«Αυτοί που μιλάνε για ανάκαμψη μέσα στο 2017 νομίζω ότι είναι αιθεροβάμονες και βρίσκονται σε άλλο τόπο και χρόνο. Μάλλον δεν έχουν επαφή με την οικονομία, με την κοινωνία και την πραγματικότητα», δηλώνει στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας. «Το να βλέπουμε νούμερα, για κάποια βελτίωση, αυτό δεν έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε εμείς στις επιχειρήσεις μας. Καθημερινά πλέον επιχειρήσεις κλείνουν, τόσο λόγω της τρομακτικής ύφεσης που βιώνουμε, αλλά και λόγω του ότι δεν αξίζει από 1.1.17 να εργάζεσαι, να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας. Να δουλεύεις και να στα παίρνει το κράτος. Να σου παίρνει 30% φορολόγηση, 33% ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝ.Φ.Ι.Α., έκτακτη εισφορά, προκαταβολή φόρου, αυξημένο Φ.Π.Α.», συμπλήρωσε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.
Τον «πάτο» που περιμέναμε κάποια στιγμή, μάλλον μέσα στο 2017 θα τον δούμε…
«Η πραγματικότητα είναι επομένως πολύ διαφορετική από αυτή που κάποιοι θέλουν να περάσουν ότι δήθεν οι καλύτερες ημέρες έρχονται. Ποιος παλαβός επομένως θεωρεί ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα αξίζει να επιχειρεί σ’ αυτή τη χώρα. Δυστυχώς ο «πάτος» που όλοι περιμέναμε κάποια στιγμή, μάλλον μέσα στο 2017 θα τον δούμε. Εγώ δεν περιμένω ανάκαμψη, εκτός αν γίνει το μεγάλο θαύμα κι αυτοί που μας κυβερνούν αλλάξουν μυαλά και ρότα και σταματήσουν να κυνηγάνε τον επιχειρηματία και να μας βλέπουν σαν κλέφτες και απατεώνες. Μόνο αν βοηθήσουν την ελεύθερη οικονομία την ελεύθερη αγορά μόνο τότε θα έχουμε κάποια ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια των δηλώσεων του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Η εικόνα στις τοπικές επιχειρήσεις είναι δραματική, είναι τραγική!
Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που αποκομίζει καθημερινά από τις τοπικές επιχειρήσεις, ο Μάρκος Δέμπας απάντησε : «Η εικόνα από αυτά που μας μεταφέρονται καθημερινά είναι δραματική, είναι τραγική! Χρήμα δεν κυκλοφορεί στην αγορά και είναι λογικό να μην μπορεί η οικονομία να ανασάνει. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι μια επανεκκίνηση για να σταματήσει η λαίλαπα που έχει πέσει πάνω μας, κάτι που γίνεται και τοπικά. Βλέπουμε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν χτυπήσει ούτε ένα κουμπί στην ταμειακή μηχανή. Έσοδα μηδέν. Δεν υπάρχει κόσμος έξω με χρήμα. Όλοι είναι κουμπωμένοι και φοβισμένοι και περιμένουν να δουν αυτό που κάποιοι λένε ονειροβατώντας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες».