γενικότερη κατάσταση που βιώνει η αγορά, ο γενικός γραμματέας του ΕΣΚ, σημείωσε: «Μας ανησυχεί το ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμη τον πάτο στο βαρέλι. Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και χειρότερα. Η ένδυση και η υπόδηση είναι οι δυο τομείς που βάλλονται περισσότερο. Προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες κι όλοι όσοι μας διοικούν και διαχειρίζονται τις οικονομικές μας τύχες, ότι πλέον δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ο κόσμος θέλει άμεσα επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι στα λόγια. Εμάς οι μετρήσεις μας δεν μας λένε τίποτα, γιατί το βλέπουμε στα ταμεία μας. Το ευχάριστο κλίμα κι όλα αυτά που λένε δεν φάνηκε στα ταμεία μας καθόλου. Προϊόντα πρώτης ανάγκης έγιναν δευτερεύουσας και προϊόντα δευτερεύουσας, όπως ένδυσης και υπόδησης, έγιναν είδη πολυτελείας!».
«Ωθούν τους πολίτες να καταναλώνουν με πλαστικό χρήμα, όμως από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμιά προστασία από το κράτος για τους επαγγελματίες για τις δυσθεώρητες προμήθειες από τις συναλλαγές…»
Σε σχέση με τη χρήση πλαστικού χρήματος, η οποία το 2020 αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ο κ. Κελγιώργης δήλωσε: «Ωθούν τους πολίτες να καταναλώνουν με πλαστικό χρήμα, όμως από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμιά προστασία από το κράτος για τους επαγγελματίες για τις δυσθεώρητες προμήθειες από τις συναλλαγές. Το 2019 οι συναλλαγές έκλεισαν 60 -40% υπέρ του πλαστικού χρήματος. Αρκεί να φανταστούμε ότι από φέτος μπορεί να φτάσουμε 80-20%. Δεν μπορούν οι τράπεζες να ζητάνε τέτοιες προμήθειες που είναι κοντά ή και πάνω από το 1%. Πρέπει να πέσει αυτό το κόστος, γιατί είναι άδικο αυτό το χαράτσι. Προσπαθήσαμε με ενέργειες του ΕΣΚ να πετύχουμε το καλύτερο για την αγορά και συνεχίζουμε. Είμαστε σε συνεννόηση με δυο τράπεζες για να πετύχουμε ακόμη καλύτερη έκπτωση. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με κρατική μέριμνα κι όχι μεμονωμένα ως ΕΣΚ».
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις εκπτώσεις
– Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής
– Για την περίοδο των εκπτώσεων, πρέπει να υπάρχει πινακίδα σε ορατά από τους καταναλωτές σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, που θα αναγράφει το ποσοστό των εκπτώσεων, που παρέχονται, στις τιμές πώλησης κάθε είδους ή ομάδας ειδών ή όλων των ειδών του καταστήματος
– Θα αποβεί πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές, εάν πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούν την αγορά, για να διερευνήσουν τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουν τα είδη, που θέλουν να αγοράσουν. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση, καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό
– Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος
– Αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για τις αγορές τους δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή
– Πρέπει να απαιτούν απόδειξη πληρωμής για κάθε αγορά τους
– Πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουν